Reumatologia

Reumatologia on tuki- ja liikuntaelinten, sidekudoksen ja siihen rajoittuvien pehmytosakudosten sairauksia, kiputiloja ja toimintahäiriöitä diagnosoiva ja hoitava erikoisala. Näihin tautitiloihin kuuluvat mm. monenlaiset nivelten ja selkärangan tulehdukselliset ja kuluman aiheuttamat sairaudet, tuki- ja liikunta-elinten aineenvaihduntahäiriöt sekä eri elinten sidekudoksen, lihasten, luuston ja verisuonten tulehdussairaudet.

Hyksin reumayksikkö on Suomen suurin reumayksikkö. Siihen kuuluvat Meilahden Kolmiosairaalan sekä Jorvin ja Peijaksen reumapoliklinikat. Hyksin reumayksikköön kuuluu myös 3-5 paikkainen reumaosasto. Suurin osa käynneistä tapahtuu poliklinikalla ja päiväsairaalassa. Työskentelemme tiimeissä, joihin kuuluu lääkärin lisäksi mm. reumahoitaja, toimintaterapeutti, kuntoutusohjaaja, sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti ja jalkaterapeutti.

Hyksin Reumatologian klinikassa keskitytään niihin potilasryhmiin, joiden hoidossa reumatologisella erityisosaamisella saavutetaan alueen väestölle suurin terveyshyöty. Ei- tulehduksellisten, tuki- ja liikuntaelinkipujen ja sairauksien (esimerkiksi fibromylagia ), tutkimus ja hoito tapahtuu perusterveydenhuollossa.

Hyksin Reumatologian klinikalla diagnosoidaan ja hoidetaan nivelreuman ja spondylatriittien lisäksi myös systeemisiä sidekudossairauksia sekä harvinaisia reumasairauksia. Reumaklinikassa on myös oma siirtymävaiheen yksikkö, jossa hoidetaan keskitetysti lastenreumaklinikalta siirtyvät nuoret.

Olemme profiloituneet reumaattiseen kuvantamiseen. Pidämme valtakunnallisia ultraäänikursseja kahdesti vuodessa. Tärkeä uusi kuvantamisen apuväline on videokapillaroskopia, jonka avulla voidaan kuvantaa hiusverisuonten rakenteita ja siten täsmentää erityisesti sidekudossairauksien diagnoosia, seurata hoitovastetta ja arvioida ennustetta.

Reumayksikkö tekee aktiivisesti yhteistyötä perusterveydenhuollon kanssa.  

Suurimmat Hyksin reumatologian poliklinikan hoidossa olevat potilasryhmät ovat:
  • nivelreuma, spondylartriitit, kuten selkärankareuma, psoriasikseen ja tulehdukselliseen suolistosairauteen liittyvä niveltulehdus, reaktiiviset niveltulehdukset
  • lasten reumasairaudet aikuisiässä
  • systeemiset sidekudossairaudet (esim. SLE, systeeminen skleroosi)
  • vaskuliitit eli verisuonitulehdukset, kuten ohimovaltimon tulehdus
  • harvinaiset reumasairaudet kuten sekamuotoinen systeeminen reumasairaus ja aikuisen Stillin tauti


Yksikkö tekee laaja-alaista tutkimustyötä niin perustutkimuksen kuin kliinisen tutkimuksen alalla. 
 


Terveyskylän Reumatalosta löydät asiantuntevaa tietoa reuman hoidosta ja tutkimuksista.
 

 Hoitopaikat

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta