Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Artikkeli Julkaistu 15.9.2023 10.00

HUS tarjoaa sairaanhoitajalle mahdollisuudet luoda omannäköistä uraa

Asiasanat:
  • Sydän- ja keuhkokeskus
  • hoitotyö
  • sairaanhoitaja

Katriina Eronen ja Maria Ameel ovat tehneet pitkän uran HUSissa. He ovat osaltaan päässeet näkemään, miten monipuolisia tehtäviä työ yliopistollisessa sairaalassa voi tarjota. Lue Katriinan ja Marian uratarinat ja tule Sairaanhoitajapäiville kuulemaan, millaisia mahdollisuuksia erikoissairaanhoito tarjoaa sairaanhoitajan uralle!

Katriina Eronen ja Maria Ameel Siltasairaalan valoisalla yhdyskäytävällä.

Katriina Eronen ja Maria Ameel ovat päässet HUSissa luomaan omannäköistään sairaanhoitajan uraa sekä kehittämään uramahdollisuuksia ja niihin liittyviä tukitoimia myös muiden huslaisten kannalta.  

Maria Ameelin matka harjoittelijasta kehittämispäälliköksi

Maria Ameel on urallaan HUSissa päässyt sekä kehittämään että kehittymään. Psykiatrialle tehty päättöharjoittelu poiki työpaikan, ja mielialahäiriöpoliklinikalla pidempään työskenneltyään hän sai kouluttautua erilaisten psykoterapeuttisten menetelmien käyttöön. Työ piti sisällään myös kehittämistyötä, jonka tuloksena on esimerkiksi Mielenterveystalon verkkopalvelussa oleva, ammattilaisille suunnattu ryhmämuotoisen ahdistuksen hoitomalli. Malli on levinnyt myös muiden sairaanhoitopiireihin käyttöön.

Myös Marian väitöskirjan aihe muodostui muutaman työn ohessa tapahtuneen oivalluksen ja kohtaamisten kautta. HUSin Näytöstä käyttöön -päivillä sisätautiosaston sairaanhoitajat olivat kertomassa yksikkönsä osaamistasojen määrittelystä. Maria koki, että samankaltaisesta määrittelystä hyödyttäisiin myös Psykiatrian poliklinikalla. ”Esittelin ideaa innostuneena yksikkömme hoitotyön kokouksessa, johon sattui osallistumaan myös ylihoitajamme. Hän kannusti minua ja sanoi, että siinähän olisi valmis väitöskirjan aihe. Siitä muodostui sitten oikeasti väitöskirjani aihe ja lopulta molemmat ohjaajatkin olivat HUSista”, Maria kertoo.

HUS tarjoaa monipuolisia kehittämistehtäviä ja mahdollisuuden tehdä tutkimusta

HUSissa myös terveystieteilijät voivat tehdä tutkimusta ja Marialla onkin vahva palo tutkimuksen tekemiseen. Tälläkin hetkellä työpöydällä on useampi tutkimus. Väitöskirjansa aikaan hän siirtyi poliklinikalta kliiniseksi asiantuntijaksi ja työskentelee nyt kehittämispäällikkönä vastaten eri ammattiryhmien ammatillisen kehittymisen mahdollisuuksista. Maria tuo esille, kuinka hyvin HUSissa tutkimuksen tekemistä tuetaan erilaisten palveluiden avulla.

”Teen tutkimusta osa-aikaisesti, ja minulle on tehty työaikajärjestelyjä sitä varten. Tällä hetkellä tutkin digitalisaatiota, sen vaikutuksia ja mahdollisuuksia. Aiheet ovat tiiviisti sidoksissa kliiniseen ympäristöön ja kaikessa tutkimuksessani yhteistyö kliinisten ammattilaisten ja potilaiden kanssa on keskiössä”, Maria kertoo.

Katriina Eronen innostui omien kokemustensa pohjalta opiskelemaan opettajaksi

Katriina Eronen työskentelee Sydän- ja keuhkokeskuksessa hoitotyön kliinisenä opettajana ja vastaa opiskelijoista ja työharjoitteluiden kehittämisestä. Tämän lisäksi hän kouluttaa ja suunnittelee koulutuksia koko HUSin henkilökunnalle. Sairaanhoitajan työn lisäksi hän on toiminut myös opiskelijavastaavana ja opetushoitajana.

