Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 23.6.2021 14.22

Palkitsevaa työtä silmäkirurgian erikoisalojen parissa

Asiasanat:
  • silmätaudit
  • hoitotyö
  • uratarina

Silmätautien leikkaus- ja anestesiaosasto on Euroopan suurimpia silmäkirurgisia leikkausyksiköitä. Uransa eri vaiheissa olevat sairaanhoitajat kertovat, millaista on työskennellä silmäkirurgian mielenkiintoisimpien erikoisalojen parissa.

Hoitajat seisovat rivissä leikkaussalissa

Sairaanhoitajat Ella Cummings (vas.), Marja Wikström ja Joonas Niemelä kertovat, millaista työskentely on silmätautien leikkaus- ja anestesiaosastolla.

Kun sairaanhoitaja Ella Cummings aloitti silmätautien leikkaus- ja anestesiaosastolla instrumenttihoitajana tammikuussa 2021, hän ei tiennyt mitä odottaa.

“Sairaanhoitajan opintojen aikana ei käydä silmän erikoisaloja läpi. Tullessani osastolle töihin oli yllätys, kuinka laaja ja mielenkiintoinen erikoisala silmäkirurgia on. Olen viihtynyt täällä todella hyvin”, Cummings kertoo.

Silmätautien leikkaus- ja anestesiaosastolla tehdään kaihi-, karsastus-, sarveiskalvo-, lasiais- ja verkkokalvo- sekä glaukoomakirurgisia ja okuloplastisia sekä suu- ja leukakirurgisia toimenpiteitä kaiken ikäisille potilaille.

Osastolla on valtakunnallinen vastuu kasvaintenhoidossa ja lasten silmäkirurgiassa. Viikonloppuisin se vastaa koko Suomen verkkokalvokirurgisten potilaiden päivystysleikkauksista.

Oiva paikka aloittaa leikkaussaliura

Cummingsin kollega Marja Wikström on osaston konkari. Hän on viihtynyt osastolla instrumenttihoitajana jo 12 vuotta ja nähnyt uransa aikana alan nopean kehittymisen.

“Silmäkirurgia on kehittynyt hurjasti eteenpäin. Laitteet ovat parempia ja toimenpiteet nopeampia. Saimme juuri uuden kaihikoneen, joka on entistä tehokkaampi”, Wikström kertoo.

Työskentely silmäkirurgian parissa vaatii hoitajalta motivaatiota oppia uutta ja perehtyä silmän anatomiaan. Silmätautien leikkaus- ja anestesiaosastolla käytetään viimeisintä teknologiaa. Laitteistoa tulee osata käyttää ja ymmärtää, miksi niitä käytetään.

Anestesiahoitajana työskentelevä Joonas Niemelä työskenteli aikaisemmin päiväkirurgisella osastolla ennen sen yhdistymistä leikkaus- ja anestesiaosastoon. Ennen sitä Niemelä ei Cummingsin tavoin tiennyt silmätaudeista mitään.

“Olen oppinut paljon silmän anatomiasta ja kehittynyt merkittävästi sairaanhoitajana vuoden aikana. Osastomme on oiva paikka aloittaa leikkaussaliura, sillä täällä näkee potilaan koko hoitokaaren valmistelusta toimenpiteeseen ja kotiutukseen”, Niemelä kertoo.

Palkitsevinta potilaan kiitos

Wikströmin, Cummingsin ja Niemelän mielestä palkitsevinta työssä on potilaan kiitos. Moni potilas jännittää toimenpidettä, minkä vuoksi hoitajan rooli rauhallisen ilmapiirin luojana on entistä tärkeämpi.

“On hienoa kuulla potilaalta toimenpiteen jälkeen, että toimenpide menikin mukavasti”, Niemelä kertoo.

Potilaiden lisäksi parasta työssä on myös hyvä työyhteisö. Osastolla on huolehtiva ja iloinen työporukka, jolta saa aina apua ja neuvoja.

“Osastomme on urani paras paikka, jossa olen ollut töissä. Tänne on kiva tulla töihin” Wikström kertoo.

 

Katso kaikki avoimet työpaikkamme

Lue lisää uratarinoita

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.