Uudella leikkaussalirobotilla modernia kirurgiaa yhä useammalle potilaalle
Asiasanat:HUSissa on aloitettu leikkaukset uusinta mallia olevalla Da Vinci Xi -leikkaussalirobotilla. Thoraxkirurgian käyttöön tarkoitetulla robotilla on tehty keuhkokirurgisia leikkauksia, poistettu välikarsinan kasvaimia ja kateenkorvia, leikattu palleatyriä sekä katkaistu ruokatorven alasulkijan lihaksia akalasian vuoksi. HUSin Sydän- ja keuhkokeskus on robottikirurgian johtava sairaala Suomessa ja samalla se vahvistaa rooliaan eurooppalaisena robottikirurgian keskuksena.
Sydän- ja keuhkokeskuksen thoraxkirurgia on toiminut robottiavusteisen kirurgian keskuksena vuodesta 2009. Alan eurooppalainen uraauurtava keskus on tarjonnut linjajohtaja Jari Räsäsen johdolla jatkokoulutusta myös muille eurooppalaisille thoraxkirurgisille keskuksille.
Robottiavusteisia leikkauksia on tehty Helsingin Meilahdessa jo yli 500 ja uudella Da Vinci Xi -robotillakin yli 50. Robottikirurgisessa tiimissä toimivat tällä hetkellä Räsäsen lisäksi kirurgit Ilkka Ilonen ja Juha Kauppi, jotka ovat läpikäyneet kattavan koulutusohjelman.
Koulutus pitää sisällään teoreettista koulutusta verkossa, kouluttautumista simulaattorilla sekä harjoittelun laboratorio-olosuhteissa ennen varsinaista potilastyötä. Vasta näiden jälkeen kirurgi pääsee tekemään ohjattuja ensileikkauksia.
Hyvä näkyvyys hankaliinkin paikkoihin
Robottikirurgian suurimpia hyötyjä potilaalle on mini-invasiivisissa toimenpiteissä se, että leikkaavalla kirurgilla on erittäin tarkka ja korkealaatuinen, kolmiulotteinen näkymä. Tämä takaa myös sen, että toimenpide on turvallinen potilaalle.
”Leikkausrobotti suodattaa kirurgin käsien liikkeistä pois ihmisille tyypillisen pienen käsivapinan. Se mahdollistaa entistä tarkemman kirurgian myös erittäin vaativissa keuhko-, välikarsina- ja ruokatorvitoimenpiteissä”, sanoo Räsänen.
Uusimmalla robottimallilla voi myös tehdä leikkauksenaikaisia kuvauksia leikkauksen aikana verenkierron määrittämiseksi keuhkoissa ja ruokatorvessa.
"Tämä lisää potilashoidon laatua ja turvallisuutta entisestään”, Räsänen sanoo.
Potilas aiempaa nopeammin liikkeelle
Robotin näppärillä ja tarkoilla käsillä pystytään leikkaamaan sellaisia potilaita, joille isot avoleikkaukset aiheuttaisivat lisääntyneen leikkausriskin. Kun pitkiä leikkausviiltoja ei tarvita, nopeutuu potilaan toipuminen. Uudenlaisella kameratekniikalla saadaan näkyvyys hankaliinkin paikkoihin.
”Robotilla leikatessa kirurgilla on hyvä näkyvyys leikattavaan kohteeseen ja leikkaus voidaan tehdä täsmällisesti, koska robotin optiikka ja instrumentointi ovat huipputasoa. Lääkärille etuna ovat aiempaa parempi työergonomia ja hallitumpi työnkulku, kun sekä kamera että instrumentit ovat hänen hallinnassaan”, kuvailee osastonylilääkäri Ilkka Ilonen.
Robotilla tehtävän leikkaustekniikan etuina ovat tavallista vähäisempi verenvuotoriski ja pienempi kudostrauma. Leikkauksen jälkeen potilas saadaan myös nopeammin liikkeelle ja kuntoutus välittömästi käyntiin, mikä auttaa toipumaan isoistakin operaatioista.
Leikkausmäärät kaksinkertaistuvat vuonna 2022
Uudella robotilla on aloitettu myös paksu- ja peräsuolisyövän leikkaukset.
Uusien ominaisuuksien ansiosta robottiavusteista mini-invasiivista kirurgiaa pystytään jopa kaksinkertaistamaan aiemmasta noin 80 leikkauksesta jopa 160 leikkaukseen vuoden 2022 aikana. Uutta robottia hyödyntävät HUSissa useat erikoisalat. Thoraxkirurgisia, eli keuhkojen, ruoka- tai henkitorven, välikarsinan tai rinnanseinämän leikkauksia on tavoitteena tehdä robotilla vuodessa noin 170.
”Tämä tarjoaa entistä useammalle potilaalle mahdollisuuden päästä nauttimaan kaikkein moderneimman kirurgian eduista. Uusimpana potilasryhmänä ovat ruokatorvisyöpäpotilaat kevään 2022 aikana”, sanoo Räsänen.
Uudenlainen robottilääketiede mahdollistaa myös etäleikkausten tekemisen, tarvittaessa potilas voi olla jopa toisella puolella Eurooppaa kuin leikkaava lääkäri. HUSin yhteistyökumppanina on muun muassa Hollannissa sijaitseva Utrechtin yliopisto, jonka kanssa suunnitellaan yhteisleikkausta etänä.
”Tällaiset etäleikkaukset mahdollistavat maailman parhaiden kirurgien taitojen käytön potilaiden hyväksi ympäri maailmaa lähitulevaisuudessa”, sanoo Räsänen.
Teksti: Tiina Tuominen
Kuvat: Ville Männikkö ja Mikko Hinkkanen