Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 7.12.2023 16.35

Närvårdaren Christa har sitt drömjobb på BB-avdelningen

Nyckelord:
  • karriärberättelse
  • UraHUSissa
  • graviditet

På BB-avdelningen vid Jorvs sjukhus stöttar erfarna medarbetare och nykomlingar varandra.

Lähihoitaja Christa Ekfors katsoo kameraan ja pitelee sylissään vauvaa.

Det bästa är bebisarna och det mest fantastiska är hur en mamma får ett helt nytt liv att växa i sin mage. Arbetet gör fortfarande närvårdaren Christa Ekfors varm om hjärtat efter en karriär som varat i tio år.

På sin nuvarande arbetsplats på BB-avdelning N6 vid Jorvs sjukhus har Ekfors arbetat snart i ett år. Under karriären har hon bland annat arbetat på stadens grupphem för personer med funktionsnedsättning och på HUS vid Enheten för pediatrisk hemsjukvård och på Nya barnsjukhusets jour.

Att arbeta med barn och bebisar har alltid legat Ekfors varmt om hjärtat. I sitt yrkesval har hon inspirerats av sin egen mamma, som också är närvårdare. Båda har drivits av viljan att hjälpa och ta hand om människor.

Med från början av bebisresan

På avdelning N6 vårdas mammor och bebisar efter förlossningen. Ekfors och den övriga personalen ser till att familjen får vägledning när det gäller barnets vård och mammans återhämtning.

Dagarna innehåller till exempel amningshandledning, uppföljning av barnets blodsocker och mycket hjälp med den grundläggande vården.

I sitt arbete möter Ekfors tiotals familjer i veckan. Hon gör varierande skift, men innehållet i varje skift är uppbyggt kring mammans och barnets behov och hemanpassning.

Jobbet har ofta en mycket positiv underton.

”Det är underbart när det föds en bebis i en familj och jag får vara med på den resan.”

Lähihoitaja Christa Ekfors seisoo Jorvin sairaalan syntyneistä vauvoista kertovan taulun edessä.

Ofullkomlighet tillåtet

Närvårdarens arbetsbeskrivning är mycket lik barnmorskans, men närvårdaren administrerar till exempel inte iv-läkemedel, alltså läkemedel som ges intravenöst. Vid enheten stöttas man alltid i jobbet, och av flera yrkespersoner.

Teamet består av både erfarna medarbetare som ”alltid” arbetat i huset och nyare anställda. Mångfald ses som en rikedom och fullkomlighet krävs inte. Ekfors har en bakgrund inom arbete med barn, vilket ger henne självsäkerhet i det nuvarande jobbet.

”Alla har accepterat att var och en befinner sig i olika skeden av sin karriär. Ingen förväntar sig att man ska klara av allt genast. Det är lätt att jobba när man kan be om hjälp. Det är tillåtet att få vara nybörjare ett tag.”

Enligt Ekfors är det bästa med jobbet att hon lär sig något av nästan varje skift.

”Arbetskamraterna är helt fantastiska. Jag har blivit varmt välkomnad av alla. Atmosfären är öppen och varm, man får vara den man är.”

Det känns också bra att kunna hjälpa familjer och att få positiv respons, vilket är vanligt i jobbet. Ekfors säger att familjerna ofta är mycket tacksamma, även om Ekfors själv tycker att hon gärna skulle vilja stanna längre med dem.

Ekfors känner sig nu vara på rätt plats.

“Det här är min drömarbetsplats. Jag är där jag som liten flicka drömde om att vara.”

 

Kom till oss som kollega! Här hittar du alla våra lediga jobb för vårdpersonal. Vi erbjuder också vikariat av olika längd. Närmare information om vikariaten får du direkt av överskötarna och avdelningsskötarna.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.