Gå till huvudinnehåll

Avdelnings- och intensivvård av nyfödda

Nyckelord:
  • nyfödd
  • prematur

Vi vårdar nyfödda i varje förlossningssjukhus vid HUS.

Vastasyntyneiden hoito

Varje förlossningssjukhus har en neonatalavdelning, en barnavdelning eller en övervakningsenhet. Nyfödda vårdas också på Kvinnoklinikens Neonatal intensivvårdsavdelning Holmen, på neonatalavdelningen vid Jorvs sjukhus och på avdelningarna vid Nya barnsjukhuset.  
   
De flesta förlossningar går utan problem och den nyfödda tillbringar sina första dagar i samvård på BB-avdelningen. Ungefär 10 % av de nyfödda behöver vård vid barnavdelningen och 4 % av bebisar behöver intensivvård.   
   
En nyfödd bebis kan behöva avdelnings- eller intensivvård bl.a. på grund av för tidig födsel, andningssvårigheter, infektioner, olika missbildningar, problem under förlossningen och problem som beror på moderns sjukdom.  
   
Vi stöttar er föräldrar på avdelningarna i att delta i vården av bebisen. Vi guidar er i vården och sätten att lära känna barnet.  Även i intensivvården av nyfödda, kan du delta i vården av ditt barn från början. Efter intensivvårdsperioden flyttas patienterna till fortsatt vård på sjukhuset på hemorten.  

Vårdtiderna på våra avdelningar varierar beroende på barnets situation från ett par dagar till flera veckor, ibland upp till månader om det behövs. 

Barnets hus (Lastentalo) ,

Hälsobyn.fi

Lastentalo.fi (på finska) är en tjänst inom den specialistvården där det finns information om barnsjukdomar, vård och förberedelse inför vård.

Barnets hus (Lastentalo) ,

Hälsobyn.fi

Lastentalo.fi (på finska) är en tjänst inom den specialistvården där det finns information om barnsjukdomar, vård och förberedelse inför vård.

Verksamhetsställen

Neonatalavdelning L2A och L2B

Vid Jorvs sjukhus neonatalavdelning vårdar vi för tidigt födda barn och barn i spädbarnsålder.

Neonatal intensivvårdsavdelning Holmen

På Kvinnoklinikens Neonatala intensivvårdsavdelning Holmen sköter vi prematurer och fullgångna spädbarn som behöver intensivvård.

Enheten för övervakning av nyfödda – Vaava

Lojo sjukhus enhet för övervakning av nyfödda är en liten enhet som ligger i anslutning till förlossningssalarna och vårdavdelningen för nyfödda.

Neonatala uppföljningspolikliniken

På Kvinnoklinikens Neonatala uppföljningspoliklinik sköter vi barn som är under ett år.