Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 26.8.2022 13.23

Elisa löysi uuden suunnan pitkälle uralleen ja Netta kannustavan työyhteisön – tällaista on hoitajan arki HUSin sisätaudeilla

Asiasanat:
  • rekry
  • ura HUSissa
  • sisätaudit

Yli 20 vuotta sairaanhoitajana työskennellyt Elisa Naukkarinen kaipasi vaihtelua ja löysi sitä tekemällä rohkean urahypyn kiertäväksi sairaanhoitajaksi sijaispooliin. Lähihoitaja Netta Pulli puolestaan löysi HUSin sisätaudeilta innostavan työn, jossa lähihoitajakin saa tehdä paljon itsenäistä työtä. He kertovat nyt, mikä sisätautien parissa työskentelemisessä kiehtoo.

Sairaanhoitaja seisoo kaiteen vieressä

Pitkän uran tehnyt sairaanhoitaja Elisa Naukkarinen löysi vaihtelua uralleen sijaispoolissa työskentelystä.

Sairaalan parvekkeella käy kova puheensorina, kun sisätautien vuodeosaston hoitajat ovat istahtaneet hetkeksi kahville aurinkoon. Pöydän toisessa päässä järjestellään työvuorojen vaihtoa, toisessa taas muistellaan edellisviikon ensiapukoulutusta.

HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan sisätautien osastoilla työskennellään sisäelinten ja aineenvaihdunnan sairauksien parissa neljässä eri sairaalassa: Peijaksessa, Haartmanissa, Malmilla ja Jorvissa. Moni kuvailee sisätautien osastoja lintukodoiksi, joissa vallitsee lämmin ja vastaanottavainen tunnelma. Se näkyy ja kuuluu myös kahvipöydässä.

Sairaanhoitaja Elisa Naukkarinen sekä lähihoitaja Netta Pulli kertovat nyt, millaista arki sisätautien työporukassa on.

Sijaispooli tarjosi kokeneelle hoitajalle mahdollisuuden vaihteluun ja uuden oppimiseen

Kaksi vuosikymmentä sairaanhoitajana työskennellyt Elisa Naukkarinen kaipasi uralleen vaihtelua ja uutta opittavaa, ja törmäsi sopivasti Peijaksen sairaalan sijaispoolin ilmoitukseen. Näin hän kuvailee kiertävää rooliaan ja sisätautien parissa työskentelyä:

"18 vuotta ortopediassa työskenneltyäni totesin, että nyt on aika kokeilla jotakin uutta. Olin jo kokenut hoitaja, ja kaipasin jatkuvan uuden oppimisen ja uusiin ihmisiin tutustumisen tunnetta. Uusi työ Peijaksen sairaalan sijaispoolissa osoittautui täydelliseksi juuri tähän tarkoitukseen.

Sijaispoolissa me ”sipolaiset” työskentelemme kiertävinä sijaisina eri osastoilla ja paikkaamme hoitajapuutteita. Osasto, jolla työskentelen, vaihtuu lähes päivittäin: yhtenä päivänä olen sisätautien osastolla, seuraavana neurologialla tai kirurgialla. 

Viime aikoina työvuoroni ovat painottuneet sisätautien osastoille – sekä vuode- että päiväosastolle. Minulla on vahva tausta kirurgiassa, ja halu syventyä sisätauteihin heräsi jo aiemmassa työssäni. 

Sairaanhoitaja pitää kiinni johdosta
Perehdytysjakson jälkeen Elisa Naukkarinen (oik.) sai vastuualueekseen opiskelijaohjauksen, joka on hänelle mieluisa ja aiemmista työpaikoista tuttu tehtävä.

Sisätaudeissa kiehtoo erityisesti potilastapausten laaja kirjo ja monipuolinen lääkehoito. Viime aikoina meillä on ollut paljon epäselviä infektiopotilaita, joiden tutkiminen on kuin kiehtovaa salapoliisityötä. Hoidamme myös monia sydän-, keuhko ja syöpäpotilaita sekä ikääntyneitä, joiden yleistila on heikentynyt yllättäen.

Sijaispoolilaisena mielenkiintoista on myös se, että saatan hyvin törmätä esimerkiksi neurologian osastolla aikaisemmin kohtaamaani potilaaseen myös sisätaudeilla tai toisin päin. Hiljattain kävi niin, että tällainen asiakas tunnisti minut aiemmalta osastolta. Hän tukeutui minuun paljon hoitojaksonsa aikana. Se tuntui hyvin palkitsevalta ja henkilökohtaiselta."

Sijaispoolilainen on aina odotettu lisä tiimiin

"Sisätaudeilla työskentely on vahvasti tiimityötä. Moniammatilliseen tiimiin kuuluu hoitajien lisäksi sisätautilääkäri, fysioterapeutti ja toisinaan myös sosiaalityöntekijä. Aamuvuoromme alkavat pystypalaverilla, jossa keskustelemme potilaiden hoidosta ja ratkomme heidän asioitaan yhdessä.

Sisätautien puolella erityisesti lääkärin ja hoitajan välinen yhteistyö korostuu. Myös hoitajat tekevät keskenään pari- ja tiimityötä potilaan hoitotyössä. 

