Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 13.3.2024 08.33

Röntgenhoitaja luo lapselle turvallisuudentunnetta tutkimuksen aikana

Asiasanat:
  • Röntgenhoitaja
  • röntgen
  • radiologia

Työskentely Uudessa lastensairaalassa vaatii luovuutta ja kärsivällisyyttä. Tiimityö on avainasemassa, kun hoidetaan lapsipotilaita, jotka saattavat olla peloissaan uuden ja tuntemattoman asian edessä.

Röntgenhoitaja säätää röntgenlaitetta

Nelli Mäkinen on työskennellyt neljä vuotta röntgenhoitajana Uudessa lastensairaalassa.

Röntgenhuoneen seinällä komeilee kuva Toy Story -animaation Herra Perunapäästä, joka on päässyt röntgenkuvaan. Esimerkiksi tällaisella kuvalla voidaan esitellä lapselle toimenpidettä helposti ja ikätasoisesti.  

Jos lasta jännittää tai pelottaa toimenpide, on tärkeää käydä läpi, mitä tutkimuksessa tapahtuu, miksi tutkimus tehdään ja miltä tutkimus tuntuu. Lapselle voidaan antaa myös tilaisuus kertoa, mikä toimenpiteessä jännittää. Jo se, että lapsi saa kertoa jännityksestään ja kokee tulleensa kuulluksi, voi auttaa lievittämään pahinta jännitystä”, röntgenhoitaja Nelli Mäkinen kertoo.   

Magneettikuvauksen aikana lapselle voidaan näyttää elokuvaa

Uudessa lastensairaalassa röntgenhoitajat käyttävät tutkimuksissa monenlaisia apuvälineitä, kuten tukityynyjä ja turvavöitä. Apuvälineitä käytetään lasten turvallisuuden ja mukavuuden takaamiseksi kuvauksen aikana. Tarvittaessa myös lapsen vanhempi voi olla mukana tutkimuksessa. 

Magneettikuvauksen aikana lapsille voidaan näyttää heidän suosikkielokuviaan. Tämä auttaa pieniä potilaita pysymään paikoillaan ja helpottaa jännitystä. Lapset voivat keskittyä elokuvaan sen sijaan, että he keskittyisivät itse tutkimukseen”, Mäkinen selittää. 

Röntgensäteilyn määrästä ei tarvitse olla huolissaan 

Lasten röntgenkuvauksissa säteilyannos pidetään mahdollisimman pienenä, ja lääkärit arvioivat kuvauksen hyödyt sekä haitat potilaan edun mukaisesti. Ennen kuvausta röntgenhoitajat tarkastavat lähetteiden oikeellisuuden ja konsultoivat tarvittaessa lääkäreitä välttääkseen tarpeettomat tutkimukset. 

”Lasten vanhemmat usein kysyvät röntgenhoitajalta, mitä kuvissa näkyy. Kuvat lausuu kuitenkin aina lääkäri, eivätkä röntgenhoitajat ota kantaa kuviin. Osa vanhemmista on huolissaan myös säteilyn määrästä, mutta sädeannokset ovat hyvin pieniä eikä tarvetta sädesuojille ole”, Mäkinen kertoo. 

Nelli opiskeli lähihoitajasta röntgenhoitajaksi

Röntgenhoitajana neljä vuotta työskennelleen Nelli Mäkisen innostus kouluttautua hoitoalalle heräsi, kun hän työskenteli päiväkodissa avustajana. Mäkinen lähti opiskelemaan lähihoitajaksi. Opintojen aikana syttyi halu oppia vielä enemmän hoitotyöstä, ja Mäkinen päätti jatkaa opintojaan röntgenhoitajaksi. 

“Sain työhöni kattavan perehdytyksen ja kokeneemmat työkaverit ovat jakaneet kullan arvoisia vinkkejä lasten kanssa työskentelyyn. Minulla on myös hyvät mahdollisuudet kehittää itseäni ammatillisesti ja osallistua työpaikan kehittämiseen”. 

Röntgenhoitajan työ palkitsee päivittäin sekä hoitajaa että lapsipotilaita

Mäkinen arvostaa työssään erityisesti lapsipotilaiden kanssa työskentelyn iloja ja haasteita, työn monipuolisuutta sekä tiivistä yhteistyötä kollegoiden kanssa. Erityisen haastaviksi hän mainitsee päivystyksestä tulevat traumatapaukset, jotka voivat olla todella vakavia ja vaativat paljon osaamista ja keskittymistä.  

Mäkinen kokee työssään joka päivä, kuinka palkitsevaa ja tärkeää röntgenhoitajan työ on – ei vain hänelle itselleen vaan myös pienille potilaille. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.