Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 6.6.2023 13.12

Omakohtainen kokemus on aito lähtökohta kehittämiselle

Asiasanat:
  • Husari
  • kokemusasiantuntija
  • asiakasraati

Kokemusasiantuntija Pirjo Virkkunen tuo henkilökohtaisten esimerkkien kautta näkyväksi sen, mitä kohtaaminen tarkoittaa lyhytkasvuisen näkökulmasta.

Pirjo Virkkunen ja Kaisa Tyni

Pirjo Virkkusen ja Kaisa Tynin mielestä kohtaaminen on sitä, että ollaan hetkessä läsnä: kuunnellaan aidosti toista ihmistä ja otetaan hänet huomioon.

Kun Pirjo Virkkunen oli menossa lonkkaleikkaukseen, hän kysyi mahdollisuutta saada matalampi sänky. Korkealle sängylle kiipeäminen kun on leikkauksen jälkeen todella kivuliasta – erityisesti lyhytkasvuisena.

”Tiesin, että matalia sänkyjä on olemassa, sillä olin nähnyt sellaisia toisella osastolla”, Virkkunen kertoo.

Vastaus oli ensin ei. Virkkunen kysyi, pyytäisikö hoitaja lonkkaleikkauksessa ollutta vanhusta kiipeämään sänkyyn, joka on tämän kaulan korkeudella. Silloin hoitajalla kuulemma syttyi lamppu, ja Virkkunen sai itselleen matalamman sängyn.

Tämä on yksi esimerkki, jonka Pirjo Virkkunen on kertonut toimiessaan kokemusasiantuntijana.

Aina kehittämässä

Virkkunen on ollut mukana HUSin asiakasraatitoiminnassa vuoden verran. Hän tarttui tilaisuuteen Lyhytkasvuiset ry:n Facebook-ilmoituksen kautta.

”Olen aina ollut sisäinen kehittäjä. Minne tahansa menenkin, mietin, miten asiat voisi tehdä paremmin.”

Virkkunen on ollut esimerkiksi puhumassa lääkäriopiskelijoille harvinaisten sairauksien jaksolla – näyttäen, että tautiluettelon takana on aina ihminen.

Viime vuonna Pirjo Virkkunen oli puhumassa kesätyöntekijöiden perehdytyksessä sekä toisen asiakasraatilaisen kanssa esihenkilöiden koulutuspäivässä. Pirjon puheenvuoron aiheena oli kohtaaminen, johon hän pystyi tarjoamaan henkilökohtaisen ja vaikuttavan näkökulman.

”Esihenkilöistä moni tuli kädestä pitäen kiittämään puheenvuoron jälkeen”, Virkkunen hymyilee.

Kohtaaminen konkreettiseksi

Projektipäällikkö Kaisa Tyni Runkopalveluiden asiakas- ja konseptikehityksestä vahvistaa, että kohtaaminen on todella tärkeä arvo Runkopalveluissa, jossa moni työntekijöistä toimii asiakaspalvelutehtävissä. 

”Asiakasraadin kautta asiakkaan ääni tulee konkreettiseksi”, Tyni korostaa.

Entisen Asvian ja Tilakeskuksen yhteiseen asiakasraatiin kuuluu noin kymmenen eri-ikäistä ja eritaustaista kehitysintoista potilasasiakasta.

”Tänä vuonna olemme käyneet raadin kanssa Jorvissa ja Siltasairaalassa arvioimassa muun muassa niiden opasteita, aulatiloja sekä puhtautta”, Kaisa Tyni kertoo.

Nyt, kun Asvia ja Logistiikka ovat yhdistyneet Runkopalveluiksi, on Runkopalveluilla sekä potilasasiakasraati että ammattilaisasiakasraati.

Teksti: Tiina Henttonen
Kuva: Mikko Hinkkanen

Husari 2/2023

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.