Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.9.2023 15.09

HUS siirtyy kohti kestävämpiä hankintoja

Asiasanat:
  • hankinnat
  • julkiset hankinnat
  • vastuullisuus

Vastuullisilla hankinnoilla HUS pyrkii vähentämään haitallisia ympäristövaikutuksia sekä edistämään positiivisia vaikutuksia, kuten luonnonvarojen kestävää käyttöä, oikeudenmukaisia työoloja ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.  

Metsä.

HUS allekirjoitti 7.9.2023 ympäristömerkkisitoumuksen Toimenpidesitoumukset - Sitoumus2050 jonka tavoitteena on edistää virallisten, kolmannen osapuolten valvomien ympäristömerkkien käyttöä. Joutsenmerkki ja EU:n ympäristömerkki täyttävät ympäristömerkkisitoumuksen kriteerit. Niiden lisäksi myös muut vastaavat ISO 14024 -standardin mukaiset, tyypin 1 sertifikaatit täyttävät ympäristömerkkisitoumuksen kriteerit.   

”Julkisella sitoumuksella välitämme sidosryhmillemme viestin siitä, että tavoitteenamme on hankkia ekologisesti kestäviä tuotteita ja palveluita”, kertoo johtaja Leena Koponen HUSin hankinnoista. 

Ympäristömerkittyjen tuotteiden käytön edistäminen on osa HUSin ilmastotiekartan toteuttamista, jossa koko HUSin toimintaa ohjataan kohti hiilineutraaliutta.  

Ympäristömerkin käyttöä laajennetaan asteittain 

HUSin hankinnoissa ympäristömerkkiä tullaan joko edellyttämään tai laatupisteyttämään niissä tuoteryhmissä, joissa se on markkinatilanteeseen nähden tarkoituksenmukaista. Tällä hetkellä kyseisiä tuoteryhmiä ovat mm. pesu- ja puhdistusaineet, henkilökohtaisen hygienian tuotteet sekä paperi- ja kartonkituotteet. 

Tarkoituksena on laajentaa ympäristömerkittyjen tuoteryhmien määrää asteittain. 

Yhteistyö edistää vastuullisia hankintoja   

HUS tekee yhteistyötä myös muiden pohjoismaisten terveydenhuoltoalan hankkijoiden kanssa. Yksi uusista yhteistyön muodoista on terveydenhuoltoalan tavarantoimittajien kanssa käytävä pohjoismainen vuoropuhelu, jonka avulla pyritään lisäämään ympäristömerkittyjen tuotteiden valikoimaa markkinoilla.   

Suuren hankkijan suuri vastuu 

HUS on yksi Suomen suurimpia julkisia hankintayksiköitä ja se tekee vuosittain hankintoja yli miljardilla eurolla. Suurena toimijana HUS haluaa kantaa yhteiskunnallisen vastuunsa ja edistää myös hankintojensa kautta taloudellista, sosiaalista ja ympäristövastuullisuutta. 

HUSin hankintojen strategisia vastuullisuustavoitteita on jo lähdetty viemään käytäntöön useamman tahon yhteistyöpajojen kautta. Työpajoihin on osallistunut hankintaa toteuttavia asiantuntijoita sekä vastuullisuusasiantuntijoita HUSista ja eri organisaatioista. Myös tavarantoimittajat ovat osallistuneet keskusteluun.   

”Keskeistä on tunnistaa ennakolta hankintojen oleellisimmat vastuullisuusriskit ja positiivisen vaikuttamisen mahdollisuudet, ja keskittää voimavarat sinne, missä vaikuttavuus on suurinta”, kertoo kehittämispäällikkö Suvi Ketene HUSin hankinnoista. 

Vastuullisuus on yksi HUSin hankintojen strateginen linjaus. Lue aiheesta lisää Hankintojen strategiset linjaukset -dokumentista. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.