Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 9.12.2022 09.09

Yhteispäivystyksen peruskoulussa oppii taitavaksi päivystäjäksi

Asiasanat:
  • Husari
  • yhteispäivystys
  • päivystys

HUS Akuutissa starttasi vuonna 2019 suuren suosion saavuttanut Yhteispäivystyksen peruskoulu eli YPPK. Kyse on koulutusjaksosta, jonka tarkoituksena on taata päivystämistä aloitteleville nuorille lääkäreille hyvä seniorituki ja mahdollisuus perehtyä rauhassa päivystyksen toimintaan.

Arja Kobylin, Emmi Virolainen ja Minna Halinen Yhteispäivystyksen peruskoulu

Yhteispäivystyksen peruskoululainen Emmi Virolainen (keskellä) tutkii potilaan vatsaa yhdessä kouluttajana toimivan osastonlääkäri Minna Halisen (oikealla) kanssa. Tilannetta seuraamassa myös osastonylilääkäri Arja Kobylin (vasemmalla). 

Aiemmin päivystyspoliklinikoita pidettiin pelottavina paikkoina tulla töihin. Nuorten lääkäreiden keskuudessa päivystys kulki nimellä ”suolakaivos”. Karmeimmissa mielikuvissa vastavalmistunut lääkäri viskattiin yksin hoitamaan laajakirjoista potilasmassaa.

“Muistan itsekin, kun valmistuin lääkäriksi, että alettiin vain päivystää. Se kuului asiaan. Yön tunteina vastaan saattoi tulla tilanteita, joita en ollut ikinä nähnyt, ja niitä oli vain alettava selvittää. Onneksi nyt on toisin”, sanoo osastonylilääkäri Arja Kobylin, jota voisi tituleerata Yhteispäivystyksen peruskoulun nykyiseksi rehtoriksi. 

Kouluttajalääkäri tukemassa 

Idea Yhteispäivystyksen peruskoulusta lähti kehittymään osastonlääkäri Minna Halisen ajatuksissa jo 2017, ja ensimmäinen jakso starttasi yleislääketieteen erikoislääkäreistä koostuvan koulutustiimin voimin kaksi vuotta myöhemmin.    

“Yhteispäivystyksen peruskoulun kantavana ideana on ollut koko ajan vahva seniorituki. Haluamme luoda nuorille lääkäreille turvallisen ympäristön kouluttautua ja oppia”, kertoo Halinen, joka itse toimii tällä hetkellä kouluttajana Meilahden yhteispäivystyksessä.

Kaikissa Akuutin päivystyksissä työskentelee yleislääketieteen erikoislääkärikouluttaja, joka on vihkiytynyt pelkästään nuorten lääkäreiden ohjaamiseen koulutusjakson aikana. Koulutusjakson viimeisellä puoliskolla koulutus on akuuttilääkärivetoista.

Helpoimmista tapauksista vaikeimpiin 

Yhteispäivystyksen peruskoulu koostuu kahdesta kolmen kuukauden mittaisesta osiosta. Ensimmäiset kolme kuukautta hoidetaan pääosin yleislääketieteen potilaita ja tutustutaan päivystyksen toimintaan, hoidon tarpeen arvion tekemiseen sekä päivystyksessä toimivien eri ammattiryhmien rooleihin. Lisäksi puhutaan potilasturvallisuudesta ja käydään läpi läheltä piti -tilanteita. 

Osa lääkäreistä jatkaa koulutusjaksoa vielä toiset kolme kuukautta. Tällöin perehdytään vakavammin sairastuneen potilaan hoitoon ja akuuttilääketieteen maailmaan. 

“Jokainen lääkäri on työuransa aikana jollain tavalla tekemisissä päivystyksen kanssa joko itse päivystämällä tai lähettämällä potilaita sinne. Siksi onkin erittäin tärkeää tuntea päivystyksen toimintatavat ja tietää, minkälaisia potilaita meillä hoidetaan. YPPK-koulutuksen keskeisenä tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta”, Kobylin sanoo.

Osa erikoistumiskoulutusta

Yhteispäivystyksen peruskoulu on saavuttanut nuorten lääkäreiden keskuudessa suuren suosion. YPPK-koulutusta voi hyödyntää myös lääkärin erikoistumiskoulutukseen sekä yleislääketieteen erityiskoulutus -palveluun kuuluvana terveyskeskuskoulutusjaksona. 

Yksi YPPKlaisista on Emmi Virolainen, joka valmistui lääkäriksi helmikuussa 2022. 

“Mietin vielä, mille erikoisalalle suuntaudun, ja olen pian menossa töihin terveyskeskukseen päivystyspuolelle. Yhteispäivystyksen peruskoulussa on ollut turvallista perehtyä päivystyksen maailmaan”, Virolainen sanoo.

Teksti: Laura Arho
Kuva: Ville Männikkö

Husari 4/2022
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.