Siemennestenäyte

Aika varataan lähetteen perusteella spermalaboratoriosta

 
Näytteen toimittaminen
 
Siemennestenäyte voidaan ottaa kotona tai poliklinikalla miehille varatussa wc-tilassa. Mikäli näyte otetaan kotona, on se toimitettava huolellisesti suljettuna ja nimellä varustettuna Tilkan Viuhkassa sijaitsevaan lisääntymislääketieteen yksikön​ spermalaboratorioon yhden (1) tunnin kuluessa näytteenotosta. Kuljetuksen aikana näytepurkki on pidettävä pystyasennossa ja suojattava kylmyydeltä ja kuumuudelta.


Hyvän ja laadukkaan siemennestenäytteen saamiseksi toivomme, että näytteenottoa edeltävästä siemensyöksystä on kulunut 1-2 vuorokautta.  Näytteen jatkotutkimusten kannalta on tärkeää, että siemennestenäyte on otettu oikealla tavalla seuraavien ohjeiden mukaisesti.


Näyte kerätään näytepurkkiin. Näytepurkin voi noutaa joko Tilkan Viuhkan lisääntymislääketieteen yksiköstä virka-aikoina tai Naistenklinikan neuvonnasta, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Käsien ja siittimen huolellisen vesipesun jälkeen siemennestenäyte otetaan talteen masturboimalla (itsetyydytyksellä) suoraan näytepurkkiin. Koko ejakuloitu siemenneste on oleellista saada talteen, koska siittiöitä vapautuu erilainen määrä siemensyöksyn eri vaiheissa. Mikäli siemennestenäytteen antaminen masturboimalla ei onnistu, voidaan näyte ottaa keskeytetyssä yhdynnässä näytteenantokondomeihin. Näytteen keräämisen yhteydessä ei saa käyttää liukuvoiteita tai tavallista kondomia niiden sisältämien vahingoittavien kemikaalien vuoksi.