Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 30.5.2022 14.56

Omfattande karriärmöjligheter för farmaceuter vid Finlands största sjukhusapotek

Hurdant är farmaceutarbetet inom den polikliniska patientvården? Och vad gör farmaceuten som utbildare och utvecklare i HUS Apotekets Apotti-team? Nelli Kaasalainen och Milla Berg berättar om sina karriärer på HUS Apotek. 

Nelli Kaasalainen ja Milla Berg seisovat sairaala-apteekin ulko-ovella.

Nelli Kaasalainen och Milla Berg uppskattar HUS Apotekets mångsidiga karriärmöjligheter. 

"Det bästa med att vara avdelningsfarmaceut är att jag får ta del av patientens läkemedelsbehandling på ett mycket övergripande sätt tillsammans med läkare och sjukskötare", berättar Nelli Kaasalainen. Hon arbetar vid HUS Apotek som avdelningsfarmaceut på flera psykiatriska polikliniker. Tidigare hade dessa enheter inte haft någon egen farmaceut och därför har Nelli själv kunnat utforma arbetsuppgifterna.  

"Som farmaceut gör jag på begäran av läkare bedömningar av läkemedelsbehandlingar: tillsammans med patienten tar jag reda på att hen inte har onödiga överlappande medicineringar, begrundar läkemedelsinteraktioner och försäkrar mig om att medicineringen stämmer överens med diagnoserna. De yrkesutbildade inom den specialiserade sjukvården har alltid specialistkompetens och då är det min uppgift att se till helheten av patientens läkemedelsbehandling. Ett tack från patienten för det är alltid lika givande." 

Farmaceutens många möjligheter vid sjukhusapoteket skapar många tänkbara karriärvägar

På sjukhuset kan farmaceutens arbetsbeskrivning variera mycket beroende på till exempel om man arbetar på en operationsavdelning eller en barnavdelning. Detta har också noterats av farmaceuten Milla Berg som för några år sedan började arbeta som intern vikarie för avdelningsfarmaceuterna vid HUS Apotek.

"Som vikarie satte jag in mig i arbetet på två vårdavdelningar, dagsjukhuset, Mejlans samjour och även vårdavdelningen för coronapatienter. Då omfattade mina arbetsuppgifter att hantera och förbereda läkemedel samt bereda dessa för användning. Jag kände inte till sjukhusvärlden sedan tidigare och därför lärde jag mig enormt mycket mer om farrmaci på sjukhus."  

I sin nya roll i HUS Apotekets Apotti-team utbildar Milla i dag nya farmaceuter, löser problem tillsammans med dem och för utvecklingsbehoven framåt. Syftet är att förbättra medicineringssäkerheten.

"Ett av mina varmaste minnena är när jag för avdelningarna fick verka som stödperson i introduktionen av Apotti. Ett par veckor gick som i en bubbla där alla lärde känna varandra och samarbetade inom det gemensamma projektet. Det är mycket meningsfullt för mig att i mitt arbete kunna ge hjälp och lösa problem. 

Fortbildningar för farmaceuter vid sidan av arbetet ger större kompetens i arbetet

Eftersom farmaceuterna har så många olika uppgifter på HUS Apotek, stöds fortbildning vid sidan av arbetet. I sitt eget arbete som avdelningsfarmaceut har Nelli kunnat omsätta det hon lärt sig i tilläggsutbildningen "Bedömning av läkemedelsbehandlingen", och hon har också själv deltagit i genomförandet av HUS Apotekets interna utbildning. Nelli är fortfarande ivrig att lära sig nya saker: vid sidan av arbetet deltar hon i specialistutbildningen inom apoteks- och sjukhusfarmaci vid Helsingfors universitet. Milla planerar i sin tur att ansöka till HUS Apotekets interna utbildning "Bedömning av läkemedelsbehandlingen" som flexibelt kan genomföras vid sidan av arbetet. 

Och karriärdrömmarna för framtiden?  

"Det här ligger nog mycket nära mitt drömjobb. Jag vill fortsätta med de givande patientmötena samt detta utvecklings- och utbildningsarbete. Jag hoppas att jag genom mitt arbete får vara med och skapa en ny typ av farmaci", konstaterar Nelli. 

Vilket HUS Apotek? 

Hos oss producerar 400 yrkesutbildade inom läkemedelsbranschen högklassiga och säkra tjänster inom läkemedelsförsörjning och klinisk farmaci för våra patienters bästa. Det finns ett mycket brett urval arbetsuppgifter inom sjukhusfarmaci. Farmaceuterna arbetar till exempel med tillverkning och leverans av läkemedel, på avdelningarna, polikliniken och det öppna apoteket som tillhandahåller läkemedel mot smittsamma sjukdomar för patienterna.

 

Se lediga tjänster på HUS Apotek 

Läs fler karriärberättelser

 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.