Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 11.12.2020 13.01

Tehohoitoa nopeasti potilaan luo

Asiasanat:
  • Husari
  • artikkeli
  • tehohoito

Kun vuodeosaston hälytys potilaan tilan heikkenemisestä tulee, on MET-tiimi hetkessä paikalla.

MET-tiimi Meilahti

Hälytyksen tullessa sairaanhoitajat Maria Sillanpää ja Maija Saarimaa, ylilääkäri Marja Hynninen sekä osastonlääkäri Benny Hellqvist ottavat MET-tehtävään liittyvät varusteet mukaan ja ovat potilaan luona muutamassa minuutissa.

MET-toiminnan (Medical Emergency Team) tavoitteena on ehkäistä sairaalan sisäisiä sydänpysähdyksiä ja odottamatonta tehohoitoa. Käytännössä MET-toiminnalla voidaan tehostaa vuodeosastolla olevan potilaan hoitoa ilman, että potilas on siirrettävä teho-osastolle.

”Valtaosa MET-tehtävistä päättyy siihen, että potilas jää vuodeosastolle lyhyen intervention jälkeen MET-ryhmän antamien hoito-ohjeiden turvin”, MET-toiminnan koordinoiva vastuuhoitaja Marcus Norrgård kertoo.

Meilahden MET-tiimiin kuuluu aina yksi vuorossa oleva teho-osaston lääkäri sekä kaksi erityiskoulutettua MET-tehtäviin nimettyä hoitajaa. He ovat jatkuvasti hälytysvalmiudessa ja saapuvat paikalle keskimäärin viiden minuutin sisällä vuodeosastolta tulleesta hälytyksestä.

MET-hälytys tehdään määriteltyjen kriteerin perusteella, kun esimerkiksi potilaan syke, verenpaine tai hengitystiheys poikkeaa raja-arvoista. MET-lääkäri arvioi hälytyksen kiireellisyyden ja hälyttää muun ryhmän.

”MET-tiimillä on ennalta määritelty toimintamalli. Nopean ensiarvion jälkeen, potilas tutkitaan ja tehdään päätös jatkosta. Koko hälytystehtävä kestää keskimäärin noin 50 minuuttia”, MET-toimintaa perustamassa ollut ylilääkäri Marja Hynninen sanoo.

Hälytysmäärät kasvavat joka vuosi

Norrgård ja Hynninen korostavat MET-toiminnassa tiimityön merkitystä. Kun MET-tiimi saapuu vuodeosastolle, tiimiin liittyy myös osaston henkilökunta, jonka kanssa keskustellaan ja sovitaan potilaan hoidosta. Vuodeosaston henkilökunta on keskeisessä roolissa, sillä heillä on vastuu tehtävän käynnistämisestä.

”Vuodeosaston hoitajalle MET-toiminta on helppo ja nopea keino tehostaa potilaan hoitoa ilman konsultaatiohierarkiaa”, Norrgård sanoo.

”MET-toiminta vähentää todistetusti odottamattomia sydänpysähdyksiä sairaalassa, kun huonontunut vointi ehditään todeta hyvissä ajoin”, Hynninen jatkaa.

Meilahden MET-toiminta täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Vuonna 2019 tehtäviä oli noin 700 ja määrät ovat kasvaneet jatkuvasti. Alusta asti muutamasta teho-osasto 20:n sairaanhoitajasta ja lääkäristä koostuva vastuuryhmä on kehittänyt toimintaa ja järjestänyt koulutuksia. Toimiva yhteistyö vuodeosastojen kanssa luo toiminnalle vankan pohjan. 

”Aina, kun mahdollisuus tarjoutuu, toteutamme yhteistoimintaharjoituksia eri yksiköiden kanssa”, Norrgård sanoo. 

Simulaatiokoulutuksista on tullut normaali osa toimintaa. Siltasairaalan valmistumisen myötä MET-toimintaa tullaan kehittämään edelleen vastaamaan uuden sairaalan tarpeita.

”MET oli pitkään eräänlaista oheistoimintaa, mutta viime vuosina siitä on tullut ydintoimintaa. MET-toiminnan avulla kehitetään ja ylläpidetään hoidon laatua ja potilasturvallisuutta koko sairaalassa”, Norrgård sanoo.

MET-toiminta

  • MET-toiminta kehitettiin Australiassa 1990-luvulla.
  • Toiminta on levinnyt sairaaloihin ympäri maailmaa, myös kaikkiin Suomen yliopistollisiin ja keskussairaaloihin.
  • HUSissa MET-toimintaa on Meilahden lisäksi Töölön, Jorvin, Peijaksen, Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Raaseporin sairaaloissa.
  • Tunnetaan myös nimellä RRS eli Rapid Respons System.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Matti Snellman

Husari 6/2020

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.