Raskaudenkeskeytys ja jälkiehkäisy


KYSYMYS:
Hei! Kysyisin raskauden keskeytyksestä ja sen jälkeen uudelleen raskaaksi tulemisesta. Onko jotain haittaa (esim. alkavaa raskautta tai odottajaa ajatellen), jos lääkkeellisen raskauden keskeytyksen jälkeen tulee raskaaksi jo ennen ensimmäisiä kuukautisia? Miksi raskauden keskeytyksen jälkeen tulisi odottaa 1-2 kuukautiset ennen seuraavaa raskautumisyritystä?
VASTAUS:
Hei,
Keskustelin aiheesta lääkärin kanssa, eikä äidin tai kehittyvän lapsen kannalta ole väliä, vaikka kuukautisia ei tulisikaan. Raskaus voi siis aivan hyvin alkaa ennen seuraavia kuukautisia. Raskauden keston arvioiminen on kuitenkin helpompaa jos välissä on yhdet kuukautiset, ja tähän perustuu myös kuulemasi ohje.

Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(30.8.2019)

KYSYMYS:
Hei, otin jälkiehkäisy pillein 24.4., parin päivän kuluttua alkoivat kuukautiset kaksi viikoa etuajassa. Eli huhtikuussa oli kahdet. Nyt kuukautiset ovat 3kk myöhässä. Olen tehnyt joka viikko testin, näyttää negatiivista. Lisäksi kävin labrassa, jossa otettiin verestä hgc alle 5, kesäkuun lopussa. Raskausoireita on, vaan voinko olla raskaan?
VASTAUS:
Hei! Vaikea ottaa kantaa asiaan tuntematta tilannettasi tarkemmin. On epätodennäköistä, että olisit raskaana keväästä asti, sillä raskaustestit ovat näyttäneet negatiivista. Onhan toki mahdollista, että olet jälkiehkäisytabletin ottamisen jälkeen tullut raskaaksi. Onko käytössä ehkäisyä? Toisaalta hormonitasapainossa voi olla jotakin ongelmaa ja kuukautiset ovat siitä syystä jääneet pois. Suosittelen sinua hakeutumaan lääkäriin kuukautisten poisjäännin syyn selvittämiseksi.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Pelkään olevani raskaana. Harrastin tammikuun alussa seksiä, käytimme kondomia, mutta pelkään sen pettäneen. Kuukautiseni ovat tulleet säännöllisesti tämän jälkeen, hiukan niukempina tosin ja kerran viikon myöhässä. Tein viisi negatiivista kotiraskaustestiä ja ''viikolla 14'' kävin gynekologin sisätutkimuksessa, ilman ultraa. Gynekologi yritti etsiä raskauden merkkejä, mutta yritti vakuutella minulle, etten ole raskaana. En kuitenkaan pääse eroon tästä pelosta. Nyt olisin raskausviikolla 19. Voisinko olla huomaamatta raskautta? Vatsaani ilmestyi muutama päivä sitten aivan selvä linea negra, jota minulla ei ole aikaisemmin ollut. Mahani on myös kasvanut ja tunnen selvästi siellä olevan kovan patin navan alapuolella. Jo noin kuukauden ajan olen tuntenut jatkuvaa menkkamaista jomotusta alavatsassa ja selässä, sekä kyljissä. Olen alkanut kärsiä närästyksestä, turvotuksesta sekä väsymyksestä. Tunnen myös muljahduksia vatsassa, mutta olen yrittänyt laittaa ne mielikuvituksen pikkiin. Minulla on kuitenkin useita raskauden oireita.

Voiko olla mahdollista, että kuukautiseni ovat vain tyhjennysvuotoa, testit ovat epäonnistuneet ja gynekologi ei ole huomannut raskausviikolla 14 raskauttani?
Kiitos jo etukäteen
VASTAUS:
Hei! On epätodennäköistä, että olisit raskaana, sillä raskaustestit ovat toistuvasti näyttäneet negatiivista. Mikäli asia sinua kovasti vaivaa, suosittelen sinua hakeutumaan uudelleen lääkärin vastaanotolle, jossa voidaan tehdä ultraäänitutkimus. Oireesi saattavat myös kertoa jostakin muusta terveysongelmasta ja siitäkin syystä suosittelen lääkärikäyntiä.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Voiko raskaudenkeskeytyksen tehdä raskausviikon 20 jälkeen, vaikka rakenneultrassa eikä seulassa lapsella ole todettu epäpoikkeavuuksia?
VASTAUS:
Hei! Raskaudenkeskeytys ja sen perusteet sekä toteutus on Suomessa säädetty lailla. Muun muassa Väestöliiton sivuilta löytyy lisää tietoa asiasta.

