Siirry pääsisältöön

Julkaistu 30.4.2021 09.53

Ulosteensiirron avulla toivotaan lievitystä Parkinsonin taudin oireisiin

Asiasanat:
  • parkinsonin tauti

Merkittävällä osalla Parkinson-potilaista on poikkeava suolen mikrobisto. Tutkimusryhmä selvittää, voidaanko ulosteensiirrolla tuoda apua Parkinsonin oireisiin.

Tutkimusryhmän jäsenet ulosteensiirrossa Parkinsonin taudin hoidossa.

Tutkimusryhmän jäsenet: neurologian dosentti Filip Scheperjans, tutkimushoitaja Reeta Levo, tutkimushoitaja Pirkko Tuukkala ja gastroenterologian professori Perttu Arkkila.

Tutkimukseen osallistuu 48 Parkinson-potilasta, joilla on todettu suoliston poikkeava mikrobisto. Heille annetaan terveeltä luovuttajalta joko ulosteensiirto tai lumehoito. Potilaiden vointia seurataan vuoden ajan ja selvitetään, onko hoito turvallinen ja lievittääkö ulosteensiirto taudin oireita lumehoitoa tehokkaammin. Ensimmäinen ulosteensiirto toteutettiin Meilahden kolmiosairaalassa 27.4.2021.

”Merkittävällä osalla Parkinson-potilaista on poikkeava suolen mikrobisto. Korvaamalla sitä terveen luovuttajan mikrobistolla toivomme, että voimme lievittää Parkinsonin taudin motorisia ja ei-motorisia oireita. Tehtyjen eläinkokeiden perusteella saattaa olla mahdollista, että myös taudin eteneminen hidastuu. Tässä tutkimuksessa selvitetään kuitenkin ensisijaisesti turvallisuutta ja tehoa oireisiin”, HUSin neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans sanoo.

Tutkimusryhmän muodostavat HUS, Tyks, Tays, Päijät-Hämeen Keskussairaala ja Helsingin yliopisto. Ensimmäisiä tutkimustuloksia on odotettavissa vuoden 2022 lopulla.

Lisätiedot
Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans
filip.scheperjans@hus.fi