Gå till huvudinnehåll

Barnneurokirurgi

Nyckelord:
  • neurokirurgi
  • epilepsi

Våra barnneurokirurger opererar årligen cirka 200 barnpatienter. Vi har ett nära samarbete med Nya barnsjukhuset, där även vården på vårdavdelningen sker.

Neurokirurgi Atte Karppinen leikkaa lapsen epilepsiapesäkkeen Uudessa lastensairaalassa.

De vanligaste barnneurokirurgiska ingreppen är korrigeringsoperationer av störningar i vätskecirkulationen i hjärnan, vilka görs på grund av s.k. vattenskalle (hydrocefalus). Dessa operationer utförs främst genom endoskopisk teknik. Så kallad shuntoperationsteknik, där tryckreglerande slangar leds mellan hjärnventrikeln och bukhålan, används endast vid behov.

Ett särskilt prioriterat område är epilepsikirurgi för barn, som har koncentrerats till oss på riksnivå. Vår epilepsikirurgiska arbetsgrupp undersöker, bedömer och planerar de kirurgiska behandlingsmöjligheterna för barn med svår epilepsi. Hos merparten av de barn som opereras för epilepsi på HUS får man anfallen att upphöra helt.

De operativa behandlingarna av missbildningar av skallen (kraniosynostoser) har också på riksnivå koncentrerats till oss, och dessa operationer utför barnneurokirurgerna i samarbete med plastikkirurger.

Till barnneurokirurgin hör också operativ behandling av hjärntumörer samt störningar i hjärnans blodcirkulation (missbildningar i hjärnans blodkärl). Dessutom behandlar vi mer sällsynta barnneurokirurgiska sjukdomar såsom neuralrörsdefekter (bl.a. myelomeningocele och lipomyelomeningocele) och följdtillstånd efter dessa (fjättrad ryggmärg).

Verksamhetsställen

Vårdavdelning Rymden, Nya barnsjukhuset

På vårdavdelning Rymden på Nya barnsjukhuset behandlar vi osteopatiska och muskuloskeletala sjukdomar och skador samt vårdar neurologiska och…

Operations- och anestesiavdelning, Nya barnsjukhuset

På Nya barnsjukhusets Operations- och anestesiavdelning vårdar vi patienter under 16 år.