Siirry pääsisältöön

Suu- ja leukakirurgia

Asiasanat:
  • suu- ja leukakirurgia
  • suu- ja hammaskeskus
  • Silmä-korvasairaala

Suu- ja leukakirurgiassa vastaamme leuan ja kasvojen sairauksien ja tapaturmien diagnostiikasta, kirurgiasta ja muusta hoidosta.

Kasvovammojen ja leukamurtumien lisäksi tutkimme ja hoidamme mm. suun ja leukojen alueen kehityshäiriöitä, leukanivelten sairauksia sekä suun limakalvojen sairauksia. Keskeinen osa-alueemme ovat kirurgisesti hoidettavat pään ja kaulan kasvaimet.

Merkittävä osa potilaistamme ovat vaikeasti yleissairaita, kuten esimerkiksi säde- tai sytostaattihoitoja saavat syöpäpotilaat sekä sydän- ja elinsiirtoleikkauksiin menevät potilaat.  

HUSin alueen suu- ja leukakirurgia on keskitetty Silmä-korvasairaalaan ja Suu- ja hammaskeskukseen. Tämän lisäksi toimintaamme on Töölön sairaalassa sekä Uudessa lastensairaalassa.

Päivystys

Päivystyksellisesti ja kiireellisesti hoidamme mm. hampaiston, leuan ja kasvojen tapaturmia sekä vaikeita akuutteja hampaiston ja leuan infektioita. Kasvomurtumien diagnostiikasta ja hoidosta vastaa Töölön sairaalan tapaturma-asemalla ympäri vuorokauden päivystävä suu- ja leukakirurgimme. Töölön sairaalan leukakirurginen päivystyksemme vastaa yöaikaisesta (klo 21.00–08.00) perusterveydenhoidon suusairauksien päivystyksestä.

Vaativimmat potilasryhmät ja hoito

Vaativimpia potilasryhmiämme ovat suun ja leuan syöpää ja muita kasvaimia sairastavat, vaikeita kasvovammoja saaneet sekä erilaisia kasvojen, leukojen ja leukanivelten korjaushoitoja tarvitsevat.
 
Vaativimpien potilasryhmien leikkaushoitoja suunnittelemme tietokoneavusteisesti kolmiulotteisia mallinnuksia hyödyntäen. Voimme valmistaa yksilöllisiä, mittojen mukaan tehtyjä istutteita. Vuonna 2008 suoritimme tiettävästi maailman ensimmäinen toimenpiteen, jossa potilaalta laajan kasvaimen vuoksi poistettu vasen yläleuka korvattiin luusiirteellä, joka oli kasvatettu hänen omasta rasvakudoksestaan eristetyistä kantasoluista.

Toimipisteet

Suu- ja leukakirurgian osasto, Silmä-korvasairaala

Silmä-korvasairaalan suu- ja leukakirurgian osastolla hoidamme esimerkiksi suun alueen kasvaimia.

Suu- ja leukakirurgian poliklinikka, Suu- ja hammaskeskus

Suu- ja leukakirurgian poliklinikkamme Suu- ja hammaskeskuksessa on erikoissairaanhoidon lähete- ja jälkitarkastuspoliklinikka.

Tapaturma-aseman suu- ja leukakirurgian päivystys, Töölön sairaala

Suusairauksien yöpäivystyksemme toimii Töölön sairaalassa tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteydessä.

Ortopedian anestesia- ja leikkausosasto, Töölön sairaala

Töölön sairaalan ortopedisella anestesia- ja leikkausosastolla hoidamme leikkaushoitoa vaativia tuki- ja liikuntaelinten vammoja.