Suu- ja leukakirurgia

Suu- ja leukakirurgialla tarkoitetaan leukojen ja kasvojen sekä niihin liittyvien kudosten sairauksien, tapaturmien ja puutosten diagnostiikkaa sekä kirurgista ja muuta hoitoa. Kasvovammojen ja leukamurtumien lisäksi tutkitaan ja hoidetaan mm. suun ja leukojen alueen kehityshäiriöitä, leukanivelten sairauksia sekä suun limakalvojen sairauksia. Keskeinen osa-alue suu- ja leukasairauksien alaa ovat kirurgisesti hoidettavat pään ja kaulan kasvaimet.
 
HUS-piirissä suu- ja leukakirurgia on keskitetty Hyksiin Silmä-korvasairaalaan. Toimintaa on myös Töölön sairaalassa sekä Lastenklinikalla. 
 
Merkittävä osa potilaista on vaikeasti yleissairaita, kuten esimerkiksi säde- tai sytostaattihoitoja saavat syöpäpotilaat sekä sydän- ja elinsiirtoleikkauksiin menevät potilaat.  
  
Päivystys
 
Päivystyksellisesti ja kiireellisesti hoidettavia ovat mm. hampaiston, leukojen ja kasvojen tapaturmat sekä vaikeat akuutit hampaiston ja leukojen infektiot. Kasvomurtumien diagnostiikasta ja hoidosta vastaa Töölön sairaalan tapaturma-asemalla ympärivuorokauden päivystävä suu- ja leukakirurgi. Töölön sairaalan leukakirurginen päivystys vastaa yöaikaisesta (klo 21.00-08.00) perusterveydenhoidon suusairauksien päivystyksestä.
  
Vaativimmat potilasryhmät ja hoidot
 
Vaativimmat potilasryhmät ovat suun ja leukojen syöpää ja muita kasvaimia sairastavat, vaikeita kasvovammoja saaneet sekä erilaisia kasvojen, leukojen ja leukanivelten korjaushoitoja tarvitsevat potilaat.
 
Vaativimpien potilasryhmien leikkaushoitoja suunnitellaan tietokoneavusteisesti kolmiulotteisia mallinnuksia hyödyntäen. Potilaille voidaan valmistaa yksilöllisiä, mittojen mukaan tehtyjä istutteita. Vuonna 2008 Hyksin suu- ja leukasairauksien klinikassa suoritettiin tiettävästi maailman ensimmäinen toimenpide, jossa potilaalta laajan kasvaimen vuoksi poistettu vasen yläleuka korvattiin luusiirteellä, joka oli kasvatettu hänen omasta rasvakudoksestaan eristetyistä kantasoluista.
 

 

 Terveyskirjastohaku

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta
 

 Lue lisää