Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 30.5.2022 14.56

Farmaseutin uramahdollisuudet Suomen suurimmassa sairaala-apteekissa ovat laajat

Millaista on farmaseutin työ osana potilaan hoitoa poliklinikalla? Entä mitä farmaseutti tekee kouluttajana ja kehittäjänä HUS Apteekin Apotti-tiimissä? Nelli Kaasalainen ja Milla Berg kertovat uratarinansa HUS Apteekissa. 

Nelli Kaasalainen ja Milla Berg seisovat sairaala-apteekin ulko-ovella.

Nelli Kaasalainen ja Milla Berg arvostavat HUS Apteekin monipuolisia uramahdollisuuksia. 

"Osastofarmaseuttina hienointa on se, että pääsen tarkastelemaan potilaan lääkehoitoa todella kokonaisvaltaisesti yhdessä lääkäreiden ja hoitajien kanssa", Nelli Kaasalainen kertoo. Hän työskentelee HUS Apteekin osastofarmaseuttina useilla psykiatrian poliklinikoilla. Aikaisemmin näissä yksiköissä ei ole ollut ollenkaan omaa farmaseuttia, joten työtehtävät ovat muotoutuneet Nellin näköisiksi.  

"Farmaseuttina teen lääkärin pyynnöstä lääkehoitojen arviointeja: selvitän yhdessä potilaan kanssa, ettei hänellä ole tarpeettomia päällekkäisiä lääkityksiä, pohdin lääkkeiden yhteisvaikutuksia ja varmistan, että lääkitys vastaa diagnooseja. Erikoissairaanhoidossa jokaisen ammattilaisen osaaminen on erikoistunutta, jolloin minun tehtävänäni on katsoa potilaan lääkehoidon kokonaiskuvaa. Potilaan kiitos siitä on aina yhtä palkitsevaa." 

Farmaseutin monet mahdollisuudet sairaala-apteekissa luovat urapolkumahdollisuuksia

Sairaalassa farmaseutin työnkuva saattaa vaihdella paljonkin sen mukaan, onko töissä vaikkapa leikkausosastolla tai lastenosastolla. Tämän on huomannut myös farmaseutti Milla Berg, joka aloitti HUS Apteekissa osastofarmaseuttien sisäisenä sijaisena muutama vuosi sitten.

"Sijaisena perehdyin kahdelle vuodeosastolle, päiväsairaalaan, Meilahden yhteispäivystykseen ja koronavuodeosastollekin. Tuolloin työtehtäviini kuului lääkkeiden käsittelyä, valmistelua ja käyttökuntoon saattamista. Sairaalamaailma ei ollut minulle ennestään tuttu, joten opin ihan hurjasti lisää farmasiasta sairaalassa."  

Uudessa roolissaan HUS Apteekin Apotti-tiimissä Milla kouluttaa nyt muita farmaseutteja, ratkoo yhdessä heidän kanssaan pulmia ja vie kehitystarpeita eteenpäin. Tavoitteena on lääkitysturvallisuuden parantaminen.

"Yksi lämpimimmistä muistoista on se, kun sain toimia tukihenkilönä osastoille Apotin käyttöönotossa. Pari viikkoa meni kuin kuplassa, jossa kaikki tutustui toisiinsa ja teki yhteistyötä yhteisen projektin parissa. Auttaminen ja ongelmien ratkaisu tuovat minulle työssä tosi paljon mielekkyyttä." 

Farmaseutin jatkokoulutukset työn ohella tuovat lisää osaamista työhön

Koska farmaseuteilla on niin monenlaisia työtehtäviä HUS Apteekissa, lisäkouluttautumista työn ohella tuetaan. Nelli on päässyt hyödyntämään Lääkehoidon arviointi -lisäkoulutuksen oppeja omassa työssään osastofarmaseuttina sekä osallistunut HUS Apteekin sisäisen koulutuksen toteuttamiseen itsekin. Oppimisen intoa riittää yhä: nyt Nelli suorittaa työn ohella Apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumiskoulutusta Helsingin yliopistossa. Milla sen sijaan suunnittelee hakeutuvansa HUS Apteekin sisäiseen Lääkehoidon arviointi –koulutukseen, jota voi suorittaa joustavasti muun työn ohella. 

Entä tulevaisuuden urahaaveet?  

"Tämä on kyllä todella lähellä unelmatyötäni. Haluan jatkaa palkitsevia potilaskohtaamisia sekä tätä kehittämis- ja kouluttamistyötä. Toivon, että voin työni kautta olla luomassa uudenlaista farmasiaa", Nelli toteaa. 

Mikä HUS Apteekki? 

Meillä yli 400 lääkealan ammattilaista tuottaa laadukkaita ja turvallisia lääkehuollon ja kliinisen farmasian palveluita potilaiden parhaaksi. Sairaalafarmasian työtehtävien kirjo on hyvin laaja. Farmaseutit työskentelevät esimerkiksi lääkkeiden valmistuksessa ja toimituksessa, osastoilla, poliklinikalla ja tartuntatautilääkkeitä potilaille toimittavassa avoapteekissa. 

 

Katso HUS Apteekin avoimet työpaikat 

Lue lisää uratarinoita

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.