Palveluseteli kaihileikkauksissa

Kaihileikkausjonossa olevilla potilaillamme on mahdollisuus ilman lisäkustannuksia valita leikkauksen tekijäksi HUSin hyväksymä yksityinen palveluntuottaja, mikäli palveluseteliä heille tarjotaan. Päätöksen palvelusetelin tarjoamisesta tekee aina HUSin oma silmälääkäri lähetteen perusteella. Potilas ei itse voi vaatia palveluseteliä.

Palveluseteli on arvoltaan 660 euroa, ja yksityisen palveluntuottajan hintakatto kaihileikkaukselle on 766,10 euroa. Potilaan omavastuu on enintään 106,10 euroa eli sama kuin HUS:n vastaavan palvelun asiakasmaksu. Palvelusetelillä tuotettu leikkaus on siis potilaalle samanhintainen vaihtoehto kuin HUS:n tarjoama hoito. Lain mukaan potilas voi myös kieltäytyä palvelusetelistä ja asettua HUS:n omaan leikkausjonoon.

Otettuaan palvelusetelin vastaan potilas voi valita leikkauspaikkansa HUS:n yhteistyökumppaneiksi listautuneiden palveluntuottajien joukosta. Saatuaan postitse palvelusetelin potilas tilaa ajan leikkaukseen valitsemaltaan tuottajalta ja sopii toimenpiteen ajankohdasta ja muista yksityiskohdista tuottajan kanssa. Potilas luovuttaa palvelusetelin numeron ja varmennekoodin palvelun tuottajalle varatessaan leikkausaikaa. Potilas voi halutessaan myös ostaa palveluntuottajalta omarahoitteisia lisäpalveluja, joita palveluseteli ei kata.

Palveluseteli on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi tai käyttää muuhun kuin myöntämispäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Palvelusetelillä tuotetusta palvelusta ei voi saada kotitalousvähennystä.

Kuten kaikissa julkisen sairaanhoidon palveluissa, potilaalla on potilaslain mukaiset oikeudet. Hän voi tehdä muistutuksen sosiaali- ja terveystoimelle ja palvelun tuottajalle, mikäli on tyytymätön palvelusetelillä hankkimaansa palveluun.

Palveluntuottajat

HUS hyväksyy ja valvoo keihileikkauspalveluiden tuottajia. Tällä hetkellä listautuneet ja hyväksymämme palveluntuottajat näkyvät oikeassa sarakkeessa.


​​