Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 16.5.2024 08.49

Hus.fi-verkkosivuston kognitiivisessa saavutettavuudessa on kehitettävää

Asiasanat:
  • saavutettavuus

HUSin verkkosivustolle tehdyssä kognitiivisen saavutettavuuden testauksessa hakua ja päävalikkoa pidettiin hankalina, mutta Etsitkö näitä? -pikalinkkejä hyvänä ratkaisuna.

HUS.fi-verkkosivuston etusivu. Näytöllä teksti Vaikuttavinta hoitoa ja kaksi henkilöä lähekkäin.

Saavutettavuus on HUSille tärkeää. Hus.fi-verkkosivuston kognitiivisen saavutettavuuden tilaa arvioitiin tänä keväänä.

HUSin viestintä pyysi sopimuskumppaniaan Avaava Oy:tä arvioimaan verkkosivustonsa kognitiivisen saavutettavuuden. Keväällä 2024 toteutetussa testauksessa oli kaksi osiota: käyttäjätestaus sekä asiantuntijan arvio. 

“Hienoa, että arviointiin saatiin syvyyttä käyttäjien kanssa tehdyillä realistisilla tehtävillä ja laajuutta yhdessä valituilla erilaisilla verkkosivuilla", kehuu arvioinnin tehnyt Sirpa Riihiaho Avaavalta. 

Kognitiivisen saavutettavuuden käyttäjätestauksessa suurin ongelma oli haku: kenttä löytyi helposti, mutta tuloksia oli vaikea käyttää 

Käyttäjätestaukseen osallistui kolme henkilöä, joilla on kognitiivisia haasteita: lukihäiriöinen, iäkäs ja maahanmuuttajataustainen henkilö. 

Käyttäjät tekivät sivustolla useamman tehtävän ja antoivat niiden aikana suullista palautetta verkkosivuston toiminnasta.  He antoivat yleisarvioksi hus.fi-verkkosivustosta 6,5-8, kun asteikko oli 4-10. Avaavan mukaan tyypillinen yleisarvosana vastaavanlaisissa testauksissa on 7-8. 

Käyttäjiä häiritsivät erityisesti pitkät tekstit sekä se, että hakutuloksia oli vaikea käyttää. Positiivista palautetta sai esimerkiksi se, että avoimet työpaikat ja hakukenttä löytyivät helposti. Myös Etsitkö näitä? -pikalinkkiosiosta pidettiin. 

Saavutettavuuden asiantuntija-arvion mukaan laajalle sivustolle on helppo eksyä - mutta yhtenäisyyteen on selvästi pyritty 

Avaavan saavutettavuusasiantuntija arvioi 15 erityyppistä sivua verkkosivustolla.  

Arvion mukaan päävalikko on hankala käyttää ja hahmottaa, samoin sivuvalikko esimerkiksi potilastarinoissa. Hus.fi:ssä on paljon sivuja, joten sinne on helppo eksyä. Arviossa pidettiin hyvänä sitä, että yhteystiedot on esitetty yhtenäisellä tavalla heti sivun alussa sairaaloiden ja toimipisteiden sivuilla. Samoin haitarirakennetta pidettiin hyvänä keinona antaa lisätietoa ilman, että sivun pituus venyy. 

"Todella laajasta sivustosta on vaikea tehdä yhtenäistä. Olikin hienoa huomata, että siihen on selkeä pyrkimys, samoin kuin kielen yksinkertaistamiseen. Laajassa sivustossa helppokäyttöinen haku ja selkeät hakutulokset korostuvat. Haun tulisikin tunnistaa vaihtoehtoisia sanoja ja sallia pieniä kirjoitusvirheitä - niitä kun tekee itse kukin", Sirpa Riihiaho muistuttaa. 

Saavutettavuus on HUSille tärkeää - 85 suositusta kognitiivisen saavutettavuuden parantamiseksi 

Avaava antoi kaikkiaan noin 85 suositusta sellaisista toimenpiteistä, joilla verkkosivuston kognitiivista saavutettavuutta voisi parantaa.  

”Tarkastus antoi meille hyviä näkökulmia siihen, kuinka hus.fi:n helppokäyttöisyyttä tulisi kehittää. Viime vuonna olimme mukana AVIn saavutettavuusvalvonnassa, jolla se valvoo ja tarkastaa digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten noudattamista. Koska pidämme saavutettavuutta erittäin tärkeänä asiana, kognitiivisen saavutettavuuden arviointi on luonteva jatko sen parantamiseksi”, sanoo hus.fi:n sisällöistä vastaava viestintäasiantuntija Tiina Henttonen. 

HUSin viestintä käy jokaisen suosituksen läpi ja aikatauluttaa suositukset sen mukaan, kuinka suuri vaikutus sivuston käyttöön niillä on. 

Kognitiivinen saavutettavuus palvelee kaikkia verkkosivun käyttäjiä

Kognitiivinen saavutettavuus tarkoittaa sitä, että verkkosivusto on suunniteltu ja toteutettu niin, että sitä on helppo hahmottaa, seurata ja käyttää. 

Kognitiivinen saavutettavuus on tärkeää, sillä se mahdollistaa sen, että kaikki käyttäjät voivat saada verkkosivustolta tarvitsemansa tiedon ja palvelun. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.