Siemennestenäyte

Aika varataan lähetteen perusteella spermalaboratoriosta

 
Näytteen toimittaminen
 
Siemennestenäyte voidaan ottaa kotona tai poliklinikalla miehille varatussa wc-tilassa. Mikäli näyte otetaan kotona, on se toimitettava spermalaboratorioon yhden (1) tunnin kuluessa näytteenotosta. Näytteenoton jälkeen huolellisesti suljettu ja nimellä varustettu viedään spermalaboratorioon. Kuljetuksen aikana näytepurkki on pidettävä pystyasennossa ja suojattava kylmyydeltä ja kuumuudelta.


Hyvän ja laadukkaan siemennestenäytteen saamiseksi toivomme, että näytteenottoa edeltävästä siemensyöksystä on kulunut 1-2 vuorokautta.  Näytteen jatkotutkimusten kannalta on tärkeää, että siemennestenäyte on otettu oikealla tavalla seuraavien ohjeiden mukaisesti.


Näyte kerätään spermalaboratoriosta saatavaan näytepurkkiin. Näytepurkin voi noutaa Naistenklinikan neuvonnasta, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Käsien ja siittimen huolellisen vesipesun jälkeen siemennestenäyte otetaan talteen masturboimalla (itsetyydytyksellä) suoraan näytepurkkiin. Koko ejakuloitu siemenneste on oleellista saada talteen, koska siittiöitä vapautuu erilainen määrä siemensyöksyn eri vaiheissa. Mikäli siemennestenäytteen antaminen masturboimalla ei onnistu, voidaan näyte ottaa keskeytetyssä yhdynnässä Naistenklinikan spermalaboratoriosta saataviin näytteenantokondomeihin. Näytteen keräämisen yhteydessä ei saa käyttää liukuvoiteita tai tavallista kondomia niiden sisältämien vahingoittavien kemikaalien vuoksi.