Raskaus ja imetys: Migreeni

Raskaus ja migreenin lääkehoito 


Migreeni onneksi helpottaa usein raskauden edetessä. Joillakin se voi kuitenkin myös jatkua tai jopa pahentua.

 

Jos kärsit migreenistä, tiedät varmasti, että kohtauksen hoidossa lepo, sekä rauhallinen ja hiljainen ympäristö ovat tärkeitä. Migreenin estohoidossa myös liikunta ja rentoutusharjoitukset, esim. jooga ovat tärkeitä.

 

Migreenikohtauksen hoidossa kuitenkin tarvitaan myös lääkitystä. Joskus tarvitaan myös estolääkitystä. Muistathan mainita lääkärille, jos suunnittelet raskautta tai olet jo raskaana, tai jos imetät. 


Raskauden aikana mahdollisia ja vältettäviä lääkkeitä on lueteltu alla.·        Migreenikohtauksen ensisijainen lääkehoito on parasetamoli. Parasetamoli on käyttökelpoinen kaikissa raskauden vaiheissa kohtauksen hoitoon käytettynä samoin annoksin kuin ennen raskautta. Pakkauksen annosteluohjeiden noudattaminen on tärkeää.

·        Tulehduskipulääkkeistä esimerkiksi ibuprofeenia tai diklofenaakkia voi käyttää lyhytaikaisesti 1. ja 2. raskauskolmanneksen aikana kohtauksen hoitoon, jos parasetamolista ei ole apua.

·        Tulehduskipulääkkeiden lyhytaikaistakin ja toistuvaa käyttöä tulee välttää 28 raskausviikolta eteenpäin, koska käyttö voi aiheuttaa muutoksia sikiön verenkiertoon sekä munuaisten toimintaan. Yksittäistapauksissa jo 2 pv kestänyt käyttö on aiheuttanut muutoksia sikiön sydämen verenkierrossa.

·        Jos lääkärisi on määrännyt sinulle metoklopramidia kohtauksen hoitoon, sitä voi käyttää yhdessä parasetamolin tai tulehduskipulääkkeen (kts. edellä) kanssa myös raskauden aikana.

·  Opioidiryhmän kipulääkkeillä (esim. kodeiini) ei ole osoitettu tehoa migreenipäänsäryn hoidossa, eikä niiden käyttöä raskauden aikana suositella

·        Migreenin täsmälääkkeiden käyttö tulisi rajata tilanteisiin, joissa edellä mainitut lääkkeet eivät tehoa, ja käyttö pitäisi olla korkeintaan satunnaista. Täsmälääkkeistä sumatriptaanista on kertynyt kohtalaisen paljon raskauden aikaista kokemusta ilman viitettä erityisistä haitoista, mutta tutkimukset eivät toisaalta ole osoittaneet usein toistuvan käytön turvallisuutta. Täsmälääkkeiden raskauden aikaisesta käytöstä kannattaa siksi aina neuvotella oman lääkärin kanssa, eikä niiden toistuvaa käyttöä suositella.

·        Estohoitoa harkitaan, jos kohtauksia esiintyy kerran viikossa tai tiheämmin. Estolääkitykseksi raskauden aikana määrätään yleensä ns. beetasalpaaja-ryhmän lääke (metoprololi tai propranololi). Beetasalpaajan käyttöön voi liittyä verenpaineen laskua, jota on syytä seurata neuvolasta käsin.

·        Pitkään käytössä olleista ”vanhan polven” masennuslääkkeistä amitriptyliini tai nortriptyliini ovat   myös käyttökelpoisia raskauden aikana. ​Älä käytä näitä jos suunnittelet raskautta 

• Epilepsialääkkeitä ei saa raskauden aikana käyttää migreenin estohoidossa.
• Verenpainelääkkeistä reniini-angiotensiinijärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä ei  saa käyttää raskauden aikana.
• Ergotam
iinia sisältäviä valmisteita ei saa käyttää raskauden aikana. 


Imetys ja migreeni  • Paras
  • etamoli on käyttökelpoinen. Myös tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin, diklofenaakin, naprokseenin tai ketoprofeenin, käyttö on turvallista kohtauksen hoit
  • oon. 
  • Opio
  • idiryhmän lääkkeitä (esim. kodeiini) ei saa käyttää imetyksen aikana. Opioidiryhmän lääkkeillä on hengitystä lamaava vaikutus. Toistuva altistuminen lääkkeelle rintamaidon kautta voi aiheuttaa imeväiselle vaaran. 
  • Täsmälääkkeistä ensisijainen vaihtoehto on sumatriptaani. Uusin tutkimustieto viittaa siihen, että myös eletriptaani, ritsatriptaani ja tsolmitriptaani erittyvät maitoon vain vähän, eikä kohtauksen hoitoon käytetty lääke ole este imetykselle. Muistathan kuitenkin varmistaa asian vielä lääkäriltäsi. Ennenaikaisesti syntyneet ja alle 3kk ikäiset imeväiset voivat olla herkempiä saamaan lääkeoireita. 

Raskauden aikaista estolääkitystä koskevat suositukset pätevät myös imetyksen aikana.
 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin ma & pe klo 9-13, ti & to klo 9-15 ja ke klo 12-16​

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu) 

 


  ​​