Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 7.12.2023 08.01

Ukrainalaiset leukakirurgit vierailivat HUSissa

Asiasanat:
  • suu- ja leukakirurgia
  • Meilahden siltasairaala

Ukrainalaiset leukakirurgit vierailivat marraskuussa HUSin suu- ja leukakirurgian yksikössä. Vierailullaan he tutustuivat suu- ja leukakirurgian päivittäistoimintaan ja perehtyivät leukojen alueen kudospuutosten mikrovaskulaarikirurgisiin leikkauksiin.

Ukrainalaiset ja suomalaiset leukakirurgit istuvat Siltasairaalan yhdyssillan portailla

Kuvassa Johanna Snäll (ylhäällä vas.), Yurii Chepurnyi, Tommy Wilkman (alhaalla vas.), Tetiana Pavlychuk ja Karri Mesimäki. Kuva: Ville Männikkö.

Suu- ja leukakirurgian tohtori Tetiana Pavlychuk ja professori Yurii Chepurnyi Bohomoletsin kansallisesta lääketieteellisestä yliopistosta Kiovasta vierailivat marraskuussa HUSin suu- ja leukakirurgian yksikössä.

”Olemme oppineet vierailullamme paljon. Olemme tutustuneet mielenkiintoisiin potilastapauksiin, joita ei löydy oppikirjoista”, Yurii Chepurnyi sanoo.

Vieraita oli vastaanottamassa HUSin osastonylilääkäri Johanna Snäll, suu- ja leukakirurgi Karri Mesimäki ja ylilääkäri Tommy Wilkman. Kollegat ovat toisilleen entuudestaan tuttuja, sillä suomalainen kirurgikolmikko matkusti vuonna 2022 vapaaehtoisina Kiovaan. Matkallaan he leikkasivat sodassa haavoittuneita sekä kouluttivat ukrainalaisia kollegoitaan kudospuutosten korvaamisessa ja kasvovammojen hoidossa.

Vierailullaan ukrainalaiset tutustuivat suu- ja leukakirurgian päivittäistoimintaan yliopistosairaalassa sekä pohtivat yhteisiä tieteellisiä projekteja. Lisäksi vierailijat osallistuivat suu- ja leukakirurgian aamukokouksiin ja virtuaalisiin 3D-suunnitteluihin leukavammapotilailla sekä tutustuivat Meilahden siltasairaalaan.

“Vierailun aikana ukrainalaiset kollegamme perehtyivät myös leukojen alueen kudospuutosten mikrovaskulaarikirurgisiin leikkauksiin. Juuri tämä osa-alue oli keskeinen osaamisvaje aiemmin Kiovassa. Pavlchuk ja Chepurnyi ovat kuitenkin kerrassaan erinomaisesti omaksuneet tekniikan, ja pystyvät nyt itsenäisesti hoitamaan kasvojen alueen vammoja kudospuutoksista huolimatta”, osastonylilääkäri Johanna Snäll kertoo.

Yhteistyö jatkuu

Yhteistyö jatkuu muun muassa yliopistojen välillä tiiviisti.

“Tarkoitus on järjestää vuosina 2024–2025 suu- ja leukakirurgian erikoistujille ja tohtorikoulutettaville yhteisiä kursseja, joiden tärkeänä päämääränä on taata molemmissa maissa yhtäläiset koulutukselliset valmiudet kasvovammojen hoidossa ja pohjata annettava hoito tieteelliseen näyttöön”, Snäll kertoo.

Pavlychuk ja Chepurnyi kiittävät Snälliä, Mesimäkeä ja Wilkmania lämpimästä vastaanotosta ja yhteistyöstä.

”Suomalaiset kollegamme tulivat Kiovaan vaarallisen ajanjakson aikana. Nämä ovat ne ihmiset, jotka meille huolellisesti opettivat kudospuutosten mikrovaskulaarikirurgisen leikkauksen tekemisen. Nyt voimme tehdä niitä itse ja auttaa potilaitamme. Iso kiitos heille.” 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.