Siirry pääsisältöön

Lasten neurokirurgia

Asiasanat:
  • neurokirurgia
  • epilepsia
  • epilepsiakirurgia

Lastenneurokirurgimme leikkaavat vuosittain noin kaksisataa lapsipotilasta. Teemme tiivistä yhteistyötä Uuden lastensairaalan kanssa, jossa tapahtuu myös vuodeosastohoito.

Neurokirurgi Atte Karppinen leikkaa lapsen epilepsiapesäkkeen Uudessa lastensairaalassa.

Tavallisimpia lasten neurokirurgisia toimenpiteitä ovat aivonestekierron häiriöiden korjausleikkaukset, joita tehdään ns. vesipään (hydrokefaluksen) vuoksi. Nämä leikkaukset tehdään ensisijaisesti tähystystekniikalla. Niin sanottua sunttileikkaustekniikkaa, jossa asennetaan painetta säätelevä letkusto aivokammion ja vatsaontelon välille, käytetään vain tarvittaessa.

Erityinen painopistealue on lasten epilepsiakirurgia, joka on valtakunnallisesti keskitetty meille. Epilepsiakirurginen työryhmämme tutkii, arvioi ja suunnittelee vaikeaa epilepsiaa sairastavan lapsen kirurgiset hoitomahdollisuudet. Suurimmalla osalla epilepsian vuoksi HUSissa leikatuista lapsista saadaan kohtaukset loppumaan täysin.

Kallon epämuodostumien (kraniosynostoosit) leikkaushoito on myös valtakunnallisesti keskitetty meille, ja lastenneurokirurgit tekevät näitä leikkauksia yhteistyössä plastiikkakirurgien kanssa.

Lasten neurokirurgiaan kuuluu myös aivokasvainten sekä aivoverenkierron häiriöiden (aivoverisuoniepämuodostumat) leikkaushoito. Lisäksi meillä hoidetaan harvinaisempia lasten neurokirurgisia sairauksia kuten selkäytimen sulkeutumishäiriöitä (mm. myelomeningoseele ja lipomyelomeningoseele) ja niiden jälkitiloja (liekaantunut selkäydin).

Toimipisteet

Vuodeosasto Avaruus, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Vuodeosasto Avaruudessa hoidamme luu- ja tukielinsairauksia ja -vammoja, neurologisia ja neurokirurgisia potilaita sekä huuli- ja…

Leikkaus- ja anestesiaosasto, Uusi lastensairaala

Uuden lastensairaalan Leikkaus- ja anestesiaosastolla hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.