Siirry pääsisältöön

Kolorektaalikirurgia

Asiasanat:
  • suolistosairaudet
  • suolisto

Kolorektaalikirurgia on paksusuolen sairauksien leikkaushoitoa. Teemme kolorektaalikirurgisia toimenpiteitä kaikissa HUSin vatsaelinkirurgian yksiköissä.

Suuri osa kolorektaalikirurgiasta keskittyy syövän hoitoon, mutta hoidamme myös muita paksusuolen sairauksia.

Kolorektaalisyöpien hoito HUSissa

Kolorektaalisyövät jaotellaan varsinaisen paksusuolen (colon) ja peräsuolen (rectum) syöpiin. Kolorektaalisyövät ovat Suomessa miesten 3. ja naisten 2. tavallisimpia syöpiä. 

Kolorektaalisyövän levinneisyys sen toteamishetkellä vaikuttaa eniten taudin ennusteeseen. Kirurgia on ainoa parantava hoito rajoittuneessa taudissa, ja peräsuolisyövässä parhaimmat tulokset on osoitettu saatavan leikkausmäärältään isoissa yksiköissä, joissa hoidon suunnittelee moniammatillinen ryhmä ja joissa kirurgeilla on laaja kokemus peräsuolisyövän kirurgiasta.

Peräsuolisyövän leikkaushoito on HUSin alueella pitkälti keskitetty Meilahden tornisairaalassa toimivalle kolorektaalikirurgian osastollemme (M14). Lisäksi teemme leikkauksia Hyvinkään sairaalassa. Meilahden tornisairaalassa neuvomme, tutkimme ja hoidamme myös perinnöllisesti alttiita potilaita.

Muiden paksusuolen sairauksien hoito HUSissa

Paksusuolen tulehduksellisten sairauksien eli Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen (colitis ulcerosa) leikkausta edeltävä hoito tapahtuu gastroenterologian yksikössämme. Näiden tautien kirurginen hoito on pääosin keskitetty kolorektaalikirurgian yksikköömme. 

Hyvänlaatuisia paksusuolen tauteja, kuten divertikuloositaudin (suolen umpipussitauti) komplikaatioita ja peräsuolen laskeumaa hoidamme kaikissa HUSin kirurgisissa yksiköissä, mutta määrällisesti suurin keskus toimii Meilahden tornisairaalassa. Samassa yksikössä toimii myös lantionpohjan kirurgisiin ongelmiin sekä proktologisten (peräsuolen ja -aukon) ongelmien tutkimiseen ja hoitamiseen perehtynyt keskus.
 

Toimipisteet

Vatsaelinkirurginen osasto M14, Meilahden tornisairaala

Meilahden tornisairaalan Vatsaelinkirurgisella osastolla M14 hoidamme vaativimpia suolistosairauksia sekä umpilisäkelähtöistä syöpää sairastavia potilaita.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.