Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 21.11.2022 10.12

Tällainen on kesälääkärin perehdytys Syöpätautien klinikalla

Kia Främling työskenteli jo toista kesää kesäkandina HUSin Syöpätautien klinikalla Meilahdessa. Syöpätautien klinikka tunnetaan hyvästä perehdytysmallistaan, jossa kesäkandi pääsee tutustumaan useisiin eri syöpätyyppeihin ja yksiköihin.

Syöpätautien klinikka kuvattuna kesällä

Kia pääsi kahden kuukauden kesän aikana tutustumaan kolmeen eri yksikköön HUSissa kesäkandina. 

Kolmen viikon perehdytysjaksolla tutustutaan kolmeen eri yksikköön 

“Ensimmäiset kolme viikkoa kahden kuukauden kesätyöjaksosta oli varattu perehtymiseen. Jokaisella viikolla pääsin tutustumaan yhteen Syöpätautien klinikan yksikköön: lymfooma-, melanooma- ja rintasyöpäyksikköön. Alkuviikot kuluivat omien potilaiden kontrollikäyntien kautta oppiessa, ja viikon lopuksi sain tutustua yksikön hoitoihin kuten sädehoitoon tai tiputuksiin.  

Meitä kesäkandeja oli kolme, joten kiersimme jokainen vuorollamme nämä kolme yksikköä. Loppukesä eteni niin, että olimme kussakin yksikössä työskentelemässä kolme viikkoa. Kahden kuukauden aikana ehti siis päästä jyvälle kolmen eri yksikön toiminnasta! 

Päivän potilaat käydään läpi seniorin kanssa 

Aluksi potilaita oli vain pari päivässä, joten oppia sai oikein leppoisassa tahdissa. Aamuisin kävimme seniorin kanssa läpi tulevan päivän potilaat. Jos heistä heräsi kysymyksiä, niitä saattoi kysyä heti seniorilta, tai päivän mittaan käydä kysymässä apua.  

Työyhteisössä vallitsi jo valmiiksi hyvä konsultaatiokulttuuri erikoislääkäreiden ja erikoistuvien lääkärien välillä, joten kesäkandin oli helppo solahtaa siihen mukaan. 

Hyvien ja huonojen uutisten kertomista pääsee oppimaan 

Työ kesäkandina ei ole opettanut pelkästään erilaisista syöpätyypeistä, vaan myös potilaskohtaamisista. Ensimmäisenä kesänä vastaanotin kontrollikäynneille tulevia potilaita, ja sain kertoa lähinnä hyviä uutisia syöpähoitojen onnistumisesta. Oli hienoa jakaa helpotuksen ja ilon hetki potilaiden kanssa.  

Toisena kesänä olen saanut opetella myös ikävien uutisten kertomista, sillä sekin kuuluu tähän työhön. Potilaat ja heidän kohtaamisensa ovat se palkitsevin osa tätä työtä. 

Uuden oppiminen jatkuu työnkuvan laajentuessa 

Nyt toisena kesänä työnkuvani oli laajempi kuin ensimmäisenä. Erityisen kiinnostavaa on ollut päästä aloittelemaan myös syöpähoitoja kontrollikäyntien lisäksi. Tuleville kesäkandeille haluankin sanoa, että vastuu ja työnkuva laajentuvat oman osaamisen karttuessa. Siksi on turha pelätä, että ei osaa vielä tarpeeksi. Täällä kesäkandien perehtymiseen ja oppimiseen on satsattu tosi paljon.” 

 

Katso kaikki avoimet työpaikkamme

Tutustu kaikkiin uratarinoihin 

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.