Raskaus ja toksoplasma

Mikä on toksoplasma ja mistä tartunnan voi saada?

Toxoplasma gondii on loinen, jonka pääisäntiä ovat kissaeläimet. Toksoplasma lisääntyy kissaeläinten suolistossa ja leviää ympäristöön kissan ulosteen kautta. Muissa eläimissä toksoplasma elää eläimen lihaksessa. Ihminen voi saada tartunnan kissan ulosteista, syömällä raakaa lihaa tai syömällä multaisia vihanneksia, jos multaan on levinnyt toksoplasmaa kissan ulosteesta.

Kuinka yleinen toksoplasmoosi-infektio on?

Raskaudenaikaisia toksoplasmoosi-infektioita todetaan vuosittain noin 130 äidillä. Synnynnäistä toksoplasmoosia sairastavia lapsia syntyy Suomessa vuosittain noin 50.


Vaara liittyy nimenomaan äidin sairastamaan ensi- eli primaari-infektioon. Aikaisemmin sairastettu infektio ei aiheuta sikiölle vaaraa.

 
  • Sikiön kannalta alkuraskaudessa sairastettu ensi-infektio on vaarallisin ja voi johtaa sikiön vaikeisiin oireisiin.
  • Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sairastetun ensi-infektion seurauksena noin 10 prosenttia sikiöistä infektoituu (eli jos sata äitiä sairastuu toksoplasmoosiin alkuraskaudessa, 10 sikiötä saa toksoplasman), toisen kolmanneksen aikana 40 prosenttia ja viimeisen kolmanneksen aikana 70 prosenttia.  Toisaalta toksoplasmainfektion seuraamukset sikiön kannalta ovat sitä lievemmät, mitä myöhemmin raskaudessa infektio saadaan.
  • Raskauden aikainen toksoplasmoosi voi aiheuttaa keskenmenon, sikiön kuoleman, ennenaikaisen syntymän tai synnynnäisen toksoplasmoosin. Vastasyntyneen synnynnäinen toksoplasmoosi on yleisinfektio, johon liittyy keskushermoston tulehdus​.
  • Suurin osa synnynnäisen toksoplasmoosin saaneista lapsista ovat syntyessään oireettomia. Synnynnäinen toksoplasmoosi voi kuitenkin aiheuttaa näkö- ja kuulovauriota sekä kehitysvammaisuutta, jotka voivat kehittyä vasta myöhemmin elämän aikana. Lääkehoito raskauden aikana ja syntymän jälkeen todennäköisesti parantaa lapsen ennustetta
 
 

Oireet ja hoito

 

Toksoplasmoosi on usein oireeton ja jää siksi helposti diagnosoimatta.

Mahdollisiin oireisiin kuuluvat kuumeilu, väsymys ja hikoilu. Taudin itämisaika on keskimäärin 10 - 14 vuorokautta ja siitä paranee muutamassa viikossa.


Jos äidillä on laboratoriotutkimuksin varmistettu tartunta, aloitetaan lääkehoito. Toksoplasmoosin hoidossa käytetyt lääkkeet eivät ole sikiölle haitallisia. Lääkehoidon avulla voidaan pienentää vaaraa sikiön tartuntaan. Jos sikiö on jo saanut toksoplasmainfektion, lääkehoito voi parantaa lapsen ennustetta.

Sairastetun primaari-infektion jälkeen suositellaan ainakin 3 - 6 kuukauden varoaikaa ennen raskauden alkamista.​


Ennaltaehkäisy

 

  • Liha tulee kypsentää huolellisesti.
  • Toksoplasma kuolee yli 65 asteen lämpötiloissa. Elintarvikkeiden lämmittäminen tuhoaa toksoplasman ja yli 65 asteen lämpötilassa ollen ruoan syöminen on turvallista.​
  • Pakastaminen ei poista toksoplasman tartuntariskiä.​
  • Kissan ulosteisiin ei pidä koskea. Jos tyhjentää kissan hiekkalaatikkoa, tulisi käyttää käsineitä ja pestä kädet huolellisesti tyhjennyksen jälkeen.
  • Vihannekset ja hedelmät tulee pestä huolellisesti ja mielellään kuoria ennen syömistä.
  • Puutarhatöiden tai hiekkalaatikolla oleskelun jälkeen kädet tulee pestä huolellisesti.