Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 24.3.2022 12.50

Uudella leikkaussalirobotilla modernia kirurgiaa yhä useammalle potilaalle

Asiasanat:
  • Sydän- ja keuhkokeskus
  • yleisthorax- ja ruokatorvikirurgia
  • robottikirurgia

HUSissa on aloitettu leikkaukset uusinta mallia olevalla Da Vinci Xi -leikkaussalirobotilla. Thoraxkirurgian käyttöön tarkoitetulla robotilla on tehty keuhkokirurgisia leikkauksia, poistettu välikarsinan kasvaimia ja kateenkorvia, leikattu palleatyriä sekä katkaistu ruokatorven alasulkijan lihaksia akalasian vuoksi. HUSin Sydän- ja keuhkokeskus on robottikirurgian johtava sairaala Suomessa ja samalla se vahvistaa rooliaan eurooppalaisena robottikirurgian keskuksena.

Da Vinci Xi -leikkausrobotti työssään.

Sydän- ja keuhkokeskuksen thoraxkirurgia on toiminut robottiavusteisen kirurgian keskuksena vuodesta 2009 ja tarjonnut jatkokoulutusta myös muille eurooppalaisille thoraxkirurgisille keskuksille.

Sydän- ja keuhkokeskuksen thoraxkirurgia on toiminut robottiavusteisen kirurgian keskuksena vuodesta 2009. Alan eurooppalainen uraauurtava keskus on tarjonnut linjajohtaja Jari Räsäsen johdolla jatkokoulutusta myös muille eurooppalaisille thoraxkirurgisille keskuksille.

Robottiavusteisia leikkauksia on tehty Helsingin Meilahdessa jo yli 500 ja uudella Da Vinci Xi -robotillakin yli 50. Robottikirurgisessa tiimissä toimivat tällä hetkellä Räsäsen lisäksi kirurgit Ilkka Ilonen ja Juha Kauppi, jotka ovat läpikäyneet kattavan koulutusohjelman.

Koulutus pitää sisällään teoreettista koulutusta verkossa, kouluttautumista simulaattorilla sekä harjoittelun laboratorio-olosuhteissa ennen varsinaista potilastyötä. Vasta näiden jälkeen kirurgi pääsee tekemään ohjattuja ensileikkauksia.

Sydän- ja keuhkokeskuksen robotilla leikkaavat kirurgit.
Robotilla tehtävän leikkaustekniikan etuina ovat tavallista vähäisempi verenvuotoriski ja pienempi kudostrauma, sanovat Sydän- ja keuhkokeskuksessa leikkausrobottia käyttävät kirurgit Juha Kauppi, Jari Räsänen ja Ilkka Ilonen.

Hyvä näkyvyys hankaliinkin paikkoihin

Robottikirurgian suurimpia hyötyjä potilaalle on mini-invasiivisissa toimenpiteissä se, että leikkaavalla kirurgilla on erittäin tarkka ja korkealaatuinen, kolmiulotteinen näkymä. Tämä takaa myös sen, että toimenpide on turvallinen potilaalle.

”Leikkausrobotti suodattaa kirurgin käsien liikkeistä pois ihmisille tyypillisen pienen käsivapinan. Se mahdollistaa entistä tarkemman kirurgian myös erittäin vaativissa keuhko-, välikarsina- ja ruokatorvitoimenpiteissä”, sanoo Räsänen.

Uusimmalla robottimallilla voi myös tehdä leikkauksenaikaisia kuvauksia leikkauksen aikana verenkierron määrittämiseksi keuhkoissa ja ruokatorvessa.

"Tämä lisää potilashoidon laatua ja turvallisuutta entisestään”, Räsänen sanoo.

Da Vinci Xi -leikkausrobotin käyttöä.
Robotilla leikatessa kirurgilla on hyvä näkyvyys leikattavaan kohteeseen. Kirurgi leikkaa ohjauskonsolin äärellä vähän matkan päässä leikattavasta potilaasta.
Leikkausrobottia ohjataan käsin.
Leikkausrobotti suodattaa kirurgin käsien liikkeistä pois ihmisille tyypillisen pienen käsivapinan.
Leikkausrobottia ohjataan myös jalkapolkimilla.
Leikkausrobottia ohjataan myös polkimilla.

Potilas aiempaa nopeammin liikkeelle

Robotin näppärillä ja tarkoilla käsillä pystytään leikkaamaan sellaisia potilaita, joille isot avoleikkaukset aiheuttaisivat lisääntyneen leikkausriskin. Kun pitkiä leikkausviiltoja ei tarvita, nopeutuu potilaan toipuminen. Uudenlaisella kameratekniikalla saadaan näkyvyys hankaliinkin paikkoihin.

Robotilla leikatessa kirurgilla on hyvä näkyvyys leikattavaan kohteeseen ja leikkaus voidaan tehdä täsmällisesti, koska robotin optiikka ja instrumentointi ovat huipputasoa. Lääkärille etuna ovat aiempaa parempi työergonomia ja hallitumpi työnkulku, kun sekä kamera että instrumentit ovat hänen hallinnassaan”, kuvailee osastonylilääkäri Ilkka Ilonen.

Robotilla tehtävän leikkaustekniikan etuina ovat tavallista vähäisempi verenvuotoriski ja pienempi kudostrauma. Leikkauksen jälkeen potilas saadaan myös nopeammin liikkeelle ja kuntoutus välittömästi käyntiin, mikä auttaa toipumaan isoistakin operaatioista.

Leikkausmäärät kaksinkertaistuvat vuonna 2022

Uudella robotilla on aloitettu myös paksu- ja peräsuolisyövän leikkaukset.

Da Vinci Xi -leikkausrobotin kädet.
Robotin näppärillä ja tarkoilla käsillä pystytään leikkaamaan sellaisia potilaita, joille isot avoleikkaukset aiheuttaisivat lisääntyneen leikkausriskin

Uusien ominaisuuksien ansiosta robottiavusteista mini-invasiivista kirurgiaa pystytään jopa kaksinkertaistamaan aiemmasta noin 80 leikkauksesta jopa 160 leikkaukseen vuoden 2022 aikana. Uutta robottia hyödyntävät HUSissa useat erikoisalat. Thoraxkirurgisia, eli keuhkojen, ruoka- tai henkitorven, välikarsinan tai rinnanseinämän leikkauksia on tavoitteena tehdä robotilla vuodessa noin 170.

”Tämä tarjoaa entistä useammalle potilaalle mahdollisuuden päästä nauttimaan kaikkein moderneimman kirurgian eduista. Uusimpana potilasryhmänä ovat ruokatorvisyöpäpotilaat kevään 2022 aikana”, sanoo Räsänen.

Da Vinci Xi -leikkausrobotti.
Robottiavusteisia leikkauksia on tehty Helsingin Meilahdessa jo yli 500 ja uudella kuvassa näkyvällä Da Vinci Xi -leikkausrobotillakin yli 50.

Uudenlainen robottilääketiede mahdollistaa myös etäleikkausten tekemisen, tarvittaessa potilas voi olla jopa toisella puolella Eurooppaa kuin leikkaava lääkäri. HUSin yhteistyökumppanina on muun muassa Hollannissa sijaitseva Utrechtin yliopisto, jonka kanssa suunnitellaan yhteisleikkausta etänä.

”Tällaiset etäleikkaukset mahdollistavat maailman parhaiden kirurgien taitojen käytön potilaiden hyväksi ympäri maailmaa lähitulevaisuudessa”, sanoo Räsänen.

Teksti: Tiina Tuominen
Kuvat: Ville Männikkö ja Mikko Hinkkanen

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.