Lapsettomuus

KYSYMYS:
Hei! Kuukautiseni ovat aiemmin olleet melko kivuliaat, mutta nyt vajaa vuoden kivut ovat loppuneet, vaikka muuten kuukautiset ovat normaalisti. Voikohan tämä vaikuttaa raskaaksi tulemiseen, olen yrittänyt saada lasta mutta ei ole vielä tärpännyt?
VASTAUS:
Hei,
Kuukautisten kivuliaisuus voi vaihdella pitkin elämää, joten en olisi erityisen huolestunut tästä. Raskaus alkaa tavallisimmin vuoden sisällä yrityksen aloittamisesta.

Tästä linkistä voit lukea tietoa ja vinkkejä raskaaksi tulemisen edesauttamiseksi: https://www.terveyskyla.fi/naistalo/lis%C3%A4%C3%A4ntymisterveys/hedelm%C3%A4llisyys/raskauden-alkaminenYstävällisin terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(vastattu 2.12.2019)

 

 

KYSYMYS:
Hei! Olemme mieheni kanssa yrittäneet lasta n. 2v, mutta vieläkään ei ole tärpännyt. Kuukautiseni tulee säännöllisesti, mutta kierron pituus vaihtelee kuukausittain 28-33 päivään, satunnaisesti muutaman päivän ylikin. Voiko kuukautiskierron pituuden epäsäännöllisyys vaikuttaa lapsettomuuteen?
VASTAUS:
Hei,
Kuukautiskierron epäsäännöllisyys voi olla merkki esimerkiksi PCOS-taudista tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta, tai johtua esimerkiksi stressistä tai ylipainosta, jotka kaikki vaikuttavat haittaavasti raskaaksi tulemiseen. Epäsäännöllisen kuukautiskierron vuoksi myös ovulaation ajankohtaa voi olla vaikea hahmottaa, jolloin yhdyntöjen ajoittaminen otolliseen vaiheeseen voi olla vaikeaa. Mikä aktiivista yritystä on jatkunut jo kahden vuoden ajan, suosittelen lämpimästi kääntymistä lääkärin puoleen ja lapsettomuustutkimuksiin. Lähetteen saat terveyskeskuslääkäriltä.

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(vastattu 2.12.2019)

 

KYSYMYS:
Olemme vaimon kanssa yrittäneet n vuosi hankkia lapästa. Hän tuli kerran raskaaksi n puoli vuotta sitten, mutta raskaus päättyi varhaiseen keskenmenoon kuudennella viikolla. Sen jälkeen ei raskautta vaikka spontaani yritystä. Vaimolla on aikaisemmin 5 lasta, ja täytti nyt syksyllä 40, eli aloitettiin yrittää saada lasta kun hän oli just täyttänyt 39. Millaiset hoidot voidaanko saada julkisella puolella ottaen huomioon, että minulla ei ole yhtään omaa lasta ja ikä 27v, vai jäänkö vaimon iän takia ilman apua julkisella puolella?
VASTAUS:
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti julkisella puolella lapsettomuushoitojen ikäraja on naisilla 40, miehen ikä ei vaikuta tilanteeseen. Julkisella puolella tarjotaan kuitenkin lapsettomuuden suhteen perustutkimukset (mm. sperma-analyysi miehelle), mikäli naisen ikä on alle 42. Tutkimuksia varten tarvitaan lähete perusterveydenhuollosta, jossa myös ohjelmoidaan tarvittavat alustavat tutkimukset.

Tuulia Meriläinen
erikoistuva lääkäri, naistentaudit ja synnytykset
HUS, Hyvinkään sairaala
(vastattu 2.12.2019)

 

KYSYMYS:
Hei, haluaisin kysyä lapsettomuustutkimuksista. Tehdäänkö niitä siis julkisella puolella pareille, joilla on jo yhteisiä lapsia, vai eikö tehdä? Ja puhun siis todella nyt vain tutkimuksista, en hoidoista. Olen yrittänyt etsiä tähän kysymykseen vastausta, mutta selkeää sellaista en ole saanut. Kiitos jo etukäteen vastauksesta!
VASTAUS:
Hei,
Julkisen puolen lapsettomuustutkimuksia ei tarjota, jos pariskunnalla on ennestään kaksi yhteistä lasta (biologista, adoptoitua tai perheen sisäisesti adoptoitua).

