Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Läheteohjeet pakko-oireisen häiriön intensiivihoidon arvioon ja hoitoon (”Bergenin neljän päivän hoitomalli”)

HUSin Psykiatrian Mielialahäiriöiden ja yleissairaalapsykiatrian linjalla toteutetaan pakko-oireista häiriötä sairastavien potilaiden arviointeja ja intensiivialtistushoitoja (nk. Bergenin neljän päivän intensiivialtistushoito). 

Hoitomallin arvioon voi lähettää vain psykiatrian erikoissairaanhoidon lääkäri. Lähete hoitoon ohjaa potilaan alkuarviojonoon. Hoitomallin soveltuvuus potilaalle arvioidaan koulutetun Bergen-terapeutin toimesta 2-5 käynnin alkuarviointijaksolla ennen kuin hoitoa tarjotaan potilaalle. 

Arvio- ja mahdollisen hoitojakson aikana ei oteta kantaa potilaan muiden psykiatristen häiriöiden hoitoon eikä voida kirjoittaa lausuntoja. Hoitovastuu näiden osalta säilyy lähettävällä taholla. 

Hoitoviikkoja järjestetään noin kerran kuukaudessa. Yhteen ryhmään otetaan enintään 6 potilasta.







Hoitomallin kuvaus

Bergenin neljän päivän hoitomalli (B4DT, Bergen 4 Days Treatment) on kehitetty pakko-oireisesta häiriöstä kärsivien hoitoon. Hoidon soveltuvuus potilaalle arvioidaan muutaman käynnin arviointijaksolla. Hoitoon sisältyy neljän päivän hoitoviikko ja kolmen kuukauden itsenäisen harjoittelun seurantajakso. Hoitoviikko tapahtuu 3-6:n hengen pienryhmissä neljänä perättäisenä arkipäivänä. Hoito räätälöidään vastaamaan potilaan yksilöllisiä tarpeita. Terapeutin tukema altistusharjoittelu tapahtuu hoitoviikolla psykiatrian poliklinikalla sekä siellä, missä se oireiden kannalta on keskeisintä: potilaan kotona ja normaalissa arkiympäristössä. Hoitoviikkoon sisältyy läheisille suunnattu infotunti.

Hoidon tavoite

Hoidon tavoitteena on muuttaa suhtautumista häiritseviksi muuttuneita ajatuksia kohtaan ja luopua niiden säätelystä rituaalien avulla. Hoitoviikon aikana potilaat oppivat hyvän altistustekniikan. Intensiivisen harjoittelun tuloksena potilaat pystyvät hoitoviikon jälkeen itsenäiseen harjoitteluun muutoksen ylläpitämiseksi. Hoidon aikana potilas harjoittelee elämään itselleen mielekästä ja omien arvojen mukaista hyvää elämää lisäten arkeen asioita, joita pakko-oireet ovat aiemmin estäneet tai vaikeuttaneet.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.