Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Sukupuoli-identiteettitutkimuksen läheteohje

Asiasanat:
  • sukupuoli-identiteetti

Tästä löydät läheteohjeet sukupuoli-identiteettitutkimukseen.

Tutkimusjakso

1. Lähetekäsittely ja hoidontarpeen arvio: Aluksi selvitetään tutkimusjakson oikea-aikaisuus tutkittavan terveydentila, toimintakyky, turvallisuus ja elämäntilanne huomioiden.  

2. Tutkimusjakso: Tutkimusjaksoon kuuluu käyntejä sairaanhoitajan, lääkärin ja psykologin, sekä tarvittaessa sosiaalityöntekijän ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotolla. Tutkimusjakso päättyy diagnostiseen arvioon ja hoitosuunnitelman laatimiseen yhteistyössä tutkittavan kanssa.

3. Diagnoosin mukainen hoitopolku: Diagnoosin mukaisesti tutkittava voidaan hänen itsensä toivoessa ohjata julkisen palvelujärjestelmän mahdollistamiin hoitoihin ja vähintään vuoden mittaiseen tosielämän seurantavaiheeseen (uuden roolin omaksuminen). Hoitojen ja tosielämänvaiheen oikea-aikaisuutta määrittävät myös tutkittavan terveydentila, toimintakyky, turvallisuus ja elämäntilanne. Myös muut hoidontarpeet huomioidaan.

4. Korjaustoimenpiteiden harkinta ja koordinaatio: Onnistuneen tosielämänvaiheen jälkeen (mm. toimintakyky, hyvinvointi ja turvallisuus huomioiden) voidaan tutkittavan niin toivoessa käynnistää sukupuolen juridinen vahvistaminen ja kirurginen korjaus Tampereen yliopistollisen sairaalan puoltavan kannanoton myötä ja keskustella muista mahdollisista tukitoimista.
Mikäli tutkimuksissa todetaan muun psykiatrisen hoidon tarvetta, se järjestetään kotikunnan palveluissa.

Lähete sukupuoli-identiteetin tutkimukseen

Perusteet

  • pitkäaikainen kokemus sukupuoli-identiteetin ristiriidasta, joka aiheuttaa kärsimystä ja hoidontarvetta
  • akuutit psykiatriset sairaudet ja päihdeongelmat ovat vakaassa hoitotasapainossa
  • toimintakykyä uhkaavat psykiatriset ja neuropsykiatriset sairaudet on asianmukaisesti diagnosoitu ja kuntoutuksen piirissä

Läheteohjeet

  • perustiedot: ikä, koulutus, ammatti, työ ja toimeentulo, asuminen ja sosiaalinen verkosto
  • sairaushistoria: psykiatriset ja somaattiset sairaudet ja hoidot sekä psykoterapiat.
  • ajankohtainen psykiatrinen ja somaattinen terveydentila, toimintakyky ja päihdekäyttö
  • kuinka kauan kokemus transsukupuolisuudesta tai muusta sukupuoli-identiteetin ristiriidasta on kestänyt
  • toiveet ja odotukset tutkimusten ja mahdollisten hoitojen suhteen

    HUOM! Lähetteessä tulee olla potilaan ajankohtainen, tarkistettu puhelinnumero ja liitteenä aiemmat psykiatriset asiakirjat ja neuropsykologiset/ psykologiset tutkimukset. Potilalla tulee olla kotikunta Suomessa. Ahvenanmaalaisten potilaiden lähetteen mukana tulee olla maksusitoumus.

 

Toimipisteet

Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka, Pasila

Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikkamme on valtakunnallinen erityistason yksikkö, jossa tutkimme täysi-ikäisiä sukupuolidysforiasta…

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.