”Sipolaisena” koen olevani aina odotettu lisä tiimiin. Vastaanotto on aina lämmin ja olo tervetullut. Minusta ei ole koskaan tuntunut, etten kuuluisi joukkoon.

Uuteen työporukkaan meneminen vaatii kuitenkin aina tiettyä sosiaalista pelisilmää ja muiden tapojen kunnioittamista. Toisaalta voin myös jakaa muilla osastoilla oppimaani eteenpäin.

Sisätautien hoitajat kahvilla parvekkeella
Työporukan yhteisöllisyys ja hyvinvointiin panostaminen saavat hoitajat viihtymään sisätautien osastoilla.

Joskus olen törmännyt virheellisiin käsityksiin, että sijaispoolilaiset ovat ulkopuolisia vuokratyöntekijöitä. Olemme kuitenkin HUSin vakituisia työntekijöitä, kuulumme samaan työyhteisöön ja saamme samat henkilöstöedut, joihin kuuluvat esimerkiksi liikunta- ja kulttuurietu sekä työsuhde- ja loma-asuntojen vuokrauspalvelut.

Nopeatempoinen ja lähes päivittäin vaihtuva työympäristö myös kuormittaa. Eniten omaa jaksamistani tukee yhteisöllinen työvuorosuunnittelu. Pääsemme sopimaan ja suunnittelemaan työvuoroja keskenämme, mikä tekee työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisesta helpompaa."

Netan innostus hoitotyöhön syttyi HUSin laitoshuoltajana

Lähihoitaja Netta Pulli on työskennellyt Haartmanin sairaalan sisätautien osastolla noin vuoden verran. Näin laitoshuoltajasta lähihoitajaksi kouluttautunut ja pian myös sairaanhoitajaopinnot aloittava Pulli kuvailee uraansa ja työtään sisätaudeilla:

"Aloitin työt HUSissa laitoshuoltajana kahdeksan vuotta sitten. Etsin töitä välivuodelle, ja sairaalamaailma kiehtoi. Työskentelin laitoshuoltajana kirurgisessa sairaalassa seitsemän vuotta. Sinä aikana kehittyi halu auttaa ihmisiä vielä enemmän, ja päätin hakea opiskelemaan lähihoitajaksi.

Opiskeluaikana hain harjoitteluun Haartmanin sairaalan sisätautien osastolle ystäväni suosituksesta. Tykkäsin paikasta niin paljon, että päätin jäädä sinne vakituisiin töihin. Kannustava työilmapiiri teki vaikutuksen. Täällä ei ole koskaan ollut kynnystä kysyä apua muilta.

Hoitaja istuu
Sisätautien työilmapiiri vetosi lähihoitaja Netta Pulliin jo harjoittelujakson aikana. "Työhyvinvointi lähtee meistä itsestämme: jokainen kantaa kortensa kekoon siinä, että töihin olisi kiva tulla", hän kertoo.

Sisätaudeissa on innostanut alusta lähtien myös jatkuva kehittymisen mahdollisuus. Joka päivä tulee vastaan jotakin, mitä et vielä osaa tai tiedä. Potilaat viipyvät osastolla tyypillisesti vain lyhyen aikaa, mikä pitää tempon nopeana. Arjen oppimisen lisäksi HUS järjestää erilaisia koulutuksia joka viikko. Viimeksi olin oppimassa vajaaravitsemuksesta.

Hoidamme laajasti esimerkiksi infektio-, keuhkokuume- ja munuaistulehduspotilaita. Lähihoitajana työnkuvaani kuuluu perushoitoa sekä potilaiden ja heidän vitaalielintoimintojensa seurantaa. Jokaisella potilaalla oma tarinansa. Pääsen vaikuttamaan ja näen, miten potilas toipuu ja saa voimansa takaisin."

Vastuuta ja vaikutusmahdollisuuksia myös lähihoitajalle

"Esihenkilömme on todella helposti lähestyttävä. Hän sanoo usein, että hänellä on aina avoimet ovet ja aina voi tulla juttelemaan, jos jokin asia mietityttää. Syksyllä aloitan sairaanhoitajaopinnot, ja esihenkilö on ollut hyvin kannustava myös sitä kohtaan.

Opinnot ja muut elämän menot huomioidaan myös työvuorosuunnittelussa. Saamme vaikuttaa paljon omiin vuoroihimme.

Jotkut meistä tykkäävät tehdä pidempiä työputkia ja saada pidemmät vapaat, toiset tekevät lyhyempää pätkää. Vuoroissa voi joustaa oman jaksamisen mukaan. Työ ei ole kaiken keskiö, vaan täällä huomioidaan sen lisäksi muukin elämä.

Sisätaudeilla työskentelyn parhaita puolia on se, että vaikka työtä tehdäänkin pitkälti tiimeissä, myös lähihoitaja saa tehdä paljon itsenäistä työtä. Monissa paikoissa lähihoitaja saattaa työskennellä sairaanhoitajan työparina, mutta meillä saa omat potilaat, keistä olemme vastuussa. 

Myös se edesauttaa oppimista ja kehittymistä – sinulla on oikeasti vastuuta, etkä ole vain sivustaseuraaja."

Tule meille töihin! Hoitajaksi sisätaudeille

Lue lisää uratarinoita

 

Teksti: Janita Lindström

Kuvat: Tommi Haapaniemi

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.