Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 15.12.2023 11.57

Valtaosa sydäninfarkteista on estettävissä ennalta

Asiasanat:
  • Sydän- ja keuhkokeskus
  • kardiologia
  • sydänsairaudet

Sydän- ja verisuonisairaudet kehittyvät usein salakavalasti ja ovat merkittävimpiä elinvuosia vähentäviä sairauksia. Suurin osa sydäninfarkteista on estettävissä oikeanlaisilla elintavoilla. Taudin hoito kehittyy jatkuvasti ja HUS tarjoaakin infarktin sairastaneille potilailleen yksilöllistä lääkehoitoa.

Anatominen malli sydämestä

Uusien sydäninfarktitapausten määrä on hiljalleen vähentynyt 1990-luvun puolesta välistä lähtien sekä miehillä että naisilla lukuun ottamatta 35–54-vuotiaita naisia, joilla määrät ovat kääntyneet jopa nousuun. 

Sydäninfarktilla tarkoitetaan äkillistä hapenpuutteen aiheuttamaa sydänlihasvauriota. Tavallisin syy tälle on sepelvaltimon tukos. 

Uusien sydäninfarktitapausten määrä on hiljalleen vähentynyt 1990-luvun puolesta välistä lähtien sekä miehillä että naisilla lukuun ottamatta 35–54-vuotiaita naisia, joilla määrät ovat kääntyneet jopa nousuun. Miesten joukossa sairaus on silti edelleen huomattavasti yleisempi kuin naisilla.

”Tarkkaa syytä naisten infarktien lisääntymiselle ei ole tiedossa, mutta yhtenä tekijänä saattaa olla ylipainon lisääntyminen”, arvioi Sydän- ja keuhkokeskuksen osastonylilääkäri, kardiologian professori Juha Sinisalo.

Oireita vasta kun suoni jo tukossa

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat merkittävimpiä elinvuosia vähentäviä sairauksia. Ne kehittyvät usein salakavalasti. Sydäninfarktille altistavat tupakointi, korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes, ylipaino ja liikkumattomuus.

”Oireita tulee vasta kun suoni on jo tukossa. Valtaosa sydäninfarkteista olisi estettävissä, jos niihin johtavat riskitekijät hoidettaisiin ajoissa. Ensimmäisen infarktin pystyy tehokkaasti estämään elintavoilla ja tarvittaessa verenpaine- ja kolesterolilääkityksellä”, sanoo Sinisalo.

Infarktia pystytään erityisesti alkuvaiheessa hoitamaan erinomaisesti pallolaajennuksella ja tehokkaalla lääkityksellä. Infarktin uusiutumiseen pystyy vaikuttamaan noudattamalla saamiaan hoito-ohjeita.

Geenitestillä yksilöllistä lääkehoitoa infarktipotilaalle

Sydän- ja verisuonisairauksien uusia hoitoja kehitetään jatkuvasti. HUSin Meilahden tornisairaalassa infarktipotilaiden osalta pyritään yksilölliseen lääkehoitoon tekemällä heille farmakogeneettinen paneeli.

”Farmakogeneettinen paneeli on geenitesti, joka mahdollistaa lääkityksen räätälöinnin potilaille. Tällöin voidaan valita mahdollisimman sopiva lääkitys ja minimoida lääkityksen ikävät sivuvaikutukset. Testi tehdään infarktin sairastaneen potilaan verinäytteestä. Tulos valmistuu noin 1–2 viikossa”, kertoo Sinisalo.

Helppo tapa sairauden hoitoon on myös yliopistosairaaloiden yhteisen Terveyskylän tarjoama sepelvaltimotaudin digihoitopolku. Digihoitopolku tarjoaa luotettavaa tietoa itse sairaudesta minkä lisäksi sen kautta saa yhteyden terveydenhoidon ammattilaisiin. Digihoitopolulla voi täyttää oirepäiväkirjaa, varataan aikoja laboratorioon ja kontrolleihin sekä seurataan lääkitystä.

Katso Suorana HUSista -lähetyksen tallenne "Sydäninfarktit ja niiden ehkäisy". 

HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista aiheista.

 Lisätietoa Suorana HUSista -lähetyksistä verkkosivuiltamme.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.