Miten toimia, kun epäilet koronavirustartuntaa?

Jos taudin oireet ovat lieviä eikä henkilö kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona. 

Terveydenhuollon yksiköihin ja Päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun ja terveyskeskusten turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.


Kotihoito-ohjeet

Terveyskylä: Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeet
THL:  Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Milloin hakeutua hoitoon?

THL: Koronavirustauti: Milloin on hakeuduttava hoitoon?

Terveyskylän Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä.


Näytteenotto

Ellei henkilö ole saanut muita ohjeita, näytteenottoon hakeudutaan soittamalla omalle terveysasemalle tai sen ollessa suljettuna Päivystysapuun p. 116 117. Osalla kunnista on palvelunumerot, joihin koronavirustartuntaa epäilevät voivat olla yhteydessä.

Näytteenoton kriteerit HUSin alueella 2.4.2020 alkaen (päivitys tarvittaessa):

 • Kotikaranteenissa oleva, jolla on hengitystieinfektion oireita.
 • Sairaalahoitoon otettava potilas (päivystys), jolla on sairaalahoitoa vaativa akuutti hengitystieinfektio ja epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä tai potilaalla on ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä (vatsakipuisella koronavirusepäily ei saa estää muun oiretta aiheuttavan taudin poissulkua tai hoitoa).
 • Sairaalahoidossa oleva potilas, jolla on akuutin hengitystieinfektion oireita tai potilaalla on ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä (vatsakipuisella koronavirusepäily ei saa estää muun oiretta aiheuttavan taudin poissulkua tai hoitoa).
 • Iäkkäät henkilöt (esim. yli 70-vuotiaat), joilla on hengitystieinfektion oireita (kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus). 
 • Terveyden- ja sosiaalihuollon (sairaalat, terveyskeskukset, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt, kotihoito, pelastustoimi) hoitohenkilöstö, jos työntekijällä on akuutin hengitystieinfektion oire (kuume ja/tai kurkkukipu ja/tai nuha ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus) tai ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä. Näytteet otetaan erityisesti toiminnan kannalta kriittisestä hoitohenkilöstöstä. Lisäksi näyte otetaan yksilöllisen riskinarvion ja yllä olevien kriteereiden perusteella myös työntekijän oireiselta perheenjäseneltä, vaikka työntekijä olisi oireeton.  
 • Hoitolaitoksessa (sairaalat, terveyskeskukset, pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköt, kotihoito) epäillään potilailla tai asukkailla tai sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöllä hengitystieinfektioepidemiaa, jonka aiheuttaja ei ole selvillä. Näytteitä ei tarvita kaikista oireilevista, vaan 1-3 näytettä/ryväs riittää.
 • Varmistettuun koronavirustapaukseen 14 vuorokauden sisällä kontaktissa ollut henkilö, jolla on hengitystieinfektion oireita.
 • Oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen hengitystieinfektion oireiden alkua (mukaan lukien Tallinnan ja Ruotsin laivamatkoilta paluu).

Jos olet sairastunut koronaviruksen / epäilet koronavirustartuntaa:

 • Kaikkien henkilöiden, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan.
 • Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

 

 HOITO-OHJEET

 
 

 Yhteystietoja

 
Päivystysapu 116 117
Oman terveysasemasi aukioloaikoina, ole yhteydessä terveysasemallesi.
Valtakunnallinen puhelinneuvonta 
 • ​yleistä tietoa koronaviruksesta,
  p. 0295 535 535. 
 • Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta,
  p. 050 902 0163​. 
  Lue lisää tästä.​

Helsinkiläisten
neuvontapalvelu
p. 09 310 10024. 
Lue lisää tästä.

Vantaalaisten neuvontapalvelu 
p. 09 839 50 000. 
Lue lisää tästä.

Espoolaisten neuvontapalvelu 
p. 
09 816 34600.
Lue lisää tästä. ​

Porvoolaisten neuvontapalvelun numerot 
040 547 7764 ja
040 481 0344

Lue lisää tästä.​

Keusoten neuvontapalvelu
(Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula)
p. 019 226 0099
Lue lisää tästä.​

Lohjalaisten
neuvontapalvelun numerot
044 369 2901 ja 
044 369 2902.
Lue lisää tästä​