Leikkaus

Pahanlaatuinen kasvain kasvaa epätarkkarajaisesti ja lähettää myös satelliitteja (pieniä etäispesäkkeitä) ympäröivään kudokseen. Sen takia leikkauksessa poistetaan kasvain, sekä riittävä määrä terveen näköistä kudosta sen ympäriltä, syöpäsolukon poiston varmistamiseksi. Poistoalueesta otetaan näytteitä, jotka tutkitaan patologian laboratoriossa, kuten koko kasvainkin.

Rajoittuneet suusyövät hoidetaan leikkaamalla syöpäkudos riittävän laajalla tervekudosmarginaalilla.

Haava

  • voidaan sulkea suoraan
  • rakentaa uudelleen esim. ihonsiirrolla
  • jättää avoimeksi, jolloin paraneminen tapahtuu granulaatiokudoksen (haavaan kasvava sidekudos) ja epitelisaation (uudisihon kasvaminen) kautta.


Jos on näyttöä tai viitteitä siitä, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin, tehdään paitsi varsinaisen suusyöpäkasvaimen poisto myös kaulan imusolmukkeiden poistoleikkaus. Sen laajuus riippuu kasvaimen koosta, aggressiivisuudesta, sijainnista ja löydöksistä.

Laajempien ja kaulaan etäpesäkkeitä lähettäneiden suusyöpien leikkauksessa poistetaan kasvain ja kaulan imusolmukkeet niin laajalti kuin tauti edellyttää. Samalla tehdään myös rekonstruktio, eli leikkauksessa syntyvän kudospuutoksen korjaamiseen käytetään yleensä ns. vapaita kudossiirteitä. Ihmisellä on runsaasti nk. varaosia, joita voidaan käyttää tähän tarkoitukseen. Kielen, suunpohjan tai posken korjaamiseen käytetään usein siirteitä, joita voidaan ottaa esim. kyynärvarresta, reidestä tai olkavarresta. Mikäli joudutaan poistamaan myös luukudosta, voidaan tämä korvata lantiosta, pohjeluusta tai lapaluusta otetulla siirteellä. Luusiirre kiinnitetään leukaluuhun titaani-metallilevyjen ja ruuvien avulla. Näiden siirteiden onnistumisprosentti on yli 95%.

KUVA: Leikattu kielisyöpä, joka rekonstruoitu kädestä otetulla siirteellä

Laajemman syöpäleikkauksen yhteydessä asetetaan syöpäleikkauksen alussa nukutetulle poti-laalle hengitysputki suoraan henkitorveen kurkunpään alapuolelle (trakeostomia). Putki poistetaan heti kun leikkauksen jälkeinen turvotus kaulalla on laskenut ja potilaan hengitys sujuu tarpeeksi hyvin. Leikkauksen alussa voidaan laittaa myös ohut syöttöletku vatsanpeitteiden läpi suoraan vatsalaukkuun potilaan ravinnonsaannin varmistamiseksi. Tämä peg (perkutaaninen endoskooppinen gastrostomia) voidaan poistaa 6-8 viikon kuluttua.

Suusyöpäpotilasta hoidetaan laajan leikkauksen jälkeen teho- tai valvontaosastolla muutaman päivän. Kun hengitys kulkee vapaasti, poistetaan hengitysputki. Leikkauksen jälkeiset päivät voivat olla henkisesti raskaita. Tehokas kipu-, uni- ja muuta lääkitystä saa tarpeen mukaan. Päivä päivältä tilanne helpottuu. Haavat paranevat, turvotus vähenee, hengitys ja ruokailu hel-pottuvat.

Sairaalassaoloaika on 1-3 viikkoa, joskus pidempäänkin, riippuen leikkauksen laajuudesta ja / tai vaatiiko potilaan muut mahdolliset sairaudet erikoishoitoa. Pienen, alkuvaiheessa olevan kasvaimen poisto vaatii muutaman päivän sairaalassaoloajan.

Jos kyseessä on pieni kasvain , 1-2 kk sairauslomaa yleensä riittää. Yhdistetty leikkaus- ja sädehoito edellyttää vähintään 5-12 kuukauden sairauslomaa.