Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.7.2024 11.14

HUSin taidetoimikunnalle kulttuuripalkinto Lääkäriseura Duodecimiltä

Asiasanat:
  • taide
  • taidekokoelma
  • taideteos

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt 10 000 euron arvoisen kulttuuripalkinnon HUSin taidetoimikunnalle sen uraauurtavasta työstään edistää taiteen merkitystä ja läsnäoloa sairaalaympäristössä. Joka toinen vuosi jaettava palkinto myönnettiin Terveyttä taiteesta -seminaarissa 8.7.2024.

Kuvataitelija Jussi Nivan rusettimaiset teokset luovat tunnelmaa Meilahdessa Tornisairaalan ja Siltasairaalan välisen yhdyskäytävän seinällä.

Kuvataitelija Jussi Nivan teokset luovat tunnelmaa Meilahdessa Tornisairaalan ja Siltasairaalan välisellä yhdyskäytävällä. Kuva: Jussi Tiainen

Nykyaikaiseen sairaalaympäristöön taide kuuluu olennaisena osana. Sairaaloissa eletään tunteikkaita hetkiä, jolloin taide tuo osaltaan lohtua, rauhoittaa, lievittää jännitystä ja pelkoa sekä vie ajatukset vaikeista asioista hetkeksi toisaalle. Taide myös ilahduttaa ja piristää sekä lisää viihtyvyyttä ja kauneutta työ- ja hoitoympäristöön.

”Ympäristöllä viestitään ihmiselle annettavaa arvostusta. Syntymisen, sairastamisen ja kuolemisen tulisi tapahtua arvokkaassa ja kauniissa tilassa kliinisen kalpean ympäristön sijaan”, sanoo HUSin taidetoimikunnan puheenjohtaja, psykiatri ja sosiaalilääketieteen dosentti Ilkka Taipale.

Taide näkyy HUSin kaikissa sairaaloissa

Taidetta on kertynyt HUSin sairaaloihin yleisimmin taidelahjoituksina taiteilijoilta, taiteilijoiden perikunnilta ja yrityksiltä. Teoksia on saatu myös erilaisten yhteistyöprojektien kautta sekä muun muassa säätiöiltä deponointeina eli sairaalaan lainaksi sijoitettuina teoksina. Vastaanotettavat teokset HUS valitsee niiden aihepiirin, taiteellisen laadun ja uudelleen sijoitettavuuden perusteella. HUSin taidetoimikunnalla on lisäksi vuosittainen määräraha, jonka turvin voidaan tehdä taidehankintoja.

Toimikunnan jäsenet työskentelevät ilman rahallista korvausta. Taidetoimikuntaan kuuluu seitsemän jäsentä, varajäseniä sekä asiantuntijoita. Toimikunnan sihteerinä toimii HUSin taideasiantuntija Kirsti Bergström, joka ylläpitää HUSin taiderekisteriä ja koordinoi teosten sijoittelua eri toimipisteissä.

”Taideteosten kysyntä henkilökuntamme keskuudessa on kasvanut huimasti ja pyyntöjä osastoille ja työhuoneisiin tulee viikoittain. Saamme uutta ilmettä ja elävyyttä tiloihin vanhemmillakin teoksilla, kun kierrätämme HUSin taidekokoelman teoksia eri yksiköissä. Minulle on useasti sanottu, että on hienoa, kun HUSissa on tällainen mahdollisuus”, Bergström kertoo.

Taidetta HUSin toimitiloissa näkyy niin sisätiloissa kuin piha-alueillakin. Teokset ovat muun muassa maalauksia, grafiikkaa, valokuvataidetta, veistoksia ja graffiteja. Taidetta on myös kiinteästi rakenteissa erilaisina teoksina ja taidepintoina tai vaikkapa mediaseinänä ja tilaan luotuna äänimaisemana. Rakennushankkeissa taide on suunnittelussa mukana jo hyvissä ajoin ja etenkin suurille teoksille merkitään pohjapiirroksiin omat paikkansa.

HUSin taidekokoelmat syksyllä esillä Helsingin Taidehallissa

Ensi syksynä taidetoimikunta avaa Helsingin Taidehallissa HUSin taidekokoelmista kootun näyttelyn ja järjestää Hanasaaressa seminaarin pohjoismaisten yliopistosairaaloiden taidetoiminnasta.

 

Lue Duodecimin uutinen: Kulttuuripalkinto HUSin taidetoimikunnalle – taide sairaaloissa tukee potilaiden hyvinvointia ja viestii arvostuksesta 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.