Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 18.1.2024 12.56

Naistenklinikka sai uuden leikkausrobotin – hyötyjinä erityisesti endometrioosi- ja syöpäpotilaat

Asiasanat:
  • urogynekologia
  • endometrioosi
  • naistentaudit

Leikkausrobotin avulla voidaan sekä parantaa leikkaustuloksia että lisätä leikkausten määrää.

Kuvituskuva: lääkärit ja hoitajat valmistautumassa leikkaukseen

HUSin Naistenklinikka Suomen johtavana gynekologisen kirurgian yksikkönä siirtyi vuoden alusta moderniin robottiaikaan. Leikkausosastolle on saatu vihdoin uusi leikkausrobotti, jolla voidaan tehdä gynekologisia tähystysleikkauksia. Ensimmäinen leikkaus tehtiin robotin avulla maanantaina 8.1.

“Erityisesti vaativassa gynekologisessa syöpä- ja endometrioosikirurgiassa robotti parantaa näkyvyyttä ja ulottuvuutta leikkauksessa ja siten auttaa parhaaseen mahdolliseen leikkaustulokseen”, kertoo HUSin naistentautien leikkaustoiminnan linjajohtaja, ylilääkäri Tomi Mikkola.

Robotti tehostaa leikkaustoimintaa

Leikkausrobotista hyötyvät esimerkiksi endometrioosia ja gynekologisia syöpiä sairastavat potilaat. Endometrioosia sairastaa noin 10–15 % naisista, ja leikkaus on osa hoitoa joillain potilailla.

Naistenklinikalla tehdään vuosittain noin 300 endometrioosileikkausta, joista niin sanottua syvää endometrioosia on noin puolella potilaista.

Gynekologisen syövän leikkaushoidossa robottiavusteisesta tähystyskirurgiasta hyötyvät eniten kohdunrunkosyöpää sairastavat potilaat.

“Robottiavusteisessa kirurgiassa korkean riskin kohdunrunkosyöpäpotilaiden imusolmukkeiden poisto vatsa-aortan alueelta onnistuu paremmin kuin perinteisessä tähystyskirurgiassa”, sanoo osastonylilääkäri Riitta Koivisto-Korander.

Naistenklinikalla leikataan vuosittain noin 200 potilasta, joilla on kohdunrunkosyöpä. Näistä toimenpiteistä 70–80 % tehdään tähystyskirurgialla.

Uuden leikkausrobotin avulla yhä useampi potilas voidaan leikata robotilla, ja tavoitteena onkin tehdä 350–400 leikkausta vuodessa. Aiemmin käytössä olleella leikkausrobotilla tehtiin vuosittain noin 250 leikkausta.

HUSissa leikkausrobotteja on käytössä yhteensä viisi. Naistenklinikalla on aiemmin ollut vanha Meilahden tornisairaalan leikkausrobotti, joten HUSissa on jo kokemusta gynekologisista robottileikkauksista. Vanhentuneella leikkausrobotilla ei ollut mahdollista leikata yhtä tehokkaasti, kuin tällä uudella modernilla robotilla.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.