Gå till huvudinnehåll

Cancer hos barn

Nyckelord:
  • barnsjukdomar
  • Nya barnsjukhuset
  • cancer

På HUS behandlar vi alla barncancersjukdomar. I Finland insjuknar årligen 130–150 barn och ungdomar i cancer. Cirka en tredjedel av dem vårdas på Nya barnsjukhuset.  

Lasten syöpä

Den vanligaste cancern hos barn är akut lymfoblastleukemi (ALL), som årligen drabbar cirka 15 barn i HUS-området. Behandlingen av ALL tar 2–2,5 år. Den näst vanligaste cancerformen hos barn är elakartad hjärntumör. Andra tumörer som förekommer hos barn är bl.a. neuroblastom, nefroblastom hos barn, dvs. Wilms tumör och osteosarkom, dvs. bencancer. 

Våra behandlingsresultat vid cancer hos barn är av toppklass i världen. Våra behandlingsresultat av ALL är de bästa i världen, och 98 procent av de patienter som vårdas blir friska.

Vi behandlar cancersjukdomar med cytostatika, kirurgisk behandling och strålbehandling i olika kombinationer. Dessutom utför vi stamcellstransplantationer. På Nya barnsjukhuset ger vi också CAR-T-cellsterapi.

Viktigt vid cancerbehandling är också förebyggande av illamående, smärtbehandling, behandling av undernäring, postoperativ vård samt förebyggande och behandling av infektioner. Medicinsk behandling räcker inte ensam, utan som stöd för denna behövs högklassigt vårdarbete och omsorg. Våra patienter som blivit unga vuxna hänvisar vi till eftervårdspolikliniken på HUS Cancercentrum för uppföljning.

Det faktum att barnet eller den unga insjuknar i cancer berör hela familjen och vänder familjens vardag upp och ned. Vi ger cancersjuka barn och ungdomar samt deras familjer helhetsvård. Vår personal hjälper familjerna att anpassa sig till situationen samt stödjer och ger dem råd. 
 

 

Enheter

Vårdavdelning Miraklet, Nya Barnsjukhuset

På vårdavdelning Miraklet vårdar vi blodsjukdoms- och stamcellstransplantationspatienter samt njur-, lever- och organtransplantationspatienter. 

Dagsjukhus och mottagningar Miraklet, Nya barnsjukhuset

Dagsjukhus och mottagningar Miraklet har förutom ett dagsjukhus också en ingreppsenhet, hematologiska läkar- och skötarmottagningar samt läkar- och…

Operations- och anestesiavdelning, Nya barnsjukhuset

På Nya barnsjukhusets Operations- och anestesiavdelning vårdar vi patienter under 16 år.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.