Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 7.6.2022 11.09

Hus.fi - kehittyvä kaksivuotias

Asiasanat:
  • Husari
  • verkkopalvelut

HUSin verkkosivusto on ehtinyt jo taaperoikään. Se kehittyy koko ajan, kuten hieman alle kaksivuotiaan kuuluukin. Tämän vuoden alussa se otti harppauksen, kun eri puolilla sivustoa sijainneet haut yhdistettiin.

Hus.fi:n hakunäkymä

Hus.fi:n haut on yhdistetty yhdeksi kokonaishauksi. Hakua voi rajata kohdistumaan vain tiettyihin sivuihin.

Lokakuussa 2020 julkaistusta saavutettavasta hus.fi-verkkosivustosta lanseerattiin ensi alkuun “pienin julkaisukelpoinen tuote”, sillä aikataulu verkkosivu-uudistukselle oli tiukka. Julkaisun jälkeen sivustoa on parannettu pala kerrallaan. Verkkosivuston kehittämissuunnitelmat tehdään aina kokonaiseksi vuodeksi, mutta tehtäviä jaotellaan ja tavoitteiden toteutumista tarkastellaan neljännesvuosittain.

Koko haku uusiksi vuoden alussa

Viimeisin iso muutos oli eri puolilla sivustoa sijainneiden hakujen yhdistäminen yhdeksi kokonaishauksi. Tarve tälle muutokselle huomattiin viime vuonna tehdyssä käyttäjätutkimuksessa. Vaikka jo olemassa olevia hakuja voitiin hyödyntää uuden haun pohjana, vaati haun uudistaminen palvelumuotoilua, graafista työtä, suuren määrän koodausta sekä testausta.

Tulossa hoitopolkuja ja integraatio suomi.fi:hin

Tänä vuonna on tulossa vielä ulkoasu-uudistuksia etusivulle sekä sairaala- ja toimipistesivuille. Lisäksi potilaiden hoitopoluista tehdään visuaalisempia sekä ryhdytään viemään tietoja HUSin palveluista ja yksiköistä suoraan verkkosivustolta suomi.fi-palvelutietovarantoon. 

Palvelutietovaranto on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat palvelunsa ja niiden asiointikanavat. Kaikki sinne kuvatut sisällöt näytetään myös Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Laki vaatii saavutettavuutta

Kaikessa kehittämisessä on aina otettava huomioon laki digitaalisten palveluiden saavutettavuudesta, joka vaatii, että verkkopalveluiden on oltava saavutettavia. Saavutettavuus tarkoittaa muun muassa sitä, että sivustoa pystyy käyttämään erilaisilla päätelaitteilla, kuten näkövammaisten käyttämillä ruudunlukuohjelmilla. 

Saavutettavuus kulkee hus.fi:ssä läpi koko sivuston tekstisisällöistä kuviin, liitetiedostoihin, linkkeihin, videoihin ja teknisiin ratkaisuihin. Saavutettavuutta on myös se, että sivusto on rakennettu johdonmukaisesti eli esimerkiksi eri sairaaloiden sivuilta samanlaiset tiedot löytyvät samasta kohtaa sivua.

Teksti: Tiina Henttonen

Husari 2/2022

Feedback

Löysitkö etsimäsi?