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei, olen 29-vuotias perusterve nainen. Lopetin hormoniehkäisyn keväällä -14, kun aloimme mieheni kanssa yrittää ensimmäistä lastamme. 5 kuukauden yrityksen jälkeen tulin raskaaksi, mutta raskaus päättyi keskenmenoon rv 6, vuosi sitten lokakuussa. Sen jälkeen kiertoni on ollut säännöllinen 29-31 päivää, ja ovulaatiotestien mukaan ovulaatio tapahtuu. Aktiivisesta yrityksestä huolimatta (seksiä ovulaation aikaan noin joka toinen päivä) en kuitenkaan ole tullut uudelleen raskaaksi kuluneen vuoden aikana. Asia mietityttää meitä kovasti, ja pelkäämme etten enää raskaudu luonnollisesti, toisaalta pelkäämme myös lapsettomuustutkimuksiin hakeutumista. Voiko tapahtuneella keskenmenolla olla vaikutusta hedelmällisyyteen? En koskaan saanut jälkitarkastusaikaa, enkä sellaiseen ymmärtänyt itse hakeutua. Olemme mieheni kanssa molemmat perusterveitä, normaalipainoisia, liikumme säännöllisesti, emme tupakoi emmekä juuri käytä alkoholia. Olen lisäksi jo muutaman kuukauden ajan syönyt raskautta suunnitteleville tarkoitettua vitamiinilisää. Tuntuu että kaikki keinot ovat käytössä, ja tulokseton yritys alkaa muuttua toivottomuudeksi. Osaatko sanoa, millaiset mahdollisuutemme voisivat olla toiselle raskaudelle? Kiitos vastauksestasi.
VASTAUS:
Hei, Alkuraskauden keskenmenot ovat hyvin yleisiä, noin 10–15% alkuraskauksista menee kesken eikä näille usein löydy selkeää syytä. Todennäköisin syy on itse raskaudessa tai alkiossa oleva vika, jonka vuoksi ”luonto” keskeyttää raskauden jo alkuvaiheessa. Keskenmenon uusiutumisriski pysyy ennallaan yhden alkuraskauden keskenmenon jälkeen eli yksi keskenmeno ei altista keskenmenoille jatkossa. Spontaanin tai lääkkeellisen kohdun tyhjennyksen jälkeen ei ole rutiininomaisesti tarvetta jälkikontrolliin, riittää että raskaushormoni laskee normaalisti ja tämän voi varmistaa myös kotona raskaustestillä noin 4 viikkoa keskenmenosta. Lisätutkimukset ovat tarpeen, mikäli jälkivuoto pitkittyy, muuttuu pahanhajuiseksi tai alavatsa kipeytyy.
Kysymyksen perusteella ei herää epäilyä siitä, että keskenmenon jäljiltä olisi kohdussa jotain poikkeavaa jota pitäisi tutkia tai joka voisi estää uutta raskautta. Kuulostaa siltä, että sinulla on hyvä mahdollisuus tulla uudelleen raskaaksi jos elintavat ovat kunnossa, kierto on säännöllinen, ovulaatio vaikuttaa tapahtuvan normaalisti eikä yhdynnöissä ole ongelmia. Lisäksi yksi aiempi spontaani raskaus suurentaa todennäköisyyttä uuden raskauden alkamiselle, vaikka tämä ensimmäinen päätyikin keskenmenoon. Kehottaisin teitä jatkamaan yritystä mutta samalla harkitsemaan mahdollisuutta hakeutua lapsettomuustutkimuksiin, koska raskaustoive on ollut keskenmenon jälkeenkin jo yli vuoden ajan. Perusselvittelyt eivät tarkoita vielä hoitojen alkamista, aluksi kartoitetaan lähinnä naisen kierron kulku (varmistetaan että ovulaatio tapahtuu), katsotaan peruslaboratoriokokeita ja tehdään miehen sperma-analyysi. Nämä tutkimukset voidaan hyvin tehdä julkisella puolella tai yksityispuolella, toiveenne mukaisesti.
Raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa käyttää foolihappolisää (0,4mg/vrk), joka sinulla ilmeisesti olikin jo käytössä.
Toivottavasti tulet pian uudelleen raskaaksi ja raskaus etenee hyvin, tälle on hyvät edellytykset.

Ystävällisin terveisin,

Marja Makkonen
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Hei! Toivottavasti osaisit vastata kysymykseeni, se on nyt askarruttanut minua jo tovin mutten ole vielä toiminut asian eteen, jotenkin minulla on pieni kynnys soittaa terveyskeskukseen ja selvittää asiani ja olisi mukava soittaa suoraan oikeaan paikkaan. Olemme pariskunta joka on yrittänyt lasta jo yli vuoden. Yritimme jo aiemmin mutta sitten minulla todettiin epilepsia ja olimme yrittämättä lääkärin ohjeiden mukaan. Epilepsia on kurissa lääkkeillä ja olen saanut luvan raskauden yrittämiseen siis jo viime kesänä (olen hoidossa siellä Hkäällä). Raskautta ei vieläkään kuulu ja olen tilanteesta jo hyvin stressaantunut, olenhan jo 32-vuotias. Minne ottaisin yhteyttä, en saanut Hkään neurologian osastolta oikein selvää vastausta, kehotettiin vain ottamaan omaan tk-lääkäriin yhteyttä? mikä on oikea paikka? joku puhui perheneuvolasta, joku äitiysneuvolasta? Lähinnä ovulaation ajankohta on häilyvä eikä minulle tule kipuja josta tietäisin ovulaation tapahtuvan. Myös kuukautiset heittelee parilla päivällä. Haluaisin tilanteeseen nopeasti apua, en mitään pitkiä hoitoja enkä välttämättä keltarauhashormonihoitoja, lähinnä meidän molempien tarkastuksen raskaaksitulon mahdollisuuksien toteamiseksi ja siitä sitten eteenpäin katsomisen.
VASTAUS:
Hei! Valtaosalla raskautta toivovista pariskunnista raskaus alkaa vuoden sisällä raskaustoiveesta. Tämänkin jälkeen on suuri mahdollisuus, että raskaus alkaa normaalitapaan. Mikäli raskaus ei vuoden sisällä ole alkanut, pariskunta voi halutessaan hakeutua tutkimuksiin. Tutkimukset aloitetaan joko omalla terveysasemalla tai esimerkiksi omalla gynekologilla. Tarvittaessa lääkäri laittaa lähetteen sairaalan poliklinikalle jatkotutkimuksia varten. Perustutkimusten tarkoituksena on varmistaa naisella ovulaation tapahtuminen sekä munatorvien aukiolo ja miehellä siemennesteen laatu.

Ewa Jokinen
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
osastonlääkäri, Hyvinkään sairaala