Gå till huvudinnehåll

Urologi

Inom urologin behandlar vi sjukdomar i njurarna och urinvägarna hos män och kvinnor samt i könsorganen hos män. Vi bedriver också forskning och behandlar patienter kirurgiskt samt med läkemedel.

Lääkäri juttelee potilaan kanssa.

En betydande del av urologi är behandling av cancer. Sjukdomar som behandlas kirurgiskt är bl.a. tumörer i njurarna, urinblåsan och prostatan, godartad prostataförstoring, urinvägsstenar, skador och förträngning i urinvägarna.

Urologi omfattar också undersökningar och behandlingar av funktionella urineringsstörningar och inkontinensproblem hos män och kvinnor. Dessutom omfattar specialiteten hormonala och funktionella störningar i de manliga könsorganen samt störningar som påverkar fertiliteten. 

Godartad prostataförstoring är den vanligaste sjukdomen som orsakar urineringsstörningar hos män. En annan central sjukdom är cancer i urin- och könsorganen, särskilt prostatacancer. 

De mest krävande urologiska ingreppen är borttagning av urinblåsan och skapande av ersättande urinblåsa av tunntarmen, operationer av stora njurtumörer och borttagning av metastaser från utrymmet bakom bukhålan hos patienter med testikel- och peniscancer. Även korrigerande kirurgisk behandling av urinvägarna, behandling av förträngningar i urinröret, protesoperationer med konstgjord slutmuskel kring urinröret, könskorrigeringsoperationer samt laparoskopiska och robotassisterad endoskopi kräver specialkompetens.

Operationshuset ,

Hälsoby.fi

Operationshuset får du råd och tips om hur du kan förbereda dig inför en operation och återhämta dig efter den.

Verksamhetsställen

Urologiska polikliniken

Vid Lojo sjukhus urologiska poliklinik vårdar vi patienter med prostatacancer eller misstanke om det, patienter med urinblåsecancer, godartad…

Gastrocentrums poliklinik

På Gastrocentrums kirurgiska poliklinik i Mejlans tornsjukhus gör vi mindre kirurgiska ingrepp i bukområdet.

Avdelning K1 Urologi

På avdelning K1 på Pejas sjukhus vårdar vi urologipatienter. Vår avdelning är uppdelad i två delar, K1A och K1B, och vi har totalt 40 vårdplatser.

Kirurgiska polikliniken

Du kommer till Pejas sjukhus kirurgiska poliklinik efter remiss och tidsbokning. Vi betjänar patienter inom ortopedi och urologi.