Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 29.3.2022 14.08

Suolistosyöpä pyritään havaitsemaan mahdollisimman aikaisin

Asiasanat:
  • Husari
  • suolistosyövän seulonta
  • suolistosyöpä

Seulonnalla on mahdollista löytää syövän esiasteita ja vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Osastonlääkäri Tuomas Mäntylä.

Tuomas Mäntylä kertoo, että suolistosyövän seulontaa varten on hankittu uusia tietojärjestelmiä ja laitteita. Analysaattorilaitteen käyttö tulee myös työllistämään kaksi kokopäiväistä laboratoriohoitajaa tai bioanalyytikkoa.

Vatsan kivistystä, ummetusta, ripulia… suolistosyövän salakavalia ja epämääräisiä oireita voi olla vaikeaa tunnistaa. Ne saattavat sairauden alkuvaiheessa jopa puuttua kokonaan. Suolistosyöpä on kuitenkin Suomen kolmanneksi yleisin syöpä - siihen sairastuu vuosittain arviolta 3 500 henkilöä. Syöpä voi kohdata kenet tahansa, mutta iän karttuminen lisää sen todennäköisyyttä. 

Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, sitä paremmin se voidaan hoitaa. Vuoden 2022 aikana Suomessa onkin alkamassa maanlaajuinen, maksuton suolistosyövän massaseulonta, jossa kotona otettu ulostenäyte tutkitaan laboratoriossa.  

Näytteenotto kotona silloin kuin itselle sopii

Seulontakutsu kopsahtaa tänä vuonna noin 100 000 HUS Diagnostiikkakeskuksen alueella asuvan 60–68-vuotiaan postilaatikkoon. Alue kattaa Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kunnat. Kutsukirjeen mukana vastaanottaja saa näytteenotto-ohjeet, -välineen sekä palautuskuoren, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Näytteen voi ottaa itselle sopivana aikana. Se ei edellytä paastoa tai muuta ennalta valmistautumista.

”Ulostenäytteestä etsitään piilevää verta Peijaksen laboratorion automatisoidulla laboratorioanalysaattorilla. Seulontaan käytetään immunokemiallista veritestiä (FIT), joka on käytössä muuallakin Euroopassa”, HUS Diagnostiikkakeskuksen suolistosyöpäseulontaprojektia vetävä kliinisen kemian osastonlääkäri Tuomas Mäntylä kertoo. 

”Tutkimusmenetelmässä ulostenäytteen hemoglobiinipitoisuus määritetään vasta-aineiden avulla. Veren löytyminen ei välttämättä ole sellaisenaan oire syövästä, mutta syyn selvittämiseksi tarvitaan jatkotutkimuksia”, Mäntylä selventää. 

Mäntylän mukaan seulonta on edellyttänyt laajaa kehittämistä ja eri toimintojen yhteensovittamista. Tutkimukseen osallistuja saa seulontavastauksen kirjeitse. Jos näytteestä löytyy verta, hänet ohjataan jatkotutkimuksiin oman kunnan seulontahoitajan kautta. Jos tulos on normaali, seulontaa jatketaan kahden vuoden välein. 

Kun mahdollinen syöpä voidaan seulonnalla löytää jo oireettomassa alkuvaiheessa, myös sen esiaste päästään hoitamaan tehokkaasti. 

Teksti: Katrina Carlson
Kuva: Samppa Fjäder

Husari 1/2022
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.