Gå till huvudinnehåll

Grundläggande renovering av Kvinnokliniken

Vi totalrenoverar Kvinnokliniken del för del. Den grundläggande renoveringen inleddes 2017.

Naistenklinikka

Kvinnokliniken är en skyddad byggnad och den äldsta sjukhusbyggnaden på Mejlans sjukhusområde. För dess äldsta delar som inte har genomgått någon grundläggande renovering krävs bland annat ny husteknik. Omfattande undersökningar av byggnadens kondition och inomhusluft på 2010-talet har visat att det finns för 1930-talet typiska riskfyllda konstruktioner i byggnaden, och möjliga källor till föroreningar i inomhusluften. Dessa kommer att åtgärdas.

Renoveringsprogrammet består av flera etapper där Kvinnokliniken moderniseras för att svara upp mot kraven för framtidens patientorienterade och kostnadseffektiva verksamhet.

Kvinnoklinikens C-del: I det första skedet av den grundläggande renoveringen totalrenoverades våning 3–6 i C-delen, alltså på Haartmansgatan, och gjordes om till vårdavdelningar. I C-delen ska vi också totalrenovera våningarna T, 1 och 2. Tidsplanen för detta är inte klar än. C-delen består i huvudsak av vårdavdelningar, administrativa lokaler samt en föreläsningssal.

Kvinnoklinikens A-del: Den grundläggande renoveringen inleddes i början av 2022. Denna del av byggnaden ligger på samma sida som Nya barnsjukhuset, och här renoverar vi samtliga våningar samtidigt. På våningarna 1 och 4 bygger vi polikliniska lokaler och på våningarna 3, 5 och 6 vårdavdelningar. På våning 2 tillkommer en utbyggnad av förlossningsavdelningen, och på våning T bygger vi stödlokaler.

Kvinnoklinikens B- och D-delar: Programmet för grundläggande renovering omfattar avslutningsvis också sjukhusets B- och D-delar. Planeringen av dessa har ännu inte inletts.

 

INFORMATION OM DEN GRUNDLÄGGANDE RENOVERINGEN

  • Kvinnokliniken uppfördes år: 1934
  • Läge: Helsingfors, Mejlans
  • Ägare: HUS
  • Byggherre för den grundläggande renoveringen: HUS Kiinteistöt Oy

A-delen, samtliga våningar 

  • Tid för grundläggande renovering: 2022–2024
  • Huvudentreprenör: Peab Oy
  • Chefskonstruktör: Arkitektgruppen Reino Koivula Oy
  • Omfattning: 8 000 brm²
  • Kostnadskalkyl: 32 M€ 

 

Feedback

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.