Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 14.11.2022 10.18

Olkapään pinneoireyhtymän kirurginen hoito ei ole vaikuttavaa

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • tukielin- ja plastiikkakirurgia
  • tukielinkirurgia

Pinneoireyhtymä on yleinen vaiva, jonka tyyppioire on ”kipukaari”, jolloin kättä nostaessa ja erityisesti käsivarren ollessa vaakatasossa tuntuu kipua. Oireen perimmäinen syy on epäselvä, mutta oletuksena on, että kipu syntyy olkapään kiertäjäkalvosinjänteiden ja niiden vieruskudosten ärsytyksestä.

Nainen jumppaa käsi kuminauhalla, hoitaja vieressä.

Tutkimus muutti olkapään pinneoireyhtymän hoitoa. Leikkaukset vähenivät 800:sta muutamaan vuodessa. Uuteen hoitosuositukseen kuuluvat normaali käden käyttö, kuormituksen keventäminen ja tarvittaessa kivun lievittäminen tulehduskipulääkkeillä, kortisonipistos, fysioterapia ja liikehoito.

Aiemmin ajateltiin, että olkapää on ahdas, eli kiertäjäkalvosin hankautuu olkalisäkkeen alapintaan ja niinpä olkalisäkkeen ohentaminen eli olkapään avarrus voisi oiretta helpottaa.

Pinneoireyhtymän kirurgista hoitoa tulee välttää - enemmän haittaa kuin hyötyä

Olkapään avarrusleikkaus ei HUSissa tehtyjen tutkimuksien mukaan ole vaikuttavaa hoitoa: se ei vähentänyt kipua, eikä parantanut toimintakykyä tai elämänlaatua lumetoimenpiteeseen verrattuna. Potilaat toipuvat yhtä hyvin leikkauksettomallakin hoidolla sekä säästyvät kirurgiselta toimenpiteeltä ja mahdollisilta komplikaatioilta.

HUSin ortopedian klinikka on ollut mukana kansainvälisessä asiantuntijaryhmässä laatimassa hoitosuositusta, jonka mukaan pinneoireyhtymän kirurgista hoitoa tulee välttää, sillä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Osa suositukseen vaikuttaneista tutkimuksista on tehty HUSissa.

Olkapään avarrusleikkauksia ei tehdä enää juuri lainkaan

HUSissa tehty tutkimus on vaikuttanut merkittävästi pinneoireyhtymän hoitosuosituksiin sekä Suomessa että kansainvälisestikin. Toimenpiteiden määrä on vähentynyt jyrkästi: HUSissa tehtiin vuoden 2011 aikana pinneoireyhtymän vuoksi jopa noin 800 olkapään avarrusleikkausta ja maailmanlaajuisesti satoja tuhansia. Nykyisin niitä ei HUSissa tehdä juuri lainkaan.

Vaikuttamattomien leikkausten karsiminen vapauttaa leikkaussaliresursseja vaikuttaviin toimenpiteisiin, joka on olennaista yhteisten varojen järkevän käytön kannalta. Potilaiden kannalta turhista leikkauksista luopuminen on myös hyödyllistä, sillä potilas säästyy toimenpiteeseen liittyvältä kivulta ja hoidon riskeiltä.

Pinneoireyhtymän hoitona kuormituksen keventäminen

Nykyisin olkapään pinneoireyhtymän hoitona on kuormituksen keventäminen, kuitenkin niin, että kättä käytetään mahdollisimman normaalisti. Tarvittaessa kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä ja kortisonipistoksella, myös fysioterapiasta ja liikehoidosta voi saada apua. 

Ortopedi Tuomas Lähdeoja on tutkinut pinneoireyhtymän kirurgisen hoidon vaikuttavuutta HUSissa

Pinneoireyhtymän kirurgisen hoidon vaikuttavuutta on tutkinut HUSissa ortopedi Tuomas Lähdeoja HUSin Tukielin- ja plastiikkakirurgialta. Hän oli myös mukana laatimassa kansainväistä hoitosuositusta. 

Fimpact-tutkimusta johti ortopedi, linjajohtaja Mika Paavola HUSin Tukielin- ja plastiikkakirurgialta.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.