Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 2.11.2023 13.00

Etähoidon uusi ratkaisu parantaa potilaiden elämänlaatua ja tuo merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle

Asiasanat:
  • terveydenhuollon digitalisaatio
  • CleverHealth Network
  • etähoito

HUSin koordinoimassa CleverHealth Networkissa on kehitetty uusi automatisoitu ratkaisu, joka tuo turvaa potilaan arkeen ja sujuvuutta terveydenhuollon ammattilaisten työhön. Uuden etähoidon mallin myötä voidaan säästää kymmeniä tuhansia euroja yksittäistä potilasta kohden vuosittain. Ensimmäistä kumppanuusyhteistyön tuloksena syntynyttä palveluratkaisua lähdetään nyt kaupallistamaan yhteistyössä Fujitsun kanssa.

HUSin työntekijä istuu kuuloke-mikrofoni-setti päässään tietokoneella.

Vaikean munuaisten vajaatoiminnan hoitovaihtoehtoja ovat elinsiirto ja dialyysihoito, joka tehdään joko sairaalassa tai potilaan kotona. Kotona tehtävien dialyysihoitojen on huomattu olevan sairaalahoitoon verrattuna parempi vaihtoehto niin potilaan kuin yhteiskunnankin kannalta: potilaan elämänlaatu ja ennuste ovat paremmat ja kustannukset yhteiskunnalle pienemmät. Kotihemodialyysinä toteutetun hoidon vuotuiset säästöt sairaalahoitoon verrattuna ovat jopa 20 000–40 000 euroa.

Kustannustehokas ratkaisu mullistaa kroonisten sairauksien etähoidon ja parantaa potilaiden elämänlaatua 

CleverHealth Networkin Kotidialyysi-hankkeessa kaikki dialyysihoitoon liittyvät prosessit, laboratoriotulokset, hyvinvointitiedot, hoitotarviketilaukset ja viestintä tuotiin yhteen helppokäyttöiseen reaaliaikaiseen käyttöliittymään, joka palvelee niin potilasta kuin hoitotiimiäkin jo predialyysivaiheesta koko kotidialyysihoidon ajan.

Hankkeen luoman uuden palveluratkaisun tarkoituksena on parantaa potilasturvallisuutta, tuottaa sekä potilaille että hoitotiimille reaaliaikaista, graafisesti yksinkertaisessa muodossa esitettyä tietoa ja tehdä hoitoprosessista mahdollisimman selkeä.

”Kotidialyysissä potilas tarvitsee säännöllisesti kotiin toimitettuna yksilöllisen valikoiman hoitotarvikkeita. Hankkeessa selkeytimme aiemman monimutkaisen tarviketilausprosessin. Lisäsimme uuteen malliimme myös potilaille tehtävät säännölliset oire- ja elämänlaatukyselyt”, Kotidialyysi-hankkeen vetäjä, nefrologi Virpi Rauta HUSista kertoo.

Dialyysilaitteiden, potilaan tai hoitoalan ammattilaisten tuottama hoitotieto siirtyy joko automaattisesti laitteista tai potilaan täyttämien sähköisten lomakkeiden kautta käyttöliittymään. Paperilomakkeet, eri paikoista etsittävät potilastiedot ja monimutkaiset prosessit jäävät historiaan.

Tämänlaajuinen digitaalinen skaalautuva kokonaispalvelu, joka integroituu sairauskertomusjärjestelmiin ja jossa sekä potilas että hoitoalan ammattilainen käyttävät samaa käyttöliittymää, on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Palveluratkaisun mukanaan tuomat kustannussäästöt ovat merkittäviä.

”CleverHealth Networkin kehittämän ratkaisun avulla voidaan saada huomattavia säästöjä hoitokustannuksiin ja henkilöstökuluihin, kun vaikeita sairauksia potevien potilaiden hyvinvointia voidaan seurata reaaliaikaisesti säännöllisten kontrollikäyntien sijaan. Ratkaisu tukee strategisia tavoitteitamme”, HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl toteaa.

Skaalautuva malli kroonisten sairauksien kotihoitoon 

Kotidialyysi-hankkeessa kehitetty ratkaisu on ainutlaatuinen myös siinä mielessä, että se skaalautuu muidenkin kroonisten sairauksien kotihoitoon. Tulevaisuudessa ratkaisu voidaan myös valjastaa ohjaamaan pienempiä sairaanhoitoyksiköitä kroonisten sairauksien kotihoidossa. Se voisi toimia myös alustana keskitetyille hoidonohjaamoille ja keskitetymmälle etäseurannalle Suomessa.

HUSin kanssa kaupallistamista on viemässä eteenpäin CleverHealth Networkin kumppaniyritys Fujitsu.

”CleverHealth Network on edelläkävijä yhteiskehittämisessä julkisen ja yksityisten yritysten kanssa. Tämä kaupallistamissopimus on erittäin merkittävä avaus HUSille ja kansainvälisille markkinoille globaalin yrityksen kanssa. Olemme erittäin tyytyväisiä kumppanuudesta Fujitsun kanssa”, CleverHealth Networkin projektijohtaja Mirka Tammi HUSista iloitsee. 

"Fujitsun ja HUSin välinen strateginen kumppanuus mahdollistaa merkittävien suomalaisten innovaatioiden kehittämisen ja viemisen kansainvälisille markkinoille. Kotidialyysissä hyödynnetään Fujitsun etähoidon ekosysteemiä ja laajaa kumppanuusverkostoa. Tämän ansiosta kehitetty toimintamalli mahdollistaa keskeisten kroonisten sairauksien kotona tehtävän hoidon merkittävän lisäämisen. Yhteisenä tavoitteenamme on helpottaa terveydenhuollon akuutteja kustannuspaineita ja resurssipulaa”, toteaa Terveydenhuollon toimialajohtaja Joonas Siitonen Fujitsulta.

CleverHealth Network on kansainvälisesti tunnettu terveys- ja hyvinvointitietoa hyödyntävä ja jalostava ekosysteemi, ja edelläkävijä terveydenhuollon murroksessa. Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) koordinoimassa monialaisessa yhteistyössä eri alojen yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa kehitetään tunnistettuihin kliinisiin tarpeisiin uusia, maailmanluokan ratkaisuja terveys- ja hyvinvointidataa laajasti hyödyntämällä. Lue lisää: www.cleverhealth.fi

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.