Gå till huvudinnehåll

Anestesi

Anestesiologen väljer en lämplig form av anestesi genom att diskutera med dig och den opererande läkaren. Valet av anestesiform beror på karaktären och omfattningen av ingreppet, din ålder, ditt allmäntillstånd och dina önskemål.

Potilas on menossa leikkaussaliin

Narkos, dvs. generell anestesi är lämplig för nästan alla kirurgiska ingrepp. Du somnar snabbt och personalen övervakar sömndjupet och ditt välmående under operationen.
 
Vid spinalbedövning injiceras bedövningsmedlet i ryggmärgsutrymmet med en tunn nål för att uppnå domning och smärtfrihet från midjan nedåt.
 
I en epiduralbedövning placeras en tunn plastkateter i epiduralutrymmet som ligger utanför ryggmärgen. Med hjälp av katetern behandlas också postoperativ smärta.
 
I mindre ingrepp bedövas operationsområdet lokalt. Vid behov kan bedövningsmedel tillsättas under operationen.

Operationshuset ,

HÄLSOBYN.FI

I Operationshuset i Hälsobyn får du råd och tips om hur du kan förbereda dig inför en operation och återhämta dig efter den. Hälsobyn är en digital webbtjänst inom specialistvården.

Smärtkontrollhuset ,

HÄLSOBYN.FI

Du hittar mer information om olika smärttillstånd och smärtbehandling i smärtkontrollhuset i Hälsobyn. Hälsobyn är en digital webbtjänst inom specialistvården.

Verksamhetsställen

Operations- och anestesienheten

På operations- och anestesienheten på Lojo sjukhus utför vi såväl operationer som kräver vårdavdelningsvård som dagkirurgiska operationer.

Ortopediska operations- och anestesiavdelningen

På ortopediska operations- och anestesiavdelningen på Tölö sjukhus behandlar vi skador i stöd- och rörelseorganen som kräver operativ behandling.

Operations- och anestesiavdelningen

På anestesi- och operationsavdelningen som finns i Mejlans tornsjukhus utför vi operationer inom specialiteterna buk-, kärl-, hjärt-, lung- och…

Operations- och anestesiavdelningen K

Pejas sjukhus anestesi- och operationsavdelning K är HUS kunskapscentrum inom ledproteskirurgi.