Aloittaessaan sairaanhoitajana HUSissa Katriina oli ollut pidempään kotiäitinä ja joutui käytännössä opettelemaan ammattinsa uudelleen. Hyvän perehdytyksen merkitys ja työyhteisön ja työnantajan tarjoama tuki uudelle työntekijälle saivat kokemuksen yhteydessä uudenlaista merkitystä. Osittain omista kokemuksistani syttyikin palo nykyiseen työtehtävään.

Mahdollisuus kehittää omaa työtä arjesta nousevien kehitystarpeiden mukaan

Katriina innostui OPO-koulutuksen eli HUSin opiskelijaohjaajakoulutuksen myötä opiskelijoiden ohjauksesta ja päätyi opiskelijavastaavaksi omassa yksikössään. Opiskelijavastaavana hän pääsi kehittämään toimintamalleja käytännössä. ”Koulutus avasi luovuutta siihen, mitä kaikkea voinkaan antaa nuoremmille, alalle tuleville sairaanhoitajakollegoilleni. Minulle ikään kuin kasvoi siivet – uskalsin alkaa tekemään asioita uudella tavalla ottaessani tämän vastuun vastaan”, Katriina muistelee.

HUSissa tarjoutuu koko ajan uusia tehtäviä ja työryhmiä ja syntyy uusia tarpeita, joita täytyy täyttää, kun maailma muuttuu. Esimerkiksi tällä hetkellä HUS monikulttuuristuu, joten entistä laajemmalle kielten opetukselle on tarvetta. Tämänhetkiseen asiantuntijatehtävään Katriina kokeekin olevansa vasta perehtymässä.

”Siitä tämä onkin ihana työpaikka: saan itse myös kehittää työtäni sen pohjalta, mitä näen tärkeäksi kehittää tulosyksikössämme. Tykkään työstäni ihan hirveästi. Olen päässyt kasvamaan täällä Sydän- ja keuhkokeskuksessa, olen saanut täällä uran”, Katriina pohtii.

HUSista löytyy uramahdollisuuksia sairaanhoitajille elämän eri vaiheisiin

Sairaanhoitaja voi kehittyä HUSissa urallaan monella eri tavalla, vaikka ei haluaisikaan edetä esimerkiksi esimiestehtäviin. ASTU-ohjelmat (ammattiuralla siirtymisen tuki) ovat HUSista lähtöisin olevia koulutuksia, joilla tuetaan työntekijää uralla etenemisen siirtymävaiheissa. Esimerkki ammattiurasiirtymästä on opetushoitajan tehtävä: opetushoitajat vastaavat yksiköissään perehdytyksen kehittämisestä ja henkilökunnan osaamisen varmistamisesta. Ammattiuralla etenemistä tukevat myös Pätevä hoitaja- sekä Taitava hoitaja –koulutukset, joita parhaillaan uudistetaan.

Sairaanhoitajilla on työalueesta riippuen mahdollisuus tehdä myös osittaista etätyötä. Potilasjärjestelmät mahdollistavat etävastaanotot ja nettiterapiat, ja laaja potilasmassa varmistaa sen, että etävastaanotoista hyötyviä potilaita löytyy. Sairaanhoitajien työpanosta tarvitaan myös digihoitopolkujen kehityksessä.

”Näin valtavassa organisaatiossa on tilaa kaikelle. On mahdollista tehdä vain kliinistä työtä ja kehittyä siinä tosi hyväksi. Jos tulee sellainen elämäntilanne, tai palo kehittämiseen syttyy, niin HUS organisaationa tarjoaa siihen mahdollisuudet. Mutta samaan aikaan on mahdollista, että teet osittain kliinistä työtä ja olet osa-aikaisesti opintovapaalla, perhevapaalla tai harrastat intohimoisesti vaikkapa urheilua. Mielestäni täällä on tosi monia uramahdollisuuksia, eri elämän vaiheisiin ja elämäntilanteisiin”, Maria pohtii.

Maria ja Katriina ovat perjantaina 22.9. klo 09.30–10.15 Sairaanhoitajapäivien Klinikka-lavalla kertomassa erikoissairaanhoidon sairaanhoitajille tarjoamista uramahdollisuuksista. HUSin messuosastolla pääset keskustelemaan uramahdollisuuksista ja tutustumaan toimintaamme erilaisten demojen kautta. Pääset tutustumaan messupäivien ohjelmaamme tarkemmin täältä. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.