Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tila Suomessa – Ajankohtaisia näkökulmia yleisötapahtumassa 9.10.
Asiasanat:Kansainvälisen palliatiivisen ja saattohoidon päivän yleisötapahtuma järjestetään Helsingissä Meilahden siltasairaalassa 9.10.2024. Tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoisuutta palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.
Yleisötapahtuma kokoaa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon asiantuntijat sekä kansalaiset keskustelemaan palliatiivisen hoidon tilasta Suomessa. Lisäksi aiheina ovat kärsimyksen lievittäminen ja palliatiivinen sedaatio osana oirehoitoa. Katso ohjelma tästä.
“Juhlistamme samalla HUSin Palliatiivisen keskuksen 25-vuotissyntymäpäivää. Vuosien aikana palliatiivinen hoito on kehittynyt tuntemattomasta käsitteestä kokonaisvaltaiseksi hoidoksi, jossa huomioidaan fyysisten oireiden hoidon lisäksi psyykkinen, hengellinen ja sosiaalinen ulottuvuus”, kertoo Palliatiivisen keskuksen ylilääkäri, professori Tiina Saarto.
Palliatiivisen hoidon palveluita on saatavilla
Palliatiivisen hoidon palvelujen kehittämisen ydin on tuoda ne lähelle potilaan kotia riippumatta siitä, missä hän asuu. Palliatiivisen hoidon palveluita on tällä hetkellä saatavilla enemmän kuin koskaan.
“HUS on ollut kehittämässä palveluita koko Etelä-Suomen alueella. Nyt kaikilla alueen hyvinvointialueilla ja Helsingissä on palliatiiviset keskukset ja kotisairaalaverkosto. Lisäksi potilaat saavat entistä paremmin psykososiaalista tukea henkiseen jaksamiseen sairauden eri vaiheissa. Nyt tehtävämme on luoda tietoisuutta siitä, että apua on saatavilla”, kertoo Saarto.
Palliatiivinen sedaatio viimeinen keino kärsimyksen lievittämiseen
Kuolemaa lähestyvälle pyritään takamaan mahdollisimman arvokas ja oireeton loppuelämä. Palliatiivinen sedaatio on viimeinen keino kärsimyksen lievittämiseen, kun tavanomaisella oirehoidolla ei ole saatu sairaudesta johtuvia oireita hallintaan.
“Julkisessa keskustelussa palliatiivinen sedaatio saatetaan virheellisesti liittää eutanasiakeskusteluun. Palliatiivinen sedaatio ei tutkimusten mukaan lyhennä elinaikaa. Sedaatiota voidaan käyttää tilapäisenä hoitona tai kuolemisprosessin käynnistyttyä jatkuvana hoitona kuolemaan asti”, sanoo Helsingin kaupungin Suursuon sairaalasta apulaisylilääkäri Kaisla Mannerla.