Etusivu » HUS-tietoa » Uutishuone » Väestön vasta-ainetutkimus koronaepidemian levinneisyydestä alkaa huhtikuun toisella viikolla

Väestön vasta-ainetutkimus koronaepidemian levinneisyydestä alkaa huhtikuun toisella viikolla

Tutkimus koronaviruksen leviämisestä väestössä alkaa tällä viikolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Veren vasta-aineista saadaan tietoa siitä, kuinka laajasti epidemia on levinnyt esimerkiksi eri ikäryhmissä ja eri alueilla.
 
​​Parhaillaan alkavan väestötutkimuksen​​ päätarkoituksena on saada ajankohtaista tietoa siitä, miten laajalle SARS-CoV-2-virusinfektio on levinnyt Suomen väestössä esimerkiksi eri ikäryhmissä ja eri alueilla. 

Tartunnan saaneiden osuutta arvioidaan mittaamalla verestä vasta-aineita, jotka ovat muodostuneet SARS-CoV-2-infektion seurauksena. Tutkimuksessa myös arvioidaan, tuottaako sairastettu tauti ja oireeton tartunta yhtä lailla vasta-aineita ja seurataan, kuinka pitkään vasta-aineet säilyvät elimistössä.

Ensimmäiset kutsut tutkimukseen lähtevät huhtikuun toisella viikolla

Joka viikko noin 750 suomalaista valitaan satunnaisotannalla yhteen verinäytteeseen vuoden 2020 aikana. Tutkimus aloitetaan pääkaupunkiseudulta, ja tällä viikolla 750 helsinkiläistä, espoolaista ja vantaalaista saa kirjeitse kutsun HUSLABin laboratorioon vasta-ainenäytteeseen, joka on käsivarresta otettava verinäyte. 

”Käymme läpi epidemian tilannetta viikoittain ja sen mukaan lisäämme tai vähennämme tutkimukseen kutsuttavien määrää. Lähiviikkoina tutkimusta laajennetaan muille paikkakunnille. Tavoitteenamme on saada mahdollisimman luotettava kuva Suomen tilanteesta” THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu sanoo.

Jokainen koronavirusinfektion sairastanut saa tiedon testituloksesta. Osa vasta-ainepositiivisista henkilöistä kutsutaan uuteen verikokeeseen, joissa seurataan vasta-ainetason säilymistä veressä. Vasta-ainenäytteiden lisäksi tehdään rekisteriseurantaa esimerkiksi varmistetuista COVID-19-tapauksista ja sairaalahoidoista vuosien 2019 - 2022 ajalta. 

Tutkimus räätälöitiin hallituksen päätöksenteon tueksi

Tutkimuksen tulokset ovat tärkeä lisä epidemian seurantatietoihin ja auttavat epidemian laajuuden ja vaiheen arvioinnissa sekä hallinnan suunnittelussa.

”Tämä on ainutlaatuinen tutkimus, sillä se on suunniteltu myös poliittisen päätöksenteon tueksi. Tuloksia raportoidaan valtioneuvostolle tutkimuksen aikana. Tiedot auttavat arvioimaan, tuleeko rajoittamistoimia joko lisätä tai vähentää”, tutkimuksen suunnittelemisessa mukana ollut HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo.

”Tavoitteenamme on saada mahdollisimman luotettava kuva Suomen tilanteesta. Immuunipuolustuksen aikaansaama vasta-aineiden muodostuminen virusta vastaan kestää kuitenkin yhdestä kolmeen viikkoa ja datan analysointiin kuluu noin viikko, joten saamamme tieto peilaa sen verran aikaa taaksepäin”, Palmu sanoo.

HUS sai valtiovarainministeriöstä pyynnön COVID-19-epidemian levinneisyyden selvittämiseen 18.3.2020. Asiaa edistettiin kiireellisenä ja tutkimuslupa saatiin perjantaina 3.4. Tutkimus päästään aloittamaan tällä viikolla THL:n koordinoimana. 

Mukana tutkimuksessa ovat HUSin ja THL:n lisäksi myös Helsingin yliopisto sekä Turun, Tampereen, Oulun ja Kuopion yliopistosairaalat ja yliopistot. Vastaavia tutkimuksia on alkamassa 9:ssä Euroopan maassa ja yli 10:ssä maassa ne ovat suunnitteilla. 

HUS kasvattaa koronavirustestauksen kapasiteettia

Vasta-aineiden avulla tehtävän koronaepidemian väestöseurannan lisäksi HUSissa otetaan kliiniseen käyttöön vasta-ainetestit​ jo sairastetun koronavirusinfektion toteamiseksi. Verinäytteestä tehtävä vasta-ainetesti kertoo, onko hengitystieinfektion aiemmin sairastaneella ollut koronavirusinfektio vai ei.
 
Parhaillaan sairastettava koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan sen sijaan hengitystie-eritenäytteestä nukleiininhaponosoitusmenetelmällä (PCR). Koronavirusnäytteen analysointi viruslaboratoriossa edellyttää erityisosaamista sekä korkean teknologian laitekapasiteetin hyödyntämistä. Tätäkin koronavirustestauksen kapasiteettia HUS on lisännyt merkittävästi.

Lisätietoa:

Tutkimuksen internet-sivut: www.thl.fi/koronaserotutkimus​

Lasse Lehtonen, diagnostiikkajohtaja, HUS.
Puh. 050 427 2468, etunimi.sukunimi@hus.fi

Arto Palmu, tutkimuspäällikkö, THL, Kansanterveyden arviointi ja ennakointi
Puh. 029 524 7910, etunimi.sukunimi@thl.fi

Merit Melin, erikoistutkija, THL, Asiantuntijamikrobiologia
Puh. 029 524 8903, etunimi.sukunimi@thl.fi

Uutista on muokattu 7.4. klo 17. Lisätty loppuun kappale koronavirustestauksen kapasiteetin nostamisesta HUSissa.

Tulosta
7.4.2020 10:45
Alkava vasta-ainetutkimus ei ole biopankkitutkimus, mutta HUSissa on alkamassa useita eri tutkimuksia, joissa hyödynnetään biopankkeihin tallennettuja näytteitä, useimmiten verinäytteitä. Vasta-ainetutkimuksen näytteenoton yhteydessä voidaan suostumuksen antaneilta ottaa myös biopankkinäyte HUSLABin laboratorioissa.
 
Biopankkisuostumus tai siitä kieltäytyminen on tärkeä päätös, joka tulee tehdä harkiten. Lisätietoa löytyy sivulta www.helsinginbiopankki.fi​, jossa voi niin halutessa myös täyttää biopankkisuostumuksen. Helsingin Biopankin toiminta-alue on Uusimaa, Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Etelä-Karjala.