Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.5.2024 09.16

Tammisairaalan avautumiseen vuosi aikaa

Asiasanat:
  • Tammisairaala
  • silmätaudit

Tammisairaala on rakenteilla oleva silmätautien hoitoon keskittyvä HUSin sairaala, joka sijaitsee Meilahden sairaala-alueen läheisyydessä. Tammisairaala avautuu vuoden päästä toukokuussa 2025.

Tammisairaalan julkisivu

Paciuksenkadun ja Zaidankadun väliin sijoittuvassa Tammisairaalassa on kolme rakennusosaa, jotka yhdistyvät toisiinsa yhdyskäytävillä. Jokaisella rakennusosalla on oma väriteemansa. Teeman ja värityksen avulla sairaalassa asioivat pystyvät paikantamaan oman sijaintinsa rakennuksessa helpommin. 

Tammisairaala tulee yhdistämään eri puolille Helsinkiä hajautetut silmätautien hoitoyksiköt saman katon alle. Silmäpotilaiden määrät ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosikymmenen aikana väestön ikääntyessä. Nykyiset tilat eivät mahdollista potilaille riittävää hoidon saatavuutta ja silmätautien erikoisalan sekä sen opetuksen ja tutkimuksen kehittämistä.

”Tammisairaalassa tulevat toimimaan kaikki silmäsairauksien ​erikoissairaanhoidon osa-alueet. Tulemme tekemään sairaalassa arkipäivisin noin 85 leikkausta, 130 silmän sisäistä pistosta ja 150 kuvantamistutkimusta. Poliklinikkakäyntejä kertyy arkipäivisin noin 900. Sairaalassa tulee toimimaan viikonloppuisin myös valtakunnallinen verkkokalvoirtaumapäivystys”, kertoo silmätautien ylilääkäri Marita Uusitalo.

Tammisairaalaan rakennetaan yli 200 polikliinistä vastaanottotilaa, 15 leikkaussalia ja 12-paikkainen vuodeosasto sekä oma välinehuoltoyksikkö. Opetusta varten sairaalaan tulee luentosali 170 henkilölle ja lisäksi pienempiä opetus- ja neuvottelutiloja​. Oma lounasravintola ja kahvila tulevat palvelemaan niin henkilökuntaa kuin potilaita ja vierailijoita Tammisairaalan avauduttua.

Tammisairaalan lounasravintola
Lounasravintola ja kahvila tulevat palvelemaan niin henkilökuntaa kuin potilaita ja vierailijoita. 

Modernia sairaalaa suunniteltu henkilökunnan kanssa

Tammisairaalaa on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä henkilökunnan kanssa. Suunnittelussa on ollut aktiivisesti mukana useita työntekijöitä, niin sairaanhoidon kuin tukipalvelujen edustajia.

“Aiheeseen sitoutuneiden käyttäjäedustajiemme kanssa yhteistyö on sujunut hyvin ja kehittyvät hoitoprosessit on huomioitu suunnitelmissa. Vaikka koronaepidemia osui kiivaimpaan suunnitteluvaiheeseen, suunnittelu jatkui ja onnistui hyvin myös etäyhteyksin”, sanoo Tammisairaalan hankesuunnittelua HUSissa johtanut arkkitehti Tuija Ylä-Rautio.  

Suunnittelun lähtökohtana olivat heikkonäköisten potilaiden erityistarpeet. Suunnittelussa huomioitiin yksinkertaisuus sekä selkeät ja esteettömät kulkureitit. Suunnitelmia esiteltiin ja käytiin aihealueittain läpi kokemusasiantuntijoiden kanssa. Sairaalaan rakennettavia tiloja myös testattiin toiminnallisesti, teknisesti ja esimerkiksi kalusteiden ja laitteiden sijoittelun osalta erikseen rakennettujen mallitilojen avulla.  

Tammisairaalan heräämö
Tammisairaalassa tulee toimimaan 11 polikliinistä yksikköä, silmätautien päivystys, vuodeosasto ja kaksi leikkausyksikköä.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.