Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.4.2024 12.49

Automaatiolaboratoriossa tehdään töitä vuorokauden ympäri

Asiasanat:
  • laboratoriohoitaja
  • laboratorio
  • HUS Diagnostiikkakeskus

HUSin automaatiolaboratoriossa riittää vilskettä. Se on yksi Euroopan suurimmista ympäri vuorokauden toimivista laboratorioista.

Laboratoriohoitaja asettaa näyteputkia koneeseen.

Laboratoriohoitaja Maria Värjönen nauttii työnsä monipuolisuudesta automaatiolaboratoriossa.

Automaatiolaboratorio tuottaa vuodessa lähes yhdeksän miljoonaa laboratoriotulosta, joista suurin osa valmistuu vuorokauden kuluessa. 

Automaatiolaboratorio toimii myös opetuslaboratoriona, joka tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia modernissa ympäristössä.

Laboratoriohoitajat turvaavat tulosten oikeellisuuden

Automaation myötä näytteiden käsittely on nopeutunut ja inhimilliset virheet vähentyneet huomattavasti. 

"Automaation ansiosta voimme seurata näytteiden kulkua sekunnin tarkkuudella," laboratoriohoitaja Maria Värjönen kertoo. 

Hän korostaa, että vaikka näytteen matka laboratoriossa on pääosin automatisoitu, laboratoriohoitajilla on kriittinen rooli muun muassa tarkastella ja arvioida näytteitä, joissa automaatiolaitteet havaitsevat poikkeamia. 

Laboratoriossa työskentelee laboratoriohoitajien lisäksi kemistejä, jotka osaltaan varmistavat tulosten oikeellisuuden. 

”Laboratoriomme palvelee sekä perusterveydenhuoltoa että erikoissairaanhoitoa. Olemme mukana todella monen potilaan hoitopolulla ja koen työni merkitykselliseksi, sillä voin konkreettisesti auttaa potilaiden hoidossa sekä auttaa heitä saamaan diagnoosin”.

Automaatiolaboratorion toiminta on yhteistyötä

Automaatiolaboratoriossa työskentelyssä on myös omat erityispiirteensä. Värjönen mainitsee näistä kolmivuorotyön yhteensovittamisen vapaa-ajan kanssa sekä työskentelyn teknisten laitteiden kanssa. Teknologia kehittyy jatkuvasti ja laboratoriohoitajilta vaaditaan sopeutumiskykyä muuttuvassa ympäristössä. 

”Tiimistämme löytyy rautaisia ammattilaisia, joilla on usean kymmenen vuoden kokemus laboratoriohoitajana. He tuovat työporukkaamme pitkän linjan kokemusta ja me nuoremmat voimme tarjota apua esimerkiksi tietoteknisissä asioissa”, Värjönen kertoo. 

Laboratoriossa työskentelee laboratoriohoitajien lisäksi ulkopuolisen yrityksen huoltohenkilöstöä, jotka huolehtivat laitteiston kunnossapidosta. Laitteiden jatkuva huoltaminen on tärkeää, sillä niiden on toimittava moitteettomasti. 

Monipuolisuus ja hyvä työyhteisö saavat viihtymään

Värjönen on työskennellyt laboratoriohoitajana vuodesta 2019. Vuonna 2020 hän siirtyi HUSin automaatiolaboratorioon, ensin kesätöihin ja sitten vakituiseksi työntekijäksi.

Värjösen työ automaatiolaboratoriossa sisältää näytteiden laadun varmistusta, näytteiden käsittelyä, laitteiston ylläpitoa sekä asiakaspalvelua puhelimitse. Värjönen nauttii työnsä monipuolisuudesta ja kohtaamistaan haasteista. 

”Työ pysyy mielenkiintoisena, kun tilanteet vaihtuvat jatkuvasti. Pääsemme analytiikan lisäksi tekemään näytteenottoa eri toimipisteissä, mikä tuo virkistävää vaihtelua työpäiviin”, Värjönen kertoo. 

Työyhteisön osaaminen ja yhteishenki ovat hänelle suuri motivaation lähde.

 ”Automaatiolaboratoriossa jokainen pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan”. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.