Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 6.6.2022 12.30

Arjen tekoja turvallisemman ja puhtaamman hoitoympäristön puolesta

Asiasanat:
  • Husari
  • laitoshuolto
  • vastuullisuus

HUS Asvian laitoshuolto seuraa tiivisti puhtausalan kehitystä. Käytännön kokeiluilla on kerätty kokemuksia siitä, miten uudet teknologiat soveltuvat sairaaloihin.

Heli Kanervo ja Keit Käärik ottavat näytteitä pinnoilta

Kokeilun aikana otettiin 300 näytettä pintojen puhtaudesta. Kuvassa etualalla palveluohjaajat Heli Kanervo ja Keit Käärik, takana sairaanhoitaja Emmi Majamäki Peijaksen sairaalasta.

Laitoshuolto varmistaa puhtaan ja turvallisen hoitoympäristön niin asiakkaille kuin henkilökunnallekin. Puhtaanapidossa tehdyt valinnat ovat osa arjen vastuullisuustyötä, jossa korostuu vastuu ympäristöstä ja ihmisistä. 

Huolellinen pintojen siivous ja joustava eri ammattiryhmien välinen yhteistyö ovat auttaneet selättämään monia mikrobien aiheuttamia epidemioita.

Nanopinnoitteista tukea infektioiden torjuntaan

Merja-Tiina Uitto ja Tinja Aaltokoski esittelevät nanopinnoitettuja pintoja
Pinnoitteet asennettiin kosketuspinnoille paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Nanopinnoituksen jälkeen pinnat oli helpompi pitää puhtaana, kertovat palveluesihenkilö Merja-Tiina Uitto ja palveluohjaaja Tinja Aaltokoski Jorvin sairaalasta.

Infektioiden torjumiseksi on viime vuosina kehitetty uudenlaisia nanopinnoitteita. HUS Asviassa on käytännön kokeiluilla kerätty oppeja niiden tehosta ja soveltuvuudesta sairaalaympäristöön.

Uudenlaisia pinnoitteita on testattu Jorvin ja Peijaksen sairaaloissa. Pinnoitteet asennettiin kosketuspinnoille ja paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä: sairaaloiden auloihin, wc-tiloihin ja päivystykseen. 

Pinnoille suihkutettiin valokatalyysipinnoitetta, joka aktivoituu valosta ja on itsedesinfioituva. Valmistajan mukaan pinnoitus tuhoaa yli 98 prosenttia yleisistä bakteereista ja viruksista. Wc-tiloihin asennettiin lisäksi likaa hylkivä pinnoite. Molemmat pinnoitteet toimivat kemikaalittomasti.
 
”Kokeilun aikana otimme 300 näytettä, joilla seurasimme pintojen puhtautta. Huomasimme, että pinnat oli helpompi pitää puhtaana käsittelyn jälkeen. Myös wc-tilat pysyivät siistimpinä ja epämiellyttävät hajut poissa”, kertoo palveluohjaaja Heli Kanervo.

Kolmen kuukauden mittaustulokset osoittivat, että pintojen mikrobimäärät vähenivät merkittävästi ja pysyivät alhaisena myös siivouskertojen välillä. 

”Tulokset ylittivät kaikki odotuksemme. Kokeilu osoitti, että nanopinnoitteet soveltuvat hyvin terveydenhuollon ympäristöön. Uusi teknologia haastaa perinteisiä ajattelumalleja, koska pinta desinfioituu koko ajan ilman kemikaaleja”, laitoshuollon erikoissuunnittelija Päivi Liljendahl toteaa. 

Kemikaalikuorman vähentäminen alkaa tekojen kautta

Puhtaanapidon kemikaalikuorman vähentäminen on tärkeä osa vastuullisuustyötä. Kemikaalittoman siivouksen edistäminen on myös osa HUSin ympäristöohjelman tavoitteita. 

Arjen työssä mikrokuituiset siivousvälineet ovat laajasti käytössä. Mikrokuitu itsessään poistaa tehokkaasti likaa. Puhdistusaineiden käytön vakioimiseksi kolmessa sairaalassa on kokeiltu annostelijoiden käyttöä.

Kemikaalien käyttöä on vähentänyt myös timanttilaikkojen käyttö. Timanttilaikat puhdistavat lattian tehokkaasti pelkän veden avulla. 

Kemikaalitonta siivousta on kokeiltu Jorvin ja Peijaksen sairaaloissa sekä Psykiatriakeskuksessa. Teknologia perustuu käsiteltyyn veteen. Tavalliseen hanaveteen on lisätty puhdistusaineen ominaisuudet, jolloin siivous tehdään pelkällä vedellä ja mikrokuidulla. 

Ympäristö kiittää kemikaalien vähentämisestä, mutta myös hoitoympäristöstä tulee turvallisempi niin potilaille kuin työntekijöillekin.

Teksti: Kaisa Tyni, Heli Waldén
Kuvat: Pietari Hatanpää ja Heli Kurimo 

Husari 2/2022

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.