Abortti voidaan Suomen lainsäädännön mukaan suorittaa 12. raskausviikolle saakka tai poikkeustapauksissa 20. tai 24. raskausviikolle saakka. Tällaisilla poikkeustapauksissa tarkoitetaan esimerkiksi äidin nuorta ikää (alle 17-vuotias) tai seulonnoissa havaittua sikiövauriota. Poikkeustapauksissa abortoinnista päättää Terveydenhuollon oikeusturvakeskus. Mikäli äidin terveys on raskauden vuoksi vaarassa, ylärajaa raskaudenkeskeytyksen ajankohdalle ei ole. (Finlex 2010.)

Pahoittelen, että vastaus on viivästynyt, oletkin luultavimmin saanut jo apua tilanteessasi. Mikäli et ole vielä apua saanut, kehoitan sinua mitä pikimmiten hakeutumaan lääkäriin/neuvolaan keskustelemaan tilanteestasi ja ajatuksistasi.

Katri Tuura
kätilö
Synntykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Olen 21-vuotias nainen ja keskeytin raskauden viikolla 5+3 lääkkeellisesti. Koko prosessi meni omasta mielestäni hyvin, seuraiin palstoja ja luin muiden kokemuksia saadakseni selvemmän kuvan miten lääkkeellinen keskeytys toimii. Vuoto loppui noin kolmen viikon kuluttua ja kävin tarkastuksessa kuukauden jälkeen. Ultrassa näkyi, että kaikki ei ollut tyhjentynyt, mutta 10 päivän kuluttua uudessa ultrassa kaikki näytti ja vaikutti normaalilta. Aloitin ehkäisypillerit ensimmäistä kertaa samana päivänä kun otin viimeisen tyhjennyslääkkeen ja syön nyt toista liuskaa. Ehkäisypillereistäni syön 21 pilleriä ja 7 välipilleriä, mutta toisen liuskan aikana vuoto alkoi jo 8 päivää ennen välipillereitä, onko tämä normaalia? Vuotoa tulee hyvin epäsäännöllisesti ja mielestäni vuoto ei vaikuta "normaalilta" vaan on enemmän verimäistä. Minulla on vielä 5 välipäivää jäljellä ennen uutta liuskaa ja ajattelin odottaa jos vuoto tasapainoittuisisi siihen mennessä ja jos ei, hakeudun lääkäriin. Mutta haluaisin tietää, että kuulostaako tämä normaalilta vai voiko kyseessä olla jotain vakavampaakin?
VASTAUS:
Hei, Kuulostaa normaalilta, että lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen ja uusien e-pillereiden aloittamisen jälkeen tulee ylimääräisiä vuotoja. Mikäli ultraäänessä kohtu on näyttänyt tyhjentyneen ja raskaushormoni on laskenut kontrollissa normaalisti (tai kotitesti negatiivinen), on epätodennäköistä että raskausmateriaalia olisi jäänyt kohtuun. Lisäksi keskeytys on tehty varhaisilla viikoilla ja siitä on ilmeisesti jo useampi kuukausi. Suosittelen jatkamaan pillereiden syöntiä ja seuraamaan tilannetta. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli esiintyy erityisen runsaita vuotoja, poikkeavaa kipua tai tulehdusoireita. Mikäli välivuodot jatkuvat häiritsevinä, on mahdollista kokeilla myös toista pillerimerkkiä.


Ystävällisin terveisin,
Marja Pasanen
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Voiko raskauden keskeyttää jo viikolla 4-5?
VASTAUS:
Hei! Raskaudenkeskeytystä suunnittelevan tulee hakeutua omalle terveyskeskuslääkärille, joka tekee potilaasta kiireellisen lähetteen erikoissairaanhoitoon raskauden keskeyttämistä varten. Naistentautien poliklinikalla määritetään raskauden kesto sekä suunnitellaan keskeytystapa ja ajankohta yhteistyössä potilaan kanssa.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Luokitellaanko jälkiehkäisypillerit (apteekista ostetut) myös abortiksi? Vai onko se vain ehkäisyä..?
VASTAUS:
Hei! Jälkiehkäisy on raskaudenehkäisyn varamenetelmä, jota käytetään varsinaisen ehkäisyn epäonnistumisen tai suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamista. Jälkiehkäisypilleri ehkäisee raskauden alkamisen, mutta se ei keskeytä jo alkanutta raskautta.
Jälkiehkäisypilleri ei vastaa ehkäisyteholtaan oikein käytettyä kondomia tai säännöllistä hormonaalista ehkäisyä, kuten e-pillereitä. Jälkiehkäisyä ei tule käyttää ensisijaisena ehkäisykeinona. Se on tarkoitettu hätätapausten varalle.

Katri Tuura
kätilö
Hyvinkään sairaala
Synnytys ja naistentaudit