Gå till huvudinnehåll

Reumatologi

Nyckelord:
  • reumatologi
  • reumatism
  • reumatiska sjukdomar

Inom reumatologin behandlar och diagnostiserar vi sjukdomar, smärttillstånd och funktionsstörningar i stöd- och rörelseorganen, bindvävnaden och angränsande mjukdelsvävnader. 

Selkärangan tutkimista reumatologiassa.

Reumatologiska sjukdomstillstånd omfattar bl.a. olika typer av sjukdomar i leder och ryggrad till följd av inflammationer och förslitning, ämnesomsättningsrubbningar i stöd- och rörelseorganen samt inflammatoriska sjukdomar i bindvävnaden, musklerna, benstommen och blodkärlen i de olika organen. 

Vår reumatiska enhet som är störst i Finland, omfattar de reumatiska poliklinikerna på Mejlans triangelsjukhus, Jorvs och Pejas sjukhus samt en reumatisk avdelning med 3–5 platser. De flesta av besöken sker på polikliniken och dagsjukhuset. Vi arbetar i team som förutom en läkare inkluderar bl.a. en reumaskötare, ergoterapeut, rehabiliteringsinstruktör, socialarbetare, fysioterapeut och fotterapeut.

Vi samarbetar med primärvården. Dessutom bedriver vi omfattande forskningsarbete inom såväl grundläggande som klinisk forskning.  

Vi behandlar

  • ledgångsreumatism, ryggradsreumatism, ledinflammationer associerade med psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar samt reaktiva ledinflammationer
  • barnreumatiska sjukdomar i vuxen ålder
  • systemiska bindvävssjukdomar (t.ex. SLE, systemisk skleros)
  • vaskuliter, dvs. kärlinflammationer, t.ex. inflammation i temporalartär
  • sällsynta reumatiska sjukdomar, såsom blandad systemisk reumatisk sjukdom och Stills sjukdom hos vuxna.

Undersökning och behandling av icke-inflammatoriska muskuloskeletala smärtor och sjukdomar (t.ex. fibromyalgi) sker inom primärvården. 
 


Enheter

Reumatologiska polikliniken, Mejlans triangelsjukhus

Vår reumatologiska poliklinik ligger i Mejlans triangelsjukhus.

Reumatologiska polikliniken, Raseborgs sjukhus

Vid Raseborgs sjukhus reumatologiska poliklinik fokuserar vi på behandling av såväl nyupptäckta som inflammatoriskt aktiva ledsjukdomar.

Reumatologiska polikliniken, Lojo sjukhus

Vid Lojo sjukhus reumatologiska poliklinik fokuserar vi på vård av såväl inflammatoriskt aktiva som nya ledsjukdomar.

Avdelning K4B infektionssjukdomar och reumatologi, Mejlans triangelsjukhus

På avdelningen för infektionssjukdomar och reumatologi på Mejlans triangelsjukhus behandlar vi svåra och akuta infektionssjukdomar. På avdelningen vårdar